Afbeelding

De warmtepomp: niet iedereen is er blij mee

Algemeen

Stichting de Lindesche Molen organiseerde dit jaar alweer de negende 'winterwandeling', maar dankzij de overheerlijke temperaturen had het uiteindelijk meer weg van een voorjaarswandeling. Er kwam dan ook een recordaantal wandelaars om hun beste beentje voor te zetten. De winter leek misschien even achterwege, maar maart heeft een staart en april doet wat hij wil. Of de winter dus echt voorbij is, dat is nog afwachten. Voorlopig houden de meesten de ramen nog dicht en de kachels aan. Voor velen die al zijn overgestapt op de warmtepomp is de koude periode dan ook het moment van de waarheid. Werkt deze warmtebron naar wens, of juist niet?

Teleurstelling
Volgen een enquête van Radar is maar liefst 20 procent van de mensen met een warmtepomp hier ontevreden over. Van degenen die niet tevreden zijn, geeft 20 procent aan dat het huis niet warm genoeg wordt en 17 procent beklaagt zich over de energierekening die omhoog is gegaan, terwijl een warmtepomp juist kostenbesparend zou moeten werken. Er zijn een aantal factoren die mee kunnen spelen in deze teleurstelling. Zo kan het zijn dat de woning niet goed geïsoleerd is, terwijl dit wel een vereiste is voor een goede werking van de warmtepomp. Zo woont 31,6 procent van degenen die hun beklag doet over de kou in oude woningen. Daarnaast heeft 37 procent dubbel glas, terwijl alleen HR++ of triple-glas de werking van de warmtepomp kan ondersteunen. Toch is slechte isolatie niet het enige probleem. Toch 10 procent van degenen die het koud hebben, wonen in een nieuwbouwhuis met goede isolatie.

Het juiste verwarmingssysteem
Een warmtepomp zal minder warmte genereren dan een gasgestookte kachel. Daarom is een warmtepomp niet geschikt voor alle verwarmingssystemen. Er is namelijk een groter oppervlak nodig dat verwarmend kan werken. Zo is een vloerverwarming ideaal. Toch maakt nog steeds 35 procent van alle warmtepompgebruikers gebruik van radiatoren. Ook wordt de schuld afgeschoven op de installateurs die niet genoeg kennis hebben van de werking van de warmtepomp. Binnen vijf jaar zullen er dan ook minstens 6.000 installateurs geschoold worden, zodat de warmtepompen op een juiste manier kunnen worden geïnstalleerd.

Het gedrag van de consument
Naast het probleem van isolatie en ouderwetse verwarmingssystemen, is ook het gedrag van de consument een factor die meespeelt in de algehele ontevredenheid. Met een cv-ketel is iedereen gewend geraakt aan het lager zetten van de verwarming 's nachts en wanneer er niemand thuis is. Zo geeft 44,6 procent van de ondervraagden aan dat zij dit ook doen nu zij een warmtepomp hebben. De warmtepomp genereert minder warmte en warmt een huis trager op. Door de thermostaat lager te zetten, snijden huiseigenaren met een warmtepomp zichzelf dus in de vingers. Het kost meer energie en het huis blijft lang koud. Oude en besparende gewoontes afleren, kan dus alleen maar besparend werken.

Goedkopere stroom afnemen
Een warmtepomp werkt op stroom in plaats van gas. Daardoor zullen de stroomkosten van een huishouden behoorlijk opkrikken. Waar de gaskosten juist afnemen. Huiseigenaren die geld uit willen sparen met het gebruiken van een warmtepomp doen er dus goed aan een gunstig energiecontract af te sluiten. Energie vergelijk je het makkelijkst op een energievergelijkingssite (zoals bijvoorbeeld Pricewise). Zoek daarbij dan naar een energiecontract met lage stroomtarieven, want daarvan gaat een stuk meer worden afgenomen. De gastarieven doen er daardoor iets minder toe, gezien de energierekening bij huishoudens met een cv-ketel voor een groot deel door gasverbruik wordt beslagen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant