Kransen werden gelegd door leden van het gemeentebestuur van Bronckhorst met kinderen van de Hoge Voorde en de Dorpsschool. De zonen van mevrouw Emerson – Stephenson legden bloemen op de graven. Foto: PR.
Kransen werden gelegd door leden van het gemeentebestuur van Bronckhorst met kinderen van de Hoge Voorde en de Dorpsschool. De zonen van mevrouw Emerson – Stephenson legden bloemen op de graven. Foto: PR. (Foto: )

Herdenking in Vorden indrukwekkend

VORDEN - Het steigerwerk viel zaterdagavond een beetje uit de toon in de knusse monumentale protestantse Dorpskerk van Vorden. Maar voor het overgrote deel was de kerk gevuld met belangstellenden voor de 4 mei herdenkingsbijeenkomst, die indrukwekkend verliep.

Door Ab Boers en Jan Hendriksen

Nadat de klok zeven had geslagen opende de voorzitter van het 4 mei comité Vorden, Chris Voerman, de bijeenkomst. Er werd gezongen 'Geef vrede door van hand tot hand' en het Nationaal Gedicht 'Eén keer vaker', geschreven door Maureen de Witte uit Emmeloord, werd voorgelezen. Het Vordens Mannenkoor, op piano begeleid door dirigent Christo Guenov, zong en twee leerlingen van Vordense basisscholen lazen hun zelfgeschreven gedichten voor. Elke Smits noemde het 'De oorlog' en eindigde haar gedicht met de regels: "Het is verdrietig als je denkt aan wat er allemaal is gebeurd. En dat is de reden dat Nederland treurt, daarom leggen we nu een krans in Vorden." Femke Vlogtman dichtte 'Vrijheid'. De derde en vierde regel van haar gedicht luidden: "We vieren hier dat we vrij zijn, na een lange tijd met heel veel pijn. Het was een zwarte tijd, maar we zijn al weer 74 jaar bevrijd." De prachtige liederen die nog werden gezongen, de wijze woorden die werden gesproken waren goed en passend, maar konden niet evenaren wat deze twee meisjes in hun gedichten verwoordden.

Engelse vliegers
Ontroerd werd ook geluisterd naar mevrouw Angie Emerson-Stephenson, een familielid van twee gesneuvelde Engelse vliegers. Zij vertelde over haar oom Max, de broer van haar vader, die op 22-jarige leeftijd boven Vorden neerstortte, in Hackfort. Ruim de helft van de vliegtuigbemanningen kwam niet terug, maar het was van belang voor de vrede en de vrijheid waarin we nu kunnen leven, in haar land Engeland, in Europa en in heel de wereld, zei ze. De Britse was met haar man en twee zonen, van wie één in de leeftijd van Max, overgekomen om hier te gedenken.

Stille tocht
Aansluitend gingen de belangstellenden naar de Algemene Begraafplaats waar de herdenking werd voortgezet met een stille tocht. Voorafgegaan door leden van Scouting Vorden en een trommelaar van de Harmonie Vorden liep men naar de plek waar de twintig Engelse en Canadese militairen begraven liggen. Op één van de graven lag al een bloemstuk dat vorige week gelegd was door leerlingen van de Dorpsschool, in het kader van 'Adopteer een monument'. De twee minuten stilte werden gevolgd door de Last Post. Kransen werden gelegd door leden van het gemeentebestuur van Bronckhorst met kinderen van de Hoge Voorde en de Dorpsschool. De zonen van mevrouw Emerson-Stephenson legden bloemen op de graven. Daarna klonken het Engelse en Nederlandse volkslied als afsluiting van een indrukwekkend eerbetoon en eerbiedwaardige herdenking.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten