Gedecoreerden Titia Hondelink-Hassing, Frans Janssen, Dini Oosterink-Weustenenk, Jannie Klein Lebbink-Fokkink, Tonnie Klein Lebbink, Peter Grob en Louise Runia-Caers met burgemeester Marianne Besselink in hun midden. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Gedecoreerden Titia Hondelink-Hassing, Frans Janssen, Dini Oosterink-Weustenenk, Jannie Klein Lebbink-Fokkink, Tonnie Klein Lebbink, Peter Grob en Louise Runia-Caers met burgemeester Marianne Besselink in hun midden. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Zeven bijzondere Bronckhorsters koninklijk onderscheiden

Algemeen

HENGELO/BRONCKHORST - Op 26 april stonden tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis in Hengelo, de zogenoemde lintjesregen, dit jaar maar liefst zeven Bronckhorster inwoners in het zonnetje. Titia Hondelink-Hassing, Dini Oosterink-Weustenenk, Frans Janssen, het echtpaar Tonnie Klein Lebbink en Jannie Klein Lebbink-Fokkink en Peter Grob werden onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Louise Runia-Caers is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Door Liesbeth Spaansen

Het was een verrassende samenkomst van de Bronckhorster decorandi in het kantoor van burgemeester Marianne Besselink. Voor het echtpaar Klein Lebbink uit Halle bijvoorbeeld. "Waarom ben jij hier?" vroegen zij aan elkaar. Frans Janssen kwam om een nieuw supermarktfiliaal te bespreken en ook voor de anderen waren smoezen bedacht om ze naar het gemeentehuis van Hengelo te lokken. Geen van allen hadden bedacht ooit een lintje te ontvangen voor het vele vrijwilligerswerk dat zij met liefde en toewijding doen.

Burgemeester ging hen voor naar de raadzaal, waar vele familieleden, vrienden en commissie- of bestuursgenoten zaten te wachten. "Allemaal van harte welkom in deze raadzaal, vandaag een feestzaal. Bijzonder welkom aan Derk-Jan Terpstra die ik heb uitgenodigd om u allen muzikaal welkom te heten. Hij werd vorig jaar in Kiev tot excellent amateurpianist uitgeroepen," begint de burgemeester haar toespraak. Zij benoemde de bijzondere bijeenkomst een dag eerder, met honderd decorandi met hun partners. "U ziet, we blijven u volgen na vandaag." Vorig jaar werden in Bronckhorst de eerste jeugdlintjes uitgereikt aan Cas, Gijs, Frederique en Annabel. "Wie een jonge vrijwilliger kent en vindt dat deze in aanmerking komt voor een lintje, kan deze nog aanmelden," aldus een enthousiaste burgemeester.
"Terug naar u! U heeft zich voor lange tijd voor de samenleving ingespannen. Ik vraag u een voor een naar voren." Burgemeester Besselink noemde alle taken die de vrijwilligers hadden gedaan of nog steeds doen en besloot met "Het heeft zijne majesteit de koning behaagd u te benoemen tot..."

Lid in de Orde van Oranje Nassau
Titia Hondelink-Hassing (76) uit Hoog-Keppel was lange tijd vrijwilliger bij organisatie Volksfeest Keppel e.o. Van 1995 tot heden is zij vrijwilliger bij diverse locaties van zorgorganisatie De Gouden Leeuw en verpleeghuis Den Ooiman in Doetinchem waar zij onder andere lid is van de cliëntenraad en assisteert bij warme maaltijden.
Dini Oosterink-Weustenenk (73) uit Vorden is vanaf 1975 als vrijwilliger actief bij de Vordense Auto en Motorclub De Graafschaprijders. Daarnaast is zij actief bij zorgorganisatie Sensire, locatie Het Wehmepark en Stichting Welzijn Vorden, als telefoniste vervoersdienst en het coördineren van diensten van vrijwilligers en is collectant voor de Brandwonden- en de Nierstichting.
Frans Janssen (69) uit Hummelo was tot 2017 zelfstandig ondernemer als eigenaar van de SPAR in Hummelo. De winkel heeft ook een maatschappelijke functie als postkantoor, pinautomaat en kaartverkooppunt en is daarmee een ontmoetingsplek. Frans was actief bij de ondernemersvereniging in Doorwerth, lector in de Onze Lieve Vrouwe van Lourdes Kerk in Doorwerth en voorzitter ondernemersvereniging Hummelo, Keppel en Drempt. Hij is vicevoorzitter St. Evenementencommissie Hummelo van muziekvereniging De Eendracht, lid activiteitencommissie van De Nieuwe Hummelse Sociëteit en medeoprichter en organisator van stichting Vive la France.
Tonnie Klein Lebbink (67) uit Halle was vele jaren commissielid St. Nijmansfeest, het school- en volksfeest in Halle-Heide, was als voorzitter Gelderse Maatschappij van Landbouw bezig met onder andere ruilverkaveling Halle-Wolfersveen, secretaris P.C. Nijmanschool en Heemraad toenmalig Waterschap Rijn en IJssel - Baakse Beek. Hij is bestuurslid en penningmeester stichting Boelekeerlspad, secretaris Oudheidkundige Vereniging Museum Smedekinck, onder andere redacteur Halse pagina's kerkblad Dubbelspoor, beamerteam, websitebeheerder en coördinator Kerk Web Radio en vrijwilliger bij dorpshuis De Korenaar.
Jannie Klein Lebbink-Fokkink (65) uit Halle was leider van de CJV club en is natuurgids, docent en coördinator van de werkgroep cursussen IVN natuur-educatie De Oude IJsselstreek. Zij was jarenlang lid van de gemeenteraad Zelhem (CDA), diaken, lid van de kerkenraad en secretaris St. Nijmansfeest, het school- en volksfeest in Halle-Heide. Ze is lid van de werkgroep Symbolische schikkingen, (eind)redacteur van 'Kerkleven' en jaarlijkse infoboekje van de kerk, scriba en oprichter en bestuurslid van dorpshuis De Korenaar.
Daarnaast heeft het echtpaar Lebbink een varkensbedrijf.
Peter Grob (61) uit Laag-Keppel is vrijwilliger en bestuurslid van carnavalsvereniging De Mölledraejers, vrijwilliger en medeoprichter en voorzitter van Jongerenwerk Nieuw-Wehl. Hij was lang vrijwilliger van buurtvereniging Eldrik, vrijwilliger en bestuurslid van het jeugdhonk en vrijwilliger bij de R.K. parochie in Wehl. Van 2001 tot heden is hij lid van de Kalender Commissie Nieuw-Wehl.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Louise Runia-Caers (60) uit Zelhem was vijf jaar vrijwilliger bij De Zonnebloem. Van 2013 tot 2017 was zij betrokken bij scholenproject Zelhem Westerbork Toen en Nu in samenwerking met Amnesty. Zij is bestuurslid van het 4 Mei Comité Zelhem, vrijwilliger bij stichting Palliatieve Terminale Zorg in Zelhem en Halle en is voorzitter van het integraal operationeel overleg van Achterhoekse Overleg en cursuscoördinator op federatieniveau bij Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Federatie Oost Gelderland.

Zeven keer vroeg burgemeester Besselink of zij de versierselen mocht opspelden en reikte een fraai boeket aan. Met een oranjebittertje of jus d'orange bracht eenieder een toost uit op de koning en konden de gedecoreerde Bronckhorsters worden gefeliciteerd. Derk-Jan Terpstra zorgde voor de muzikale omlijsting van het feest dat in de kantine van het gemeentehuis met een drankje en hapje werd gevierd.


Foto's van de uitreiking staan op Achterhoekfoto.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant