Het GUV Uitvaartcentrum in Aalten. Foto: PR
Het GUV Uitvaartcentrum in Aalten. Foto: PR

Prijsverschillen Achterhoekse crematoria onder de loep

Algemeen

REGIO – Crematoria in Nederland hanteren verschillende tarieven. Soms kan het honderden euro's schelen op welke plek iemand wordt gecremeerd blijkt uit een recent onderzoek van Monuta. Bert van Asselt van GUV Crematorium Aalten en Gert Brinkhorst van Hart van Berkelland in Borculo/Haarlo en crematorium De Omarming in Zutphen, verklaren de prijsverschillen.

Door Susan Wiendels

Het staat er echt: 406 euro voor een technische crematie en 1.244 euro voor een crematie met gebruik van aula. Het zijn de cijfers van begraafplaats, crematorium en gedenkpark De Nieuwe Noorder in Amsterdam. Prijzen waar Achterhoekse crematoria niet aan kunnen tippen. Tenminste, die van een technische crematie, een 'kale' crematie, zonder ceremonie: na een dienst op locatie – een boerderij, een clubhuis van de voetbalclub, het plaatselijke café - rijdt de lijkwagen alleen met de kist weg en wordt de overledene zonder crematoriumdienst of koffietafel gecremeerd. GUV Aalten rekent in dat geval 650 euro, Hart van Berkelland voor 10.00 uur 585 euro en daarna 985 euro en Yardenhuis Achterhoek van maandag tot en met vrijdag voor 9.30 uur 650 euro en van 9.30 uur tot 18.00 uur 890 euro. De gemiddelde prijs voor een aangeklede crematie met gebruik van aula verschilt niet veel met de collega's in Amsterdam. GUV Crematorium Aalten is met 1.145 euro zelfs goedkoper, Hart van Berkelland en De Omarming rekenen 1.290 euro en Yardenhuis Achterhoek 1.347 euro.

Tientjeswerk
Gert Brinkhorst bevestigt: "Die tarieven liggen landelijk bijna allemaal redelijk dicht bij elkaar, het is echt tientjeswerk." Na crematorium De Omarming opende hij in 2017 samen met zijn vrouw Sonja Hart van Berkelland. De relatief hoge prijs voor een 'kale' crematie bij 'zijn' twee crematoria is niet alleen een efficiencyverhaal, maar meer een statement vanuit idealisme, legt hij uit. "Ons motto is niet voor niets 'Zorg vanuit het hart'. Vroeger had je altijd een crematie met een afscheidsdienst en een kopje koffie na. Dat ging jaren zo door. In de laatste jaren zie je een trend dat nabestaanden vaker zeggen dat ze de ceremonie zelf willen regelen, thuis of op een geliefde locatie, en de overledene alleen naar het crematorium vertrekt. Soms zelfs van de ene naar de andere kant van het land als het daar goedkoper is. In Duitsland heb je uitvaartverzorgers die met hun busje meerdere overledenen ophalen om ze in één keer naar een crematorium over de grens te brengen. Dan bellen ze waar ze de meest goedkope prijs kunnen krijgen. Dat zijn vaak schuren met een klein kantoortje en verder niets. Wij vinden dat koehandel. Dat past niet bij ons."

Ontmoedigingsbeleid
Rekenen sommige crematoria alleen een crematie met gebruik van aula zoals Moscowa in Arnhem (1.120 euro) en crematorium Dieren (1.216 euro), Gert Brinkhorst doet deze technische crematies wél tegen een laag tarief voor tien uur 's morgens net als Yardenhuis Achterhoek. "Maar daarna gaan we een hogere prijs rekenen", doelt hij op de eerder aangeduide 985 euro. "Noem het een ontmoedigingsbeleid, wij gaan echt niet rommelen in de marge. Anders komen we niet weg met onze dienstverlening aan mensen die wél een complete crematie willen." Dat geldt ook voor Yarden Achterhoek. "Het tarief na 9.30 uur is hoger, omdat wij op dat moment geen andere crematie met plechtigheid kunnen boeken. Iedere overleden dierbare wordt via de hoofdingang binnengebracht en wordt aansluitend gecremeerd," aldus een woordvoerder.

Wijntje en bitterballen
Volgens Brinkhorst kiest nog steeds meer dan 95% procent van de mensen voor een 'aangeklede' crematie. "Juist voor die groep nabestaanden willen we er zijn." Hij maakt het rekensommetje. "Wij hebben maar één oven, sommige crematoria hebben er meerdere. Die kunnen een groter aantal crematies verzorgen op een dag, dat kunnen wij niet. Wat wij hier in Haarlo hebben neergezet heeft bijna zeven miljoen euro gekost. Als je daar een schuurtje tegenover zet met alleen een klein kantoortje en een oven, dan is dat nogal een verschil. Wij staan juist garant voor een goede dienstverlening, met volop tijd en ruimte voor aankomst en een persoonlijk afscheid. Desgewenst een full-service concept van opbaring tot en met catering na afloop. Na de afscheidsdienst en de condoleance in de koffiekamer kan de familie kosteloos nazitten bij de open haard in het Jachthuis, eventueel met een wijntje en bitterballen of een uitgebreid buffet. Het eerste uur is gratis en daarna vragen wij een vergoeding van 50 euro per half uur." Hij verwijst naar de tweede prijs die hij in 2017 won in de categorie 'beste dienstverlener' in de Nederlandse, Duitse en Belgische uitvaartbranche met De Omarming. "Dat zegt genoeg. Nogmaals, iedereen heeft zijn eigen keuze hierin. Kijk, de één eet lekker bij McDonald's, de volgende gaat naar een eetcafé of restaurant en de vierde wil naar De Librije. Die hebben allemaal verschillende kwaliteiten en tarieven. Dat geldt ook voor de uitvaartbranche."

Don Quichot
GUV Crematorium Aalten komt in het Monuta-onderzoek als goedkoopste van Oost-Nederland uit de bus. "Hoogwaardige dienstverlening hoeft niet duur te zijn", stelt Bert van Asselt, algemeen directeur van GUV Uitvaartzorg onomwonden. Hij voelt zich soms de Don Quichot van de uitvaartbranche. Niet te beroerd om zijn nek uit te steken en zijn idealen een podium te geven. "Wij doen het anders dan de rest. Dit crematorium is niet gebouwd door een uitvaarttycoon, maar door GUV, de uitvaartverzorger. We zijn begonnen met uitvaarten. Als stichting zonder winstoogmerk. Later kwam er een crematorium bij. Die extra mogelijkheid mag onze werkwijze niet beïnvloeden, wij doen geen concessies aan het begeleiden van de familie, omdat er een crematorium bij zit. Het gaat om betrokkenheid, oprechte gastvrijheid en respect. Wij geven ruimte en tijd voor de nabestaanden om in alle rust praktische keuzes te maken en afscheid te nemen. Als je hier in de groene omgeving met vergezicht over de weilanden komt aanrijden is de parkeerplaats altijd leeg en loop je niet het risico dat je bij de verkeerde groep aansluit: we doen maximaal drie crematies per dag. Het gaat niet om het cremeren, maar om het afscheid. Aan de ceremonie is niet te merken of het een uitvaart of crematie is totdat je hier naar buiten gaat naar de begraafplaats of afscheid neemt bij de kist."

Van Asselt verwelkomt mensen uit de hele regio voor een afscheid. "Iedereen die van rust, sfeer en kwaliteit houdt. Kwalitatief hoogwaardige dienstverlening voor een prijs waar het voor uit kan. Dan moet een ander niet zeggen dat ik aan massaproductie doe, omdat ik goedkoper ben, dat is absoluut niet het geval."
Niet alleen de prijzen van een crematie verschillen per crematorium, ook bijkomende kosten: het kopje koffie, het plakje cake, het gebruik van muziek, internet, een toeslag voor asbestemming, een NER-toeslag. Die variatie in extra kosten maakt het voor nabestaanden lastig om een idee te krijgen wat een crematie uiteindelijk echt kost. Zo komt er in Hart van Berkelland automatisch een NER-toeslag van 60 euro per crematie bij. De prijsstelling van Yarden Achterhoek is inclusief NER-toeslag. "Yarden kent alleen tarieven waar geen aanvullende kosten voor milieu of as-afgifte meer bekomen," licht de woordvoerder toe. Daarnaast hanteren veel crematoria een soort van boete voor 'niet-gereserveerde overschrijding van tijd.' Die is in het onderzoek van Monuta niet meegenomen, maar kan behoorlijk in de papieren lopen. In Amsterdam zijn zelfs bedragen bekend van 500 euro per kwartier.
Bert van Asselt: "Met maximaal drie crematies per dag hoeven mensen daar bij ons niet bang voor te zijn."

Gert Brinkhorst en zijn team. Foto: PR
Het Yarden crematorium in De Slangenburg. Foto: Burry van den Brink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant