De 'Maestro van Vorden' Dick Buunk. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
De 'Maestro van Vorden' Dick Buunk. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Dick Buunk is 'Maestro van Vorden'

Algemeen

VORDEN – Het werd een grandioos muzikaal spektakel. Met dank aan vier Bekende Vordenaren (BV'ers) en natuurlijk de muzikanten van Harmonie Vorden: de allereerste 'Maestro van Vorden'. 'Kikkerkoning' Dick Buunk (69) dirigeerde met zijn enthousiasme en humoristische inslag de muzikanten naar grote hoogte. Hij werd door de jury dan ook tot absolute winnaar uitgeroepen. Het enthousiasme droop er vanaf. De expressie en juiste maat van Buunk was van grote klasse.

Door Jan Hendriksen

De geboren en getogen Vordenaar had vooraf hoog van de toren geblazen. "We gaan er een mooi spektakel van maken en ik ga alles uit de kast halen om de muzikanten tot grote hoogte te laten stijgen." En zie Buunk hield woord. Meer dan dat zelfs. Als een echte entertainer presenteerde Buunk zich zaterdagavond in een uitermate goed bezette sporthal Het Jebbink op een humoristische wijze aan het publiek. Daarvoor had Buunk zelfs even de bekende Limburgse dirigent André Rieu aan de 'kuierdroad' (telefoon). Buunk is namelijk een grote fan van André Rieu en had vooraf naast de coach van Harmonie Vorden ook van zijn expertise gebruik gemaakt. "Kikker slaan of de maat slaan. Het lijkt een klein verschil. De kikkers bij het kikkerspel houden zich keurig stil. Dit orkest zit vol passie en zit klaar op 't puntje van de stoel. En dat vraagt om goed 'slaan' in de maat", zo kondigde lady speaker Liesbeth Groot Jebbink het nummer Peer Gynt suite in een arrangement van James Curnow aan die Buunk mocht dirigeren. En zie dat lukte de 'kikkerkoning' bij uitstek.

Vervolgens was het de beurt aan voorzitter Mirjan Arends (25) van Jong Gelre Vorden-Warnsveld. Leiding geven aan een jongerenvereniging dat vraagt om veel talent, luisteren en delegeren. "Dat is hoe men jou kent. Maat houden en dirigeren dat doe je niet zomaar", zo kondigde Groot Jebbink het muziekstuk Waltz aan dat Arends moest dirigeren.\

"Het was best wel spannend en moeilijk", zo liet Arends na haar eerste optreden weten. De jury bestaande uit Cor Lam, Magdalena Kadziolka en Geert Jan Dijkerman, professionele muzikanten die zelf heel goed weten hoe het dirigeer stokje gezwaaid wordt, liet Arends weten om na de pauze bij het tweede nummer wat meer expressie in het dirigeren te leggen. Datzelfde gold voor Frank van Setten (66), voorzitter van Oranjevereniging Vorden en adjunct-directeur treinen bij vervoersmaatschappij Arriva. "Bij het openbaar vervoer komt het aan op timing. Dat is een hele toer. Vertraging is niet wat je wilt en horen. Ook niet van de muzikanten", aldus Groot Jebbink. En zie, Frank van Setten sloeg zich met verve door William Tell Overture. De dirigeerstok ging mooi gestaag op en neer. 'Het waren net de slagbomen die bij een spoorwegovergang open en dicht gingen", zo omschreef de jury zijn optreden op humoristische wijze.

Tot slot was het de beurt aan burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst die als eerste tot haar grote plezier 'Ode an die Freude' mocht dirigeren. Liesbeth Groot Jebbink: "Je zult maar burgemeester wezen. Ze zetten je vaak voor 't blok. Dan sta je voor je 't weet te zwaaien op een bok. Zwieren en zwaaien met je baton, we wisten niet dat je dat kon." Na de pauze stonden alle vier 'maestro's' nogmaals op de bok en mochten ze wat meer 'swingende' nummers begeleiden. Het publiek en ook de maestro's zelf vonden het prachtig. Er werd volop mee geklapt.

Vordens Volkslied
Winnaar Dick Buunk mocht na afloop als toegift het Vordens Volkslied begeleidden dat door het publiek staande werd meegezongen. De vier maestro's boden Harmonie Vorden als 'aandenken' een donatie aan voor de aanschaf van een nieuw muziekstuk. Tussen de optredens van de vier maestro's door zorgde Harmonie Vorden onder leiding van de bezielende dirigente Nikki Kleijsen voor een 'warm' voorjaarsconcert. Of de 'Maestro van Vorden' in de toekomst een vervolg krijgt. "Misschien wel. Maar het vergt de nodige voorbereidingen", aldus Ingeborg Heijenk van de concertcommissie van Harmonie Vorden.

Voor meer foto's, zie de websites.


achterhoekfoto.nl

robschmitzfotografie.nl

De vier deelnemende maestro's. V.l.n.r.: Mirjan Arends, Marianne Besselink, Dick Buunk en Frank van Setten. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Noord