Op de bijzondere samenwerking werd toepasselijk door Geerart van Doorn,  Egbert Harmsen en Jan Legters met een glas Hackfort Bier geproost. .Foto: Jan Hendriksen
Op de bijzondere samenwerking werd toepasselijk door Geerart van Doorn, Egbert Harmsen en Jan Legters met een glas Hackfort Bier geproost. .Foto: Jan Hendriksen (Foto: )

Eigen geteelde gerst voor Hackfort Bier op landgoed Hackfort

VORDEN – Het Hackforter bier is een van de eerste, zo niet het eerste bier van kleine brouwerijen in Nederland waarbij gebruik wordt gemaakt van eigen geteelde gerst. Met dank aan Vordenaar Egbert Harmsen, boer op landgoed Hackfort, mouter Jan Legters van mouterij Masterveld uit Winterswijk en bierbrouwer Geerart van Doorn van de kleinschalige Vordense bierbrouwerij De Biertafel.

Door Jan Hendriksen

Vorige week woensdag werd het de dag daarvoor ingezaaide graan door Egbert Harmsen mechanisch aangerold om zo goed mogelijk in de komende week(en) te kunnen ontkiemen. "De ondergrond is nog wel vochtig. Maar er zal in de komende weken wel wat neerslag moeten vallen om het zaad goed te laten ontkiemen. Het is namelijk al behoorlijk droog", aldus Harmsen. De gerst is gezaaid op een tweeënhalf hectare grote akker direct gelegen naast kasteel Hackfort. Een gedeelte van de oogst zal in Winterswijk bij mouterij Masterveld worden gemout waarna brouwerij De Biertafel er Hackfort Bier van zal brouwen. Voor elke tien liter te brouwen bier is tweeënhalf kilo gerst nodig. Harmsen verwacht dat er eind juni/begin juli ruim zeven ton gerst kan worden geoogst. "Een deel daarvan gaat naar de mouterij. Het grootste deel zal in het veevoer worden verwerkt voor mijn ruim zestig koeien tellende biologische rundveehouderijbedrijf 'Bosmanshuis'", aldus de agrariër.

Brouwerij De Biertafel van Geerart van Doorn is een kleinschalige brouwerij nabij landgoed Hackfort. "Ik brouw bier en verzorg met De Biertafel bierproeverijen, brouwdemonstraties en workshops bierbrouwen", aldus Van Doorn. In 1770 schreef Frederik Borchard Lodewijk van Westerholt in de jaarboeken van landgoed Hackfort het volgende: 'Aan het water van Hackfort is het dan ook te danken dat daar het beste en zoetste bier van de hele Graafschap wordt gebrouwen'. Nu bijna 250 jaar later wordt er weer Hackfort Bier gebrouwen met gerst van het landgoed. "Hackfort Bier is een een ambachtelijk bitter blond bier van hoge gisting. Stevig gehopt en met zes procent alcohol niet te zwaar. Een perfect fris bier voor op het terras of bij lichte gerechten", aldus de kleinschalige Vordense bierbrouwer.

Naar verwachting zal de te oogsten gerst eind juli naar de ambachtelijk mouterij van Jan Legters van mouterij Masterveld in Winterswijk gaan. In 2017 startte Legters samen met dochter Marijke en schoonzoon Rick met een ambachtelijke vloermouterij. Na wat research in de bierbranche bleek al snel dat er in Nederland geen mogelijkheid was om plaatselijk verbouwd graan te laten vermouten. "De gedachte om akkerbouwers en bierbrouwers samen een lokaal en dus duurzaam bier te laten produceren sprak ons erg aan. Met het ambachtelijk vermouten van het graan, 'de ontbrekende schakel', blijven de lijnen in het proces kort en kan er ingespeeld worden op verschillende wensen zoals die van het bereiden van het Hackfort bier", aldus de ambachtelijke mouter.

Op de bijzondere samenwerking werd toepasselijk door het drietal met een glas Hackfort Bier geproost. Naar verwachting zal het Hackfort Bier begin volgend jaar van de eigen gebrouwen gerst te koop zijn.

Meer berichten