Bax-Stupelis pakken koppositie terug na zege GP Oekraïne

HENGELO - De strijd om de wereldtitel in de zijspancross lijkt zich toe te spitsen op een drietal combinaties dat flink afstand heeft genomen van de rest. Bax-Stupelis hebben na de winst in Bucha, Oekraïne voorlopig de beste papieren. Op de loer liggen de wereldkampioenen van vorig jaar Vanluchene-van den Bogaart en de troef uit de Achterhoek Koen Hermans met de Frans bakkenist Nicolas Musset. Zij veroverden na een indrukwekkende inhaalrace in de tweede manche uiteindelijk toch een podiumplaats.

Door Willy Hermans

Het zijn vooral de Nederlandse en Belgische zijspannen die de toon aanvoeren in de zijspancrosswereld. In het zonnige Bucha bij Kiev in Oekraïne stonden voor duizenden toeschouwers 23 teams aan het starthek nadat Giraud wegens een blessure, opgelopen tijdens de kwalificaties, er niet bij kon zijn.
Dierckens-Bax en Vanluchene-van den Bogaart waren als snelsten weg, maar na een crash vielen de laatsten ver terug. Bax-Stupelis en Hermans-Musset gingen in de achtervolging bij Dierckens-Bax en halverwege wisten beide zijspannen te passeren. Een spannende strijd om de koppositie volgde die uiteindelijk in het voordeel van Bax-Stupelis werd beslist.
De vermoeide Dierckens-Bax moesten genoegen nemen met een vierde plaats nadat de goed rijdende Varik-Daiders hen ook wisten in te halen. Vanluchene-van den Bogaart reden van de 22ste positie naar een vijfde plaats zodat ze niet teveel achterstand opliepen.
Van Werven-Beunk kwamen knap als zevende over de finish, Keuben-Rietman als twaalfde. Willemsen-Rostingt vielen uit en kwamen ook in de tweede manche niet meer aan de start, waardoor ze flink wegzakken in het klassement.
In de tweede manche lieten Bax-Stupelis hun bedoelingen snel zien. Van meet af aan namen ze de leiding en wisten onbedreigd met grote voorsprong als eerste over de finish te komen. Hermans-Musset gingen in de derde ronde over de kop en vielen ver terug naar de zestiende positie. Vandaaruit konden ze aan een achtervolging beginnen waar ze inmiddels expert in zijn geworden. Het lukte de vierde plaats te bereiken en dat leverde een podiumplaats op door in het dagklassement als derde te eindigen.

Verrassend stonden Varik-Daiders op de tweede plek van het podium doordat ze als derde in de tweede manche werden afgevlagd. Vanluchene-van de Bogaart reden hierin naar een tweede plaats maar dat was voor het eerst dit seizoen niet genoeg voor het podium, waarop dit keer geen enkele Belg stond. Van Werven-Beunk eindigden weer als zevende, Keuben-Rietman haalden de finish niet door motorpech.

Door de zege namen Bax-Stupelis de eerste plaats in het WK-klassement weer over en mogen zij op 2 juni in het Noordfranse Plomion met de rode plaat rijden.

Dagklassement Bucha:
1. Bax 50 pnt., 2. Varik 42 pnt., 3. Hermans 40 pnt., 4. Vanluchene 38 pnt., 5. Brown 31 pnt., 6. Dierckens 30 pnt., 7. Sanders 28 pnt., 8. Van Werven 28 pnt.

Tussenstand WK-klassement:
1. Bax 211 pnt., 2. Vanluchene 205 pnt., 3. Hermans 184 pnt., 4. Sanders 153 pnt., 5. Brown 148 pnt., 6. Dierckens 130 pnt., 7. Willemsen 129 pnt., 8. Varik 119 pnt., 9. Giraud 117 pnt., 10. Compalati 97 pnt., 11. Van Werven 79 pnt., 13. Keuben 67 pnt.

Meer berichten