Lezing over 'Een zoon voor de Führer'

Algemeen

VORDEN - Roel van Duijn gepubliceerde vorig jaar het boek 'Een zoon voor de Führer' dat het leven beschrijft van een dame die een aantal jaren in Vorden woonde: Julia op ten Noort. Jonkvrouwe Julia Op ten Noort (1910-1994) was de meest betekenisvolle Nederlandse nazivrouw. De lezing over het boek vindt plaats op donderdag 11 april 2019 aanvang 20.00 uur bij Hotel Bakker. Toegangskaartjes te verkrijgen bij Bruna Vorden.

Als jonge vrouw verbond ze zich met huid en haar aan twee niet te bevatten projecten van de nazi's: de vernietiging van het ene mensenras en tegelijkertijd de schepping van een nieuw, zogenaamd superieur ras. Julia heeft de Nationaal Socialistische Vrouwen Organisatie opgericht, ze was hecht bevriend met Himmler en Rost van Tonningen. Zij behoorde tot de top kringen die bewust werkten aan de verbreiding van de SS-ideologie en zette 'op het slagveld van de vrouw' haar eigen lichaam in om in een geheim Lebensborn Heim een telg van dit superras te baren.

Roel beschrijft haar leven vanwege de verwantschap tussen de huidige populisten en de opkomende nationaal socialisten van de jaren dertig. Om de vijand te kunnen verslaan moeten wij hem diep begrijpen.Hoe kan het dat een mens met een in wezen goed karakter, afkomstig uit een goed Nederlands milieu, zich laat meesleuren door de zwarte vloed? Waarom was zij zo?

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant