Watermolen. Foto: Natuurmonumenten/Martin van Lokven
Watermolen. Foto: Natuurmonumenten/Martin van Lokven (Foto: )

Houtzaagdemonstratie met watermolen

VORDEN - De watermolen op Hackforst gaat weer draaien. Op zaterdag 13 april geven de vrijwillige molenaars van Natuurmonumenten er een bijzondere demonstratie mee. Op deze dag gaan ze er geen graan mee malen, maar hout mee zagen. De watermolen is geopend van 10:00 tot 16:00 uur.

De Watermolen van Hackfort is een watermolen op de Baakse Beek bij Vorden. Het is een onderslagmolen die als korenmolen is ingericht. De molen dateert uit het jaar 1700 en staat op het gelijknamige landgoed. In 1952 werd de molen stilgezet vanwege de slechte toestand van het rad en molengebouw. Tevens bevatte de Baakse Beek op dat moment te weinig water om de molen nog aan te kunnen drijven. In 1981 kwam de molen in handen van vereniging Natuurmonumenten die zorgde voor een opknapbeurt. Nadat het Waterschap Rijn en IJssel in 1997 weer voldoende water door de Baakse Beek liet stromen, werd in 1998 tevens een nieuw waterrad geplaatst.
Sindsdien malen de molenaars er op zaterdagen graan voor vee van boeren op het landgoed. Ook wekt de molen regelmatig energie op door gebruik te maken van waterkracht. En een enkele keer per jaar wordt de molen ingezet om hout te zagen.

Meer berichten