De Farm & Country Fair in vogelvlucht. Foto: PR
De Farm & Country Fair in vogelvlucht. Foto: PR (Foto: )

Farm & Country Fair: kennismaken met het boerenleven in alle facetten

Nieuw: machinekerkhof voor prachtige plaatjes

Door Lydia ter Welle

IJZERLO – Op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 juni vindt in IJzerlo bij Aalten de 24e editie plaats van de Farm & Country Fair. Dit evenement, op het terrein bij boerderij 't Westendorp, brengt meer dan 400 standhouders en activiteiten samen. Organisator is de familie Ruesink, bestaande uit Erik, Joke en dochters Joyce, Suzanne en Mariël, die daaraan – samen met het runnen van het boerenbedrijf – een dagtaak heeft. Dit maal vertellen vader Erik en dochter Suzanne waarmee zij zich afgelopen jaar bezig hielden waar het gaat om de organisatie van de fair.

Erik Ruesink vertelt: "Naast het werk op de boerderij maken we allemaal op z'n tijd reizen, vooral ook om ergens anders beurzen te bezoeken en ideeën op te doen. Vorig jaar zomer zijn Joke en ik naar de VS geweest om daar fairs te bezoeken. We waren onder andere in Dallas, Texas. In de VS heb je heel grote fairs en shows, die meerdere dagen tot zelfs weken duren. Die in Dallas duurde een week of drie en trok zo'n twee miljoen bezoekers. Een spektakel van heb ik jou daar. Net als wij willen de organisatoren daar de bezoekers laten kennismaken met allerlei facetten van het boerenleven. Maar daar voeren ze dat heel ver door: zo was er op die fair zelfs te zien hoe het kalven van een koe in z'n werk gaat, compleet met een grote tribune. Zo ver kunnen wij zeker niet gaan. Maar we willen onze bezoekers bijvoorbeeld wel laten kennismaken met veel dieren, in allerlei soorten en rassen en met de verzorging ervan."

Machinekerkhof
Toch steekt de familie Ruesink op elke fair die ze bezoeken wel iets op. Erik: "Op de komende fair bijvoorbeeld, is er een 'machinekerkhof' te zien. Dat idee heb ik in de VS opgedaan. Eigenlijk wilde ik iets gaan doen met oude pick up trucks, zoals die in de VS veel rijden. Die zijn daar bijna voor niets te koop. Maar ja, dan komt het: het verschepen én alle invoerrechten leveren per voertuig enorm hoge kosten op, dat kon echt niet. Zo zijn we, al pratend en fantaserend, op het idee van een machinekerkhof gekomen. Maar dan wel van materieel hier uit de buurt. Ik kan je verzekeren dat het een prachtig plaatje gaat opleveren. We zijn in contact gekomen met een groep mensen die de prachtigste dingen hebben verzameld en geweldige ideeën hebben om het mooi te presenteren. Zo mooi, dat we nu al weten dat er een bruidspaar naar dat machinekerkhof komt om daar de trouwfoto's te laten maken."

Schapenshow naar Engels idee
Dochter Suzanne heeft al veel van de wereld gezien, en is ook nu nog 'van de contacten met buitenaf', zoals ze het zelf noemt. "Zo heb ik eens een presentatie gehouden op een congres van de overkoepelende organisatie van Engelse fairs, of shows, zoals ze daar zeggen. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat we als enige niet-Britse organisatie lid mochten worden van die koepelorganisatie. Zo krijgen we veel uitnodigingen voor fairs. Daar proberen we er zeker een aantal van mee te nemen in ons 'reisplan'. We kunnen er veel van leren en we 'klankborden' ook veel. Als we hier een probleem tegenkomen, leggen we het voor aan de collega's in Engeland. Er komen dan allerlei tips, waarvan er vaak wel eentje een oplossing vormt voor ons. Op de Engelse shows doen we veel ideetjes op. Zo is de schapenshow van Joyce een kopie van een show die we in Engeland zagen. Vanwege alle regels, zoals quarantaineverplichtingen, is het onmogelijk om zo'n show naar Nederland te halen. Dus toen hebben we er zelf maar een gemaakt, naar voorbeeld van die Engelse show."

Jury op beurs
Erik vult aan: "De goede contacten in Engeland hebben er toe geleid dat Mariël en Joke een keer als 'special guests' werden uitgenodigd om op het congres van de organisatie, dat drie dagen duurt, een uitgebreide presentatie over de Farm & Country Fair te geven. Ook is Mariël gevraagd om als jury te fungeren en de 'beste stand van de beurs' uit te kiezen!" En ook daar halen de Ruesinks weer ideeën vandaan, die zij toepassen op hun eigen Farm & Country Fair.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden