Drie van de vier 'Maestro's: v.l.n.r.: Frank van Setten, Mirjan Arends en Dick Buunk, Marianne Besselink onbreekt op de foto. Foto: PR.
Drie van de vier 'Maestro's: v.l.n.r.: Frank van Setten, Mirjan Arends en Dick Buunk, Marianne Besselink onbreekt op de foto. Foto: PR.

Wie wordt 'Maestro 2019 van Vorden'?

Algemeen

Harmonie Vorden daagt vier BV'ers uit om het dirigeerstokje te zwaaien

Door Jan Hendriksen

VORDEN - "Het leek wel of ik een Chinees telefoonboek opensloeg toen ik de partituren voor het eerst onder ogen kreeg." Vordenaar Dick Buunk komt er eerlijk voor uit. "Ik kan geen noot lezen. Maar ik ben vereerd dat ik gevraagd ben en ga er een 'feestje' van maken. Daar mag en kan het publiek op rekenen."

Dick Buunk (69) is een van de vier BV'ers (Bekende Vordenaren) die door Harmonie Vorden zijn gevraagd om mee te werken aan de eerste editie van 'Maestro van Vorden'. Naast Buunk zullen ook Frank van Setten (66), Mirjan Arends (25) en Marianne Besselink (46) zaterdagavond 13 april in sporthal 't Jebbink 'op de bok staan' om de muzikanten van het orkest van Harmonie Vorden met hun dirigeerstokje in toom te houden. Dit allemaal naar een idee van het populaire televisieprogramma Maestro. Om te ontdekken dat het dirigeren van een orkest niet zo simpel is geeft dirigent Nikki Kleijsen van Harmonie Vorden de baton tijdens het jaarlijkse voorjaarsconcert deels uit handen.
Mirjan Arends, voorzitter van Jong Gelre Vorden-Warnsveld, Frank van Setten, voorzitter van Oranje Vereniging Vorden en Stichting Poort van Bronckhorst die het oude Vordense NS nieuw leven wil inblazen, voormalig kermisexploitant Dick Buunk die 'wereldberoemd' werd met het kikkerspel en burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst hebben de uitnodiging geaccepteerd en zijn de uitdaging aangegaan. Voordat het viertal op zaterdagavond 13 april het podium betreedt hebben ze een aantal thuissessies gehad waarbij ze door coaches Geert Jan Dijkerman en Cor Lam met behulp van een muziekband de fijne kneepjes en het begeleiden van een orkest kregen uitgelegd.
Elk van de maestro's mag twee muziekstukken dirigeren. De grote vraag is: lukt dit voor een groot publiek zonder het orkest uit de bocht te laten vliegen? Middels een repetitie heeft het viertal inmiddels ook kennisgemaakt met het orkest en andersom. En het moet gezegd: dat viel wederzijds in de smaak. Ook al viel het nog niet mee om 'live' een orkest te dirigeren in plaats van mee te zwaaien met een orkestband. Maar met de instructies van de coaches en de tips van dirigent Nikki Kleijsen werden het leerzame avonden.

Superleuk
"Normaliter loop ik altijd achter de muziek aan. Maar nu mag ik er voor staan", zegt Marianne Besselink die Harmonie Vorden al menigmaal meemaakte. onder meer bij de opening van Koningsdag en bij tal van buurt- en volksfeesten. "Het is superleuk om te doen en een indrukwekkende ervaring die ik absoluut niet had willen missen. De twee muziekstukken die ik moet dirigeren zijn totaal verschillend van karakter. En dat maakt het heel bijzonder", aldus de burgemeester. Dick Buunk die een grote fan van André Rieu en James Last is zal alles uit de 'kast' halen om de muzikanten tot grote hoogte te laten stijgen. 'We gaan er een mooi 'spektakel' van maken."
De geboren en getogen Vierakkerse Mirjan Arends die werkzaam is als Projectmanager bij Stimuland en projectcoördinator is bij Plattelands Jongeren Gelderland kent Harmonie Vorden omdat ze de muzikanten regelmatig in de foyer van Het Kulturhus ontmoet na afloop van vergaderingen of repetities van de revue van Jong Gelre. "Maar eerlijk gezegd heb ik nog nooit een concert van de harmonie bezocht. Het is een prachtige uitdaging die ik ben aangegaan. Ik hou namelijk erg veel van muziek."

Respect
Frank van Setten, adjunct-directeur treinen bij vervoersmaatschappij Arriva heeft sinds zijn kennismaking met Harmonie Vorden nog meer respect gekregen voor de muzikanten. "Er is muzikaal een nieuwe wereld voor me open gegaan. En een leuk detail is dat ik driemaal per maand zoals ze dat noemen 'op de bok' van een trein zit. Maar nu mag ik op de bok 'staan'."
Een jury bestaande uit Cor Lam, Magdalena Kadziolka en Geert Jan Dijkerman, professionele muzikanten die heel goed weten hoe het dirigeerstokje gezwaaid moet worden, bepaalt uiteindelijk wie Maestro van Vorden 2019 gaat worden. De winnaar mag als 'uitsmijter' het Vordens Volkslied dirigeren. Het muzikale 'spektakel' begint zaterdagavond 13 april in sporthal 't Jebbink. Aanvang 20.00 uur.

Programma
D
e volgende muziekstukken worden door de maestro's' gedirigeerd: Dick Buunk: 1. Peer Gynt suite 1 - Arr, James Curnow. Het eerste deel 'Morning mood'; 2. The Guus Meeuwis Trilogy - arr. Thijs Oud. Het eerste deel - 'Per spoor (Kedeng, Kedeng). Mirjam Arends: 1. Waltz 2 - arr. Johan de Meij; 2. Happy - arr. Michael Brown. Frank van Setten: 1. William Tell Overture- arr. Robert Longfield; 2. I Feel Good- arr. Lorenzo Bocci. Marianne Besselink: 1. Ode an die Freude- arr. Alfred Bösendorfer; 2. I'm a Believer- arr. Paul Murtha.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant