Foto: Nick Oostendorp

Column Luuk Stam - Kerk

Kerk

Op de Facebook-pagina 'Je bent een Hengeloër als...' plaatste ik onlangs een foto van de Hengelose Remigiuskerk. Die foto had ik even daarvoor gemaakt. Het was begin februari, het was aan het begin van de avond, de duisternis viel in, de kerk was prachtig verlicht, de lucht was mooi, ik fietste door het dorp en ik had toevallig mijn camera bij me.

Op de foto kwam een karrevracht aan likes en positieve reacties. Iemand stelde zelfs voor om de plaat een plekje te geven in het gemeentehuis. Lijkt mij nog altijd een mooi plan, maar dan moeten daar ook foto's van de kerken van de andere dorpen in Bronckhorst komen te hangen. Ook dorpen als Zelhem, Vorden en Steenderen hebben immers een beeldbepalende kerk.

Hoe bijzonder zo'n kerk in het middelpunt van het dorp is, merk je pas als mensen van buiten de regio deze kant op komen. "Het was van kerk naar kerk rijden hiernaartoe", vertelde een man uit de buurt van Haarlem mij eens nadat hij in Hengelo uit de auto was gestapt. Hij kwam vanaf de A348 en had onder meer de kerken van Drempt, Laag-Keppel en Keijenborg gezien.

Zelf had ik het nog nooit zo bekeken, maar het klopte. Wellicht had hij ook nog een glimp opgevangen van de Martinikerk in Doesburg. De toren daarvan is met 94 meter de nummer 7 in de lijst van hoogste kerktorens van Nederland. En dan was de man nog niet in Zieuwent geweest. De Sint-Werenfriduskerk daar staat bekend als de kathedraal van de Achterhoek.

Natuurlijk is het niet zo dat in de rest van Nederland geen kerken staan, maar in het uitgestrekte Achterhoekse coulisselandschap vallen ze extra op. Wie tijdens een fiets- of wandeltocht door de buitengebieden hier een kerktoren ziet opdoemen, heeft weer iets van geografisch houvast. En waar een kerk is, daar is vaak ook een plek voor koffie of iets te eten.

Op de Hengelose Facebookpagina komen zeer regelmatig foto's van zowel de Remigiuskerk als de Sint Willibrorduskerk – met een iets kleinere toren – voorbij. Soms actueel, vaak ook uit de oude doos. Steevast komen er mooie reacties op, want hoeveel er door de jaren heen ook veranderd is, de kerken staan er nog altijd en veel dorpsbewoners zijn eraan gehecht.

Dat heeft lang niet altijd iets met religie te maken. Zelf ben ik officieel nog lid van de christelijke geloofsgemeenschap, maar de laatste keer dat ik een dienst in de Remigiuskerk bijwoonde, kan ik me amper herinneren. Toch moet ik er niet aan denken dat de kerk uit het dorpsbeeld zou verdwijnen. Wat voor een leegte zou er dan ontstaan?

Zo denkt de stichting Vrienden van de Remigiuskerk er ook over. Die organiseert allerlei activiteiten met als doel het kerkgebouw te behouden. Zo komt hier binnenkort de Aaltense country-zangeres Sandra Vanreys zingen. Ik hoop dat er nog veel van dit soort avonden volgen. Dan is de kerk ook over een jaar of vijftig nog onmisbaar op elke dorpsfoto.

Meer berichten