Erelid Wim Jansen van Oudheidkundige Vereniging Oud Vorden had zaterdagmiddag de eer om het nieuwe onderkomen te openen. Foto: Jan Hendriksen
Erelid Wim Jansen van Oudheidkundige Vereniging Oud Vorden had zaterdagmiddag de eer om het nieuwe onderkomen te openen. Foto: Jan Hendriksen (Foto: )

Oudheidkundige vereniging neemt intrek in voormalig Monuta pand

'Old Vorden Huus' nieuw onderkomen van Oud Vorden 

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Met een ferme ruk aan het touw, dat aan het doek was verbonden dat over het nieuw te onthullen naambord was gehangen, opende erelid Wim Jansen (82) van de Oudheidkundige Vereniging Oud Vorden zaterdagmiddag het nieuwe vereniging onderkomen van de oudheidkundige vereniging aan Het Jebbink. Het voormalige Monuta pand gaat nu door het leven als 'Old Vorden Huus'.

"Een prachtig nieuw onderkomen waar we trots op zijn en waar we in de komende jaren prima uit de voeten kunnen. Met dank aan al onze vrijwilligers die met veel passie de afgelopen maanden aan de verbouwing hebben meegewerkt. En aan al onze financiële ondersteuners. Want zonder hun bijdrage en met het flinke legaat, dat enkele jaren geleden door een Vordenaar aan Oud Vorden was geschonken, was deze 'verhuizing' niet mogelijk geweest", zo liet waarnemend voorzitter Henk Vaags van Oud Vorden tijdens de feestelijke opening weten. Het nieuwe onderkomen van Oud Vorden bestaat uit een ruim honderd vierkante meter grote archiefruimte, een keuken, enkele toiletten en vergaderruimte. Henk Vaags: "Het achterste deel van het pand is aan een particulier verhuurd en van de vergaderruimte kunnen andere partijen ook gebruik maken. Zo wordt het 'Old Vorden Huus' volgende week als stembureau ingericht voor de Provinciale verkiezingen en waterschapsverkiezingen." Oud Vorden had vorig jaar juli het voormalige Monuta pand aangekocht om haar archief en andere activiteiten beter te kunnen huisvesten. "In 'De Voorde' achter de Dorpskerk groeiden we al een tijd uit ons jasje. Met name door het nog steeds in omvang toenemende archief en de daarbij behorende apparatuur", zo verklaarden Everdien Steeman en Rob van Overbeeke van de archiefcommissie van Oud Vorden. "Bovendien was door de Protestantse Gemeente Vorden ons de huur per februari 2019 van 'De Voorde' opgezegd omdat men de ruimte zelf weer nodig had", zo verklaarde Steeman de 'verhuizing' van de Kerkstraat naar Het Jebbink.

Crowdfundingsactie
De aankoop van het nieuwe pand was mede mogelijk gemaakt door giften van leden en door leningen via een crowdfundingsactie die vorig jaar werd gehouden. Dit leverde een bedrag van ruim 11.000 euro op, dat kon worden toegevoegd aan een legaat dat de vereniging al een paar jaar op de balans had staan en gericht gebruikt moest worden voor de 'huisvesting' van de vereniging.

Het nieuwe onderkomen van Oud Vorden biedt de 450 leden tellende vereniging ook de mogelijkheid om in het 'Old Vorden Huus' eventuele presentaties of kleinschalige tentoonstellingen te organiseren. "En als we voldoende vrijwilligers kunnen inroosteren zou het archief misschien ook wel vaker kunnen worden opengesteld. Nu is er elke eerste dinsdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur de ruimte geopend voor publiek. Maar het zou mooi zijn als we dat zouden kunnen uitbreiden. Daarover gaan we ons binnenkort met het bestuur buigen", zo verklaart Everdien Steeman tot slot als nieuwe belangstellenden de nieuwe ruime archiefruimte betreden.

In totaal kon Oud Vorden zaterdagmiddag zo'n 175 gasten verwelkomen die naast de bezichtiging van het nieuwe onderkomen zeer geïnteresseerd waren in de activiteiten van de verschillende commissies zoals genealogie -, boerderijen-, archief- en fotocommissie.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten