In 2012 reikte de Werkgroep Leefbaarheid Vorden de 'Parel van Vorden' uit aan villa Het Elshof aan de Zutphenseweg. Foto: Jan Hendriksen
In 2012 reikte de Werkgroep Leefbaarheid Vorden de 'Parel van Vorden' uit aan villa Het Elshof aan de Zutphenseweg. Foto: Jan Hendriksen

Activiteiten Werkgroep Leefbaarheid Vorden

Algemeen

VORDEN - Medio 2018 heeft de Werkgroep Leefbaarheid Vorden haar werkzaamheden overgedragen aan dorpsbelangenorganisatie Vordens Belang.Dat komt aan de orde in een gesprek met Gosse Terpstra en Wil Voerman van de Werkgroep Leefbaarheid Vorden. Zij vinden het van groot belang dat voor een ieder in Vorden duidelijk is 'wie wat doet'. "Temeer ook omdat er inmiddels meerdere groepen in ons dorp actief zijn, zoals Van Vorden Voor Vorden, Vitale Kern Vorden, Bomenbelang en het Cultuurfonds Vorden. Ieder met hun specifieke aandachtsvelden", aldus Terpstra en Voerman.

Door Jan Hendriksen

Gosse Terpstra en Wil Voerman maken al vele jaren deel uit van de zevenkoppige Werkgroep Leefbaarheid Vorden. "Vorig jaar hebben we in een goed gesprek met Vordens Belang aangegeven dat zij de uitgelezen groep is, die het belang van een 'leefbaar Vorden' het best gestalte kan geven en zo onze werkzaamheden kan overnemen. Tijdens een ontmoeting met de toenmalige wethouder van de gemeente Bronckhorst en ambtenaren, waar we vaak mee samenwerkten, is deze overdracht ook uitvoerig aan de orde geweest, waarbij waardering voor onze opstelling werd uitgesproken", zo verklaart voorzitter Gosse Terpstra.

"We worden er als werkgroep trouwens ook niet vitaler op. Als Werkgroep Leefbaarheid Vorden 'vervagen' we, maar we verdwijnen niet. Wanneer zich iets voordoet dat wij van belang achten, zullen we dat zeker onder de aandacht van betrokkenen brengen", zo vult Wil Voerman Terpstra aan.

Parel
De Werkgroep Leefbaarheid Vorden, die in 1975 werd opgericht, wordt veelal geassocieerd met de club die vrijwel jaarlijks in het verleden aan een pand en soms aan een vereniging of instelling de Parel van Vorden schonk. Een parel die in 1979 voor het eerst werd uitgereikt aan Hotel Bakker die destijds de feestzaal had verbouwd. De laatste jaren is de frequentie van uitreiking wat verlaagd. De laatste parel dateert van 2016 toen de 31ste parel aan de muziekkoepel aan het Henk Aalderink plantsoen werd uitgereikt.

De aanleiding om ooit tot de uitreiking van een Parel van Vorden te komen dateert uit de eind zeventiger jaren. Dat was, toen een provinciale commissie aan Vorden de 'Parel van Gelderland' toekende. "Het uitreiken van de Parel van Vorden is een blijvende actie, die van tijd tot tijd zal plaatsvinden. Natuurlijk alleen als daar heel goede redenen voor zijn", aldus Gosse Terpstra.

Het laatste grote project waarin we mee dachten, was de herinrichting van de Baakse Beek geweest

Meedenken
Werkgroep Leefbaarheid Vorden die naast Gosse Terpstra en Wil Voerman uit Jan Schaafsma, Gerda Brummelman, Warna Nijenhuis, Dick Norde en Henk Loman bestaat, werd in het verleden dikwijls gevraagd om mee te denken over allerlei zaken die met de leefbaarheid te maken hadden. Gosse Terpstra: "Zo hebben we veel gesprekken met de voormalige gemeente Vorden en met de huidige gemeente Bronckhorst gevoerd over onder meer het centrumplan Vorden. Wij hadden onze inbreng, nadat de gemeente besloot om in het kader van het monumentenbeleid, de subsidie af te schaffen. Gelukkig is die subsidieregeling teruggekomen. Het laatste grote project waarin we mee dachten, was de herinrichting van de Baakse Beek geweest. Maar al deze taken zijn nu bij Vordens Belang ondergebracht". De Werkgroep Leefbaarheid Vorden blijft wel participeren in de jaarlijkse zwerfvuildag zoals die afgelopen zaterdag plaatsvond.

Schenking
Wat de financiën betreft: "We hebben door de jaren heen de nodige schenkingen en prijzen ontvangen en door zelfwerkzaamheid hebben we ook de nodige financiën tot onze beschikking. Onlangs hebben we besloten vierhonderd euro toe te zeggen als bijdrage voor de aanleg van een verlichting voor de voetbrug over de Baakse Beek bij De Bleek", aldus Gosse Terpstra. Of de werkgroep dit jaar nog een Parel van Vorden uitreikt ? "Dat moeten we nog bezien. Daarover gaan we ons in de komende maanden tijdens onze tweemaandelijkse bijeenkomsten buigen", zo besluit Wil Voerman.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant