Natanan35 | Pixabay
Natanan35 | Pixabay https://pixabay.com/nl/photos/geld-munt-investeringen-business-2724241/

Faillissementen in 2018

Algemeen

2018 was een goed jaar. Economisch gezien in ieder geval. Er waren minder werklozen, meer vacatures en minder faillissementen. Het aantal faillissementen was de afgelopen 17 jaar niet zo laag als in 2018. In 2018 werden in totaal 3144 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Bij de metingen worden eenmanszaken niet meegenomen. Dit is een enorme vermindering ten opzichte van de piek in 2013. In dat jaar werden 8376 faillissementen uitgesproken. Sinds 2013 is er een duidelijke dalende lijn. Het dieptepunt van de recessie was voorbij en dat was ook in het aantal faillissementen terug te zien.

De statistieken
Opvallend is dat de statistieken voor verschillende sectoren erg verschillen. Zo nam het aantal faillissementen in verhuur en onroerend goed sterk af. Hetzelfde scenario was te zien in de financiële dienstverlening. In de horeca nam het aantal faillissementen juist toe in 2018. Ook de vestigingslocatie van de failliet verklaarde bedrijven is onderzocht. In 9 provincies waren er in 2018 minder faillissementen dan in 2017. In Noord-Holland waren dit er afgelopen jaar juist 28 meer dan in 2017.

De oorzaken
Het is natuurlijk erg interessant om cijfers over faillissementen te bestuderen. Het aantal faillissementen zegt veel over het economisch klimaat en kansen in verschillende markten. Geen enkele ondernemer wil failliet gaan. Het is goed nieuws dat het aantal faillissementen daalt. Toch gaan er in heel Nederland nog steeds elke maand zo'n 250 bedrijven over de kop. Heb jij een eigen bedrijf? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf het goed blijft doen. De oorzaak van een faillissement is meestal vrij simpel. Over het algemeen komt dit doordat inkomsten teruglopen en kosten gelijk blijven of stijgen. Dit kan even goed gaan. Duurt de situatie langer, dan kunnen veel ondernemers de rekeningen niet meer betalen. De sector met veruit de meeste faillissementen is de horeca. De omzet in deze sector is sinds de recessie flink gestegen. Toch zijn er in de horeca veel faillissementen. Dit komt door de hoge kosten. Huur voor panden is vaak flink en het is lastig inschatten hoeveel personeel je nodig hebt. De hoge kosten kun je meestal niet compenseren door minder in te kopen. Loopt je restaurant of café niet lekker? Dan moet je vaak juist extra geld investeren.

Voorkomen is beter dan genezen
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een faillissement te voorkomen. Een van de belangrijkste manieren om faillissement te voorkomen is door te blijven veranderen en innoveren. Restaurant De Pauw is hier een mooi voorbeeld van. Het restaurant werd overgenomen door een familielid. Hierdoor kon het restaurant zich ontwikkelen en werd de kaart aangepast op wensen van de moderne restaurantbezoeker.Heb je betalingsproblemen? Dan is het aanvragen van een lening soms ook een manier om faillissement te voorkomen. Doe dit echter alleen als je hiermee een investering kan doen waar je extra geld mee kan verdienen. Geld lenen om een betalingsachterstand te dichten leidt meestal enkel tot grotere problemen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant