De Theaterbus van de KunstKring gaat naar het Orkest van het Oosten. Foto: Waldo E. Fenker
De Theaterbus van de KunstKring gaat naar het Orkest van het Oosten. Foto: Waldo E. Fenker Foto: Waldo E. Fenker

Orkest van het Oosten sluitstuk van Theaterbus KunstKring Ruurlo

Algemeen

RUURLO - Het Theaterbusseizoen wordt groots afgesloten. Met een bezoek aan het Wilminktheater in Enschede op vrijdag 24 mei besluit de KunstKring Ruurlo het inmiddels al weer zesde seizoen dat belangstellenden op een comfortabele, veilige en gezellige manier de schouwburg kunnen bezoeken. Het Orkest van Oosten onder leiding van Ed Spanjaard geeft acte de présence met een boeiend klassiek programma. De Vierde Symfonie van Anton Bruckner, het Eerste Vioolconcert van Béla Bartòk en het nieuwste werk van de Nederlandse gevierde componist Bart Visman beloven een prachtige, muzikale avond te worden.

Ter opening een gloednieuw werk van Bart Visman. Ed Spanjaard dirigeerde al vaker Visman, zoals zijn sfeerrijke Sables, Oxygènes, en vroeg hem om iets nieuws. Visman maakt misschien wel de mooiste Nederlandse muziek van deze tijd; als een Franse grootmeester tovert hij met de orkestklank. Een van Nederlands grootste violistes, Liza Ferschtman, soleert virtuoos in het Vioolconcert nr. 1 van de verliefde Béla Bartók. De negentienjarige violiste Stefi Geyer moest weinig hebben van de avances van de 27-jarige Béla Bartók. Het vioolconcert dat hij voor haar schreef, keurde de teleurgestelde Bartók vervolgens zelf af. Na zijn dood mocht het weer gespeeld worden en onderhand is het minstens zo geliefd als zijn grote Tweede vioolconcert. Dit prachtige concert wordt voorafgegaan door een van de meest romantische symfonieën van Anton Bruckner, zijn populaire Vierde, onder de bezielende leiding van Ed Spanjaard. Een spannend en veelbelovend vervolg op zijn zeer eigen en succesvolle Derde.
Hoewel natuurlijk ál Bruckners symfonieën romantisch zijn, verdient zijn populaire Vierde deze bijnaam bij uitstek. Het ademen van de wouden. Het stromen van de beken. Het koeren van de hoorns. Met recht 'De romantische'.
Liza Ferschtman studeerde tijdens haar middelbareschoolperiode aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarna studeerde ze in Amsterdam bij Herman Krebbers. In 1997 won zij op 17-jarige leeftijd het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Als soliste trad zij op met een groot aantal orkesten, waaronder het Concertgebouw Orkest. De afgelopen jaren had ze optredens in heel Europa, Rusland en Amerika.
Het Orkest van het Oosten, opgericht in 1994, begeleidt de Nationale Reisopera in twee producties per jaar. Dirigenten die het orkest hebben geleid zijn onder anderen Roberto Benzi, Hans Vonk en Edo de Waart. Van 1996 tot 2006 was Jaap van Zweden chef-dirigent van het Orkest van het Oosten. Jan Willem de Vriend was vervolgens zijn opvolger. Met ingang van het seizoen 2017-2018 heeft Ed Spanjaard de muzikale leiding.
Opgeven kan tot uiterlijk 26 april via de website. Een toegangskaart + de busreis kost 39 euro. Informatie over de vertrektijden en -plaatsen ontvangen de deelnemers per e-mail enkele dagen vóór de voorstelling.
Voor meer informatie www.kunstkringruurlo.nl of telefonisch: Ton van Uem, 0545 272754.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant