Afbeelding

Spronken en Junghans bij A-quadraat

Algemeen

VORDEN - Sinds 2 maart is in Galerie A-quadraat in Vorden een tentoonstelling te zien van de kunstenaars Siiri Spronken, schilder en Thomas Junghans, beeldhouwer. De expositie, die geopend werd door kunsthistoricus/onderzoeker Jaap Nijstad is te bezoeken tot 22 april.

Siiri Spronken en Thomas Junghans ontmoeten in het Limburgse land is een belevenis. Hun zo aanstekelijke gastvrijheid is hartverwarmend. Het atelier straalt bij beiden een enorme werklust uit. Deze werklust wordt duidelijk tijdens de expositie. Aan de hoeveelheid medianieuws over hen in Duitsland en in Nederland is af te leiden dat beide kunstenaars een lange en mooie staat van dienst kennen. Elk jaar is hun werk in de Euregio te zien. Dat daarbij de dialoog een grote rol speelt is evident. Een dialoog, een gesprek over ervaringen, dromen en mogelijkheden draagt bij tot meer begrip en inzicht. Ook dat hebben zowel Siiri als Thomas gemeen: zij schuwen het gesprek over de kunst die zij maken niet.
Siiri komt uit een kunstenaarsgezin van moeder de Finse kunstschilder Varpu Tikanoja en vader Arthur Spronken. Ook zij koos voor het kunstenaarschap en exposeert vanaf haar twintigste. Haar olieverfschilderijen en tekeningen tonen betrokkenheid bij alle facetten van het menselijk leven. Als componenten gebruikt ze het contrast tussen licht en donker, tussen ernst en lichtvoetigheid. Siiri Spronken schildert de tijd in een tijdloze compositie. De details ontbreken.
Voor Thomas Junhgans, die studeerde aan de Jan van Eyk Academie in Maastricht en de Fachhochschule in Aken, zijn het materialen als steen, hout en brons die hij het werk laat doen. Polijsten van brons of ijzer doet hij zelden. Zijn ogen zien in de ruwe grondstof wat zijn handen gaan maken. Er is balans aanwezig in zijn werk. Zijn beelden zijn veelal abstracte torso's en oerportretten. Ze ontstaan als oervorm, als een compacte massa. Naast bronzen beelden zijn er beelden gemaakt uit beton, kersen- en olijfhout te zien.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant