De docenten van de creatieve workshops van De boerderij Zelhem. Foto: Liesbeth Spaansen
De docenten van de creatieve workshops van De boerderij Zelhem. Foto: Liesbeth Spaansen

Kennismaken met cursistencollectief De Boerderij Zelhem

Algemeen

Kunst4daagse 2019

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/ ZELHEM - De dertiende Kunst4daagse Bronckhorst wordt gehouden van Hemelvaartsdag 30 mei t/m zondag 2 juni. Vier dagen lang openen tussen 11.00 tot 17.00 uur vele kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties hun poorten voor een breed publiek. Deze week wordt cursistencollectief De Boerderij Zelhem voorgesteld.

Stichting De Boerderij werd opgericht in 1983 om voor mensen uit Zelhem die zonder werk kwamen de gelegenheid te bieden een vak te kunnen leren en terug te keren in de maatschappij. "Zij kregen les in lassen of houtwerk," vertelt voorzitter Henrice Teunissen. In de loop der jaren kreeg De Boerderij een meer algemene functie voor mensen uit de hele regio en wordt door alleen vrijwilligers, van docenten tot koffieschenkers, gerund. "Mensen komen voor een praatje met koffie, een spelletje schaken of lezen de krant. Daarnaast zijn er de hele week veel mensen die door een cursus te volgen in gezelschap van anderen hun hobby uitoefenen."

Kees Veldhuizen uit Aalten is docent houtsnijden. "Ik begon 25 jaar geleden in Leusden maar ben alweer even in Zelhem aanwezig. Ik kan uit ervaring aanwijzingen geven." Cor Metselaar geeft les in Fries houtsnijden. "Ik leerde deze techniek van Wichert Geerdes in Halle. Later ging ik hier lesgeven in Fries houtsnijwerk. Helaas zijn er steeds minder cursisten, de jeugd wil het niet leren."

Schilderlessen worden gegeven door verschillende docenten. "Ik ben hier alweer vier of vijf jaar," vertelt Gerrit Nobbe. "Cursisten hebben vrijheid of ze in olieverf, acryl of aquarel willen werken. We maken de lijsten ook zelf." Henrice Teunissen geeft teken- en schilderles. "Iedereen gaat eigenlijk zijn of haar eigen gang, om portretten of landschappen te maken in aquarel of acryl, pastelkrijt of potlood."

Docent Aad Bremer heeft veel vaste gasten. "Sommigen zijn er al wel 20 jaar. Gezelligheid is heel belangrijk, het contact met elkaar. Mijn oudste cursist is 90 jaar."
Hanny Mulderij schildert zelf in olieverf. "Mijn cursisten kiezen ook bijna allemaal deze verf. Omdat het drogen lang duurt, werken ze aan meerdere doeken tegelijk."

Appie Pasman biedt hulp bij het manden vlechten, een oude ambacht. "Dit is hoofdzakelijk in de wintermaanden. We knippen de fijne twijgjes van eigen wilgen, die staan achterin op het terrein. Er worden manden, hoeden, kerstklok of bel en broodmanden gemaakt."
"Cursisten nemen eigen stoelen mee van huis om ze te matten met biezen of te vlechten met rotan," vertelt docent Cees Mijnsbergen, die het vak op De Boerderij leerde en later als docent verder ging. "Ze willen die stoelen graag zelf opknappen."

Als leerling kwam Wil Smeek 31 jaar geleden boetseren op De Boerderij. Inmiddels heeft ze de taak van docent overgenomen. "Ik heb een vaste groep die een middag komt boetseren. Vinden ze het niks, drukken ze het weer in elkaar," lacht Wil. "Maar de mooiste werken worden gebakken en geglazuurd."

Erna Evers is vanaf het begin betrokken bij De Boerderij. "Eerst als leerling-spinster en nu als docent wolspinnen. We werken niet alleen met schapenwol, maar ook met geitenwol of hondenharen en vezels zoals zijde en linnen. "De eigengemaakte gesponnen garens worden geweven en vervolgens geverfd met natuurlijke kleurstoffen."
Kantklossen wordt geleerd bij Jenny Eijgelaar, voormalig docent naaldvakken en textiele werkvormen in het voorgezet onderwijs. "Na school ben ik hier gekomen, 33 jaar geleden. Ik geef om de week les in kantklossen of patchwork, heel leuk om te doen."

Voormalige handenarbeiddocent Ank van Heulen is nét begonnen. "Eerst met koffie schenken, maar nu ga ik cursussen speksteen en softstone geven. Mensen kunnen zich aanmelden."


www.deboerderijzelhem.nl

www.kunst4daagsebronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant