Het innovatieve Polyketting buffersysteem is tijdens de open dag in bedrijf. Foto: Liesbeth Spaansen
Het innovatieve Polyketting buffersysteem is tijdens de open dag in bedrijf. Foto: Liesbeth Spaansen

Kom naar de techniekdag en open dag bij Polyketting Zelhem

Algemeen

ZELHEM – Zaterdag 16 maart staan de deuren bij Polyketting in Zelhem open voor iedereen die eens een kijkje wil nemen in dit bedrijf. "Het is twintig jaar geleden dat we een open dag hielden, dus dat wordt echt tijd," lacht directeur Ton de Groot. "Mensen uit Zelhem kennen ons wel van de 'banen', maar kunnen tijdens de open dag met de nieuwste ontwikkelingen kennis maken." Dat de techniekdag voor jeugd van 8 tot en met 14 jaar op dezelfde dag bij het Zelhemse bedrijf wordt gehouden, is een mooie aanvulling op het programma. Iedereen is welkom tussen 10.00 en 16.00 uur.

Door Liesbeth Spaansen

"In 2011 ging het bedrijf failliet," valt Ton de Groot maar met de deur in huis. "Maar eind 2011 hebben wij het bedrijf toen van de curator gekocht en zijn we opnieuw begonnen met vijftien mensen die hier al werkten." Ton de Groot, toen financieel directeur, vond in hoofd verkoop Henkjan Visser en hoofd ontwikkeling Marcel Hanselman de partners om het bedrijf door te starten. "Zo ging Polyketting in 2012 weer in bedrijf en nu hebben we 70 mensen in dienst, dus het gaat goed. Onze klant Intralox, actief op het gebied van sorteersystemen voor onder andere Amazon, zit bij ons onder dak."

Polyketting is oorspronkelijk een handelsmaatschappij dat in 1958 in Rijswijk startte. Het handelde in kettingen, tandwielen en aandrijfequipment. "In de loop der jaren wilden klanten ook dat het bedrijf de roestvast stalen ombouw zou leveren voor de transportbanen, daar is vanaf de jaren '70 flink in geïnvesteerd." Omdat er geen ruimte was voor uitbreiding, verhuisde het bedrijf naar Zelhem, maar die locatie aan de Brinkweg werd ook snel te klein. Sinds twee jaar huist Polyketting aan de Ambachtsweg, waar nog voldoende uitbreidingsmogelijkheden zijn.
"We doen alles zelf, van ontwerp tot productie. We hebben een laserafdeling, lasserij, zetterij, draaierij, rollenmakerij, kunststofafdeling en we zetten ook alles nog zelf in elkaar," laat Ton de Groot tijdens een ronde in het bedrijf zien. "Dat is ook handig bij calamiteiten, we hebben problemen vaak in een paar uurtjes gefikst." Werd eerst de besturing van de banden via schakelkasten ingekocht, ook deze ontwikkeling is nu in eigen huis, inclusief de afdeling software engineering.
Polyketting maakte al jaren transportsystemen voor verschillende verpakkingen, zoals drankkartonnen, plastic en glazen flessen, maar met hun grote innovatie, een buffersysteem op deze lopende banden, kwamen ze sterk terug op de markt. "Daar was ook vraag naar, bijvoorbeeld van Tetra Pak, een wereldbedrijf dat opstoppingen op een lopende band wilde voorkomen door producten te kunnen 'opslaan' tijdens de productie. Ons systeem zorgt er nu dus voor dat op de banden, het Ben & Jerry's ijs van Unilever of de flessen drank van Pernod Ricard niet botsen als bijvoorbeeld de labelaar even stilstaat, maar extra ruimte krijgen," legt Ton uit. "Een gat in de markt waarmee we grote internationale belangstelling kregen."

Om internationaal sterker te kunnen staan is Polyketting in juni 2018 onderdeel geworden van de Xano Group in Zweden. Een beursgenoteerd bedrijf als onze moeder biedt nieuwe mogelijkheden en geeft vertrouwen binnen onze branche."

Toch blijft het wereldbedrijf gevestigd in Zelhem bij de basis. "We zijn niet 24/7 in bedrijf nee, maar de machines kunnen wel in de avonduren onbemand hun taken doen," besluit Ton de Groot. "We laten alles met plezier zien tijdens de open dag op 16 maart."


nl.polyketting.nl

Techniekdag Achterhoek 2019
Op zaterdag 16 maart wordt in Zelhem, op het terrein van Polyketting en Intralox de jaarlijkse techniekdag gehouden voor de jeugd van 8 tot en met 14 jaar. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen zij kennismaken met techniek en daarvoor zijn zestig bedrijven met stands aanwezig. De kinderen mogen experimenteren en leren, zoals werken met de 3D printer, allerlei apparaten bedienen, zelf proeven doen en nog veel meer. "Ze kunnen ook zien dat het werk niet alleen gedaan hoeft te worden in een overall," aldus Ton de Groot. "Het is technologisch hoog niveau, geschikt voor jongens én meisjes."


techniekdag.nl/achterhoek

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant