De man van de dag Davey Todd won beide IRRC Superbike races. Foto: Henk Teerink
De man van de dag Davey Todd won beide IRRC Superbike races. Foto: Henk Teerink

Hamove tevreden na spannende races op de Varsselring

Algemeen

HENGELO - Er hing een gezellige en gemoedelijke sfeer tijdens de 52ste Road Races op de Varsselring in Hengelo Gld. Daarnaast waren er spannende races te zien op de baan, waardoor organisator Hamove dan ook zeer tevreden kan zijn over het verloop van het evenement. De weersomstandigheden waren goed tijdens de internationale wegraces 2019 in Hengelo Gld. Het evenement begon met een geslaagde rijdersparade. Zaterdag werden de trainingen met twee races afgewerkt en zondag mocht de Hamove vijftien racewinnaars huldigen op de Varsselring.

Door Asse Klein

Todd en Lagrive winnen in IRRC op de Varsselring
Het hoofdnummer van de road races in Hengelo Gld. is het Internationale Road Race Championship (IRRC). Davey Todd reed voor de eerste keer op de Varsselring, maar daar was weinig van te merken. De Brit moest de poleposition in de IRRC Superbike laten aan Didier Grams, maar was in beide wedstrijden het sterkste. Marek Cerveny en Grams werden een keer tweede. Erno Kostamo werd in beide races derde. In de IRRC Supesport was regerend kampioen Matthieu Lagrive de beste. Landgenoot Pierre-Yves Bian was zijn grootste concurrent met een tweede en derde plaats.

Peeters doet het weer en sterke comeback van Bloemhard
Thijs Peeters wist vorig jaar als nieuwkomer een wedstrijd te winnen in de BeNeCup Supersport. Dit jaar ging de coureur uit Borculo van start in de Superbike-klasse. In zijn laatste race van de dag sloeg Peeters toe en won hij de tweede race in de BeNeLux Trophy Superbike. Eerder op de dag had Peeters ook al een derde plaats behaald in de eerste race. Ook Virgil-Amber Bloemhard kwam sterk voor de dag. De coureur van Performance Racing Achterhoek keert dit jaar terug na een aantal jaar van afwezigheid. Bloemhard was in het IRRC Superbike de snelste Nederlander en scoorde een vijfde plaats. In de BeNeLux Trophy Superbike Race 2 werd hij tweede achter Peeters. In de BeNeLux Trophy Supersport wist Jorn Hamberg uit Gees beide races te winnen.

Podiumplaatsen voor Hamove-rijders
Er waren meer podiumplaatsen voor Hamove-rijders. Zo wist Marcel Zuurbier een tweede en derde plaats te scoren in de Belgian Twin Trophy. Ilja Caljouw vocht voor de winst in de BeNeLux Trophy Supersport en finishte een keer als tweede en derde. Michael Hofman mocht ook naar het met een derde plaats in de BeNeLux Trophy Supersport. De Engelse coureur van Performance Racing Achterhoek Frank Gallagher reed naar een zesde plaats in de BeNeLux Trophy en een dertiende plaats in de IRRC Superbike. Caljouw zelf reed met een elektrische motor van Eletric Superbike Twente in de 2-Stroke klasse, waar ook Marcel Ritzer en Tonny Wassink aan deelnamen.

Drama en sensatie bij de ONK-BK Zijspannen
In de ONK-BK Zijspannen waren er twee mooie wedstrijden te zijn vol drama. Polesitters John Smits en Gunter Verbrugge moesten in beide races al vroegtijdig uitvallen. Bennie Streuer en Kevin Rousseau wisten met hun 600cc zijspan te profiteren en de race te winnen. Ook zevenvoudig wereldkampioen Tim Reeves met bakkenist Mark Wiles reed met een 600cc zijspan, tegen de 1000cc ONK-BK Zijspannen. In de tweede manche liet Reeves zien waarom hij zevenvoudig wereldkampioen is, door vanaf de laatste startpositie helemaal naar voren te komen en de wedstrijd te winnen. Hendrik Jonker en Patricia Visscher wisten beide races voor de Camathias Cup te winnen.

Nieuwe Belgian Twin Trophy levert spannende races op
De Belgian Twin Trophy stond voor de eerste keer op het programma en dit leverde mooie wedstrijden op. In de eerste race bleef het spannend tot de laatste Molenbocht met drie rijders bij elkaar, waaronder Hamove-lid Marcel Zuurbier. De Tsjech Petr Najman kwam als eerste over de finish voor Laurent Hoffmann en Zuurbier werd derde.
Ook de tweede race was er een mooie strijd vooraan. Ook in deze manche was Hoffmann uiteindelijk het sterkste. Deze keer werd de Belg Nico Verelst tweede net voor Zuurbier, die zijn tweede podium van de dag scoorde. Najman werd in deze race vierde. In de NK Classics-IHRO ging de winst in beide races naar Marc Beltman en Gerard Rike won de 2-stroke wedstrijd. Ton Groot reed 50 jaar geleden zijn eerste race in Hengelo Gld. en wist nog steeds een keurige vijfde en zevende plaats te scoren in de NK Classics-IHRO.

Goed bezochte rijdersparade
Het evenement werd vrijdagavond afgetrapt met een rijdersparade vanaf het circuit naar het dorpscentrum van Hengelo. Een groot aantal motoren en zijspannen deden mee aan de parade. De coureurs en teams stelden zich bij aankomst op in de Spalstraat voor een rijderspresentatie. Het stond vol met mensen in het dorpscentrum en er hing een mooie sfeer, wat de rijdersparade 2019 tot een groot succes maakte.

De Hamove wil haar vrijwilligers bedanken voor hun inzet voor het evenement en alle toeschouwers bedanken voor hun komst naar de Varsselring!


www.hamove.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant