Tom van Leijden (13) verzamelaar van Tweede Wereldoorlog spullen

Inmiddels weten velen uit Tom's directe omgeving dat hij een verwoede verzamelaar van oorlogsspullen is en wordt hem uit onverwachte hoek soms van alles aangereikt. Foto: Jan Hendriksen.
Inmiddels weten velen uit Tom's directe omgeving dat hij een verwoede verzamelaar van oorlogsspullen is en wordt hem uit onverwachte hoek soms van alles aangereikt. Foto: Jan Hendriksen. (Foto: )

VORDEN – Hij is nog jong, maar de dertienjarige Tom van Leijden uit Vorden heeft al een ongekende fascinatie voor alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Een verzameling van allerlei kleine maar herkenbare 'spulletjes' uit die oorlog is daarvan inmiddels het bewijs. En ook zijn uitgebreide kennis over de Tweede Wereldoorlog heeft Tom, die als eerstejaars aan De Isselborgh (havo/vwo) in Doetinchem studeert, via boeken en internet zich grotendeels zelf eigen gemaakt "Want we moeten absoluut niet vergeten wat er ruim zeventig jaar geleden gebeurd is."

Door Jan Hendriksen

Die interesse voor de oorlog kwam mede omdat Tom als jong kind, via zijn moeder Linda, Hans Post (86) uit Vorden leerde kennen. Hans Post had als kind zelf de oorlog meegemaakt en vertelde die ervaringen aan Tom, toen hij regelmatig met hem ging fietsen. Er ontstond een band tussen de twee. Toen Tom twee jaar geleden op de Dorpsschool, in aanloop naar de jaarlijkse herdenking op 4 mei, werd gevraagd om een verhaal over de Tweede Wereldoorlog te schrijven was hij de eerste die zich meldde. "Ik weet wel iemand die mij nog weleens iets vertelt over de Tweede Wereldoorlog."

En zo werd Hans Post door Tom ook uitgenodigd om op school over de oorlog te komen vertellen. Hans Post was in de Tweede Wereldoorlog net zo oud als Tom nu is. De ervaringen die Post in de groep vertelde werden door Tom en zijn klasgenoten aan het papier toevertrouwd en door Tom tijdens de herdenkingsdienst in 2017 in de Dorpskerk voorgelezen. Aansluitend mocht Tom toen met Post een krans bij de gesneuvelde geallieerde soldaten op de Algemene Begraafplaats leggen. Sindsdien staat bij Tom bijna alles in het teken van het verzamelen van spulletjes uit de Tweede Wereldoorlog. Via allerlei websites en marktplaats snuffelde Tom al de nodige dingetjes op. En ook met zijn metaaldetector heeft hij al verschillende spullen gevonden, zo vertelt hij vol trots als Tom zijn verzameling op zijn tijdelijke (slaap)kamer op zolder laat zien. Een deel van zijn verzameling staat al keurig netjes in een vitrinekast uitgestald. "Maar eerst moet mijn nieuwe kamer klaar zijn. Dan pas kan ik alles netjes uitstallen."

Tom heeft zijn interesse voor de Tweede Wereldoorlog ook mede ingegeven gekregen door zijn vader Harry. "Vorig jaar zijn we op vakantie naar Normandië geweest waar de Slag van Normandië heeft plaatsgevonden en die herinnert aan de hoge prijs die Europa heeft moeten betalen om vrijheid te heroveren. In Normandië stierven vele soldaten en burgers en het land zelf werd grotendeels verwoest", zo weet Tom te vertellen.

Pronkstuk
Inmiddels weten velen uit Tom's directe omgeving dat hij een verwoede verzamelaar van oorlogsspullen is en wordt hem uit onverwachte hoek soms van alles aangereikt. "Dit is mijn pronkstuk tot op heden uit mijn verzameling. Die heb ik kort geleden van een buurman gekregen. Hij lag maar wat te verstoffen in de schuur." Trots toont Tom een Duitse legerhelm.

Museum
De grootste droom van Tom is om ooit nog eens een eigen museum in te richten met allerlei oorlogsspullen. "Er zijn veel mensen in Nederland die spullen hebben uit de Tweede Wereldoorlog zonder dat ze er iets mee doen en het eigenlijk laten verstoffen. En dat vind ik als verzamelaar erg jammer. Maar een museum. Dat zal nog wel even duren. Dat kost de nodige centen", zo besluit Tom zijn verhaal. Als iemand nog spullen uit de Tweede Wereldoorlog heeft en deze wil afstaan dan houdt Tom zich aanbevolen. Men kan dan contact met hem opnemen via 06 - 821 253 68 of tomvanleijden@gmail.com. Tom komt ze dan zelf graag ophalen.

Meer berichten