Niels Koolen tweede tijdens EK wedstrijd België. Foto: Team Evolution

Niels Koolen tweede tijdens Europees kampioenschap karting

Algemeen

VORDEN/MARIENBOURG - Na een aantal jaren intensief trainen lijkt Niels Koolen uit Vorden door te breken in de karting. Begin van het jaar reed hij in Spanje twee keer naar een podiumplek in een sterk internationaal gezelschap. Afgelopen weekend zette de 17-jarige Niels Koolen de kers op de taart door tijdens de eerste wedstrijd voor het Europese kampioenschap karting tweede te worden in de hoogste senior klasse.

Tachtig van de beste rijders uit Europa, inclusief voormalige wereldkampioenen en Europese kampioenen, hadden zich ingeschreven voor de eerste wedstrijd om de Euro Series Iame X30 in het Belgische Mariembourg. De kwalificaties op vrijdag verliepen niet zo goedm aangezien Niels tussen een groep andere rijders terecht kwam en geen vrije ronde kon rijden. Waar Niels tijdens de vrije trainingen steevast bij de allersnelste rijders behoorde was de 33ste kwalificatietijd teleurstellend, wetende dat slechts de snelste 28 rijders op zondag rechtstreeks door mogen naar de finale. Na de kwalificatie werden de rijders opgedeeld in vijf groepen die tegen elkaar de vier kwalificatie heats reden. Gevolg was dat Niels in iedere kwalificatie heat als 14de moest starten. Zijn teammaat en vaste begeleider Joey van Splunteren werd vijfde in de kwalificaties. Via een vijfde, zesde, eerste en zevende plek in de heats op vrijdag en zaterdag, mocht Niels zondagochtend op de zevende plek starten in de pre-finale. Hij reed erg sterk en kwam als tweede aan de finish op slechts een halve seconde van de winnaar, de wereldkampioen junioren van 2018 Gilbert. In de finale op zondagmiddag vertrok Niels van de tweede startplek. In de eerste bocht viel Niels terug naar de derde plek, maar al aan het begin van de tweede ronde ging Niels naar de tweede plek. Na acht ronden was het nog steeds spannend en reden de eerste vier een halve seconde van elkaar binnen. Daarna wisten Niels en de uiteindelijke winnaar en fulltime fabrieksrijder Bradshaw (wereldkampioen junioren 2017) een gaatje te slaan naar de achtervolgers. Europees kampioen 2018 Kimber eindigde op de derde plek.

Onder veel applaus finishte Niels op positie nummer 2. Leermeester Van Splunteren finishte als vierde, achter zijn leerling. Gilbert scoorde een vijfde plaats, vicewereldkampioen 2018 Ravenscroft als zesde en voormalig wereldkampioen Keirle werd zevende. De commentatoren raakten er niet over uit gesproken dat de leerling de meester had verslagen en dat hij, samen met Bradshaw en Gilbert, een nieuw tijdperk van jonge rijders zal inluiden volgens hen.
Niels Koolen zelf was erg blij met zijn podium en zijn goede race. "Ik kon samen met Bradshaw een gat slaan en weglopen. Ik lag tweede en het leek wat saai, maar ik moest de focus houden. Ik ben echt blij met dit podium op dit hoge niveau." Niels werd de afgelopen jaren gecoacht door Van Splunteren. In die tijd heeft hij een flinke ontwikkeling doorgemaakt. "Hij is heel scherp, zo geconcentreerd. Vorig jaar was hem dit nog niet gelukt. Dit jaar wel. Ik ben ook niet verbaasd. Ik weet dat hij dit kan. En hij deed het, gewoon perfect." De volgende wedstrijd voor het Evolution Super B kartingteam is in mei op het circuit van Casteletto in Italië.