Foto: Nick Oostendorp

Column Luuk Stam - De Zwaan

De Zwaan

Discotheek De Zwaan bestaat veertig jaar en vierde dat het afgelopen half jaar met een grote reünie. Die ging in vier etappes. In oktober vorig jaar openden de deuren van de discotheek voor 50-plussers. Vervolgens kwamen de 40-plussers en de 30-plussers aan de beurt en afgelopen zaterdag sloot het jubileumjaar af met het feestje voor de 20-plussers.

Voor een verhaal meldde ik mij in oktober bij de discoavond voor de 50-plussers. Zij kwamen hier als tieners in de jaren tachtig. Het was de periode dat de discotheek nog op vrijdag, zaterdag én zondag geopend was. Vanuit de wijde omtrek kwamen jongeren naar Hengelo om hier kennis te maken met het uitgaansleven en hun eerste biertjes te drinken.

Zo waren er tijdens de reünie leden aanwezig van een vriendengroep uit Steenderen die hier wekelijks op de fiets naartoe kwam. De jongens waren berucht, want ze kochten steevast een vat van vijftig liter bier en gingen pas naar huis als dat vat leeg was. Van het geld dat de aanvoerder van het stel hier uitgaf, had hij naar eigen zeggen een flinke BMW kunnen kopen.

Bij alle vier reünie-feestjes nam het personeel uit vroegere tijden plaats achter de bar. Soms kwamen ze vanuit alle hoeken van het land. Willem Wiegers bijvoorbeeld – nu eigenaar van een horecazaak in Friesland – had hier in de beginjaren de disco in de kelder onder zijn hoede. Uitbater Harry Waenink stond boven in het café achter de tap.

Boven het café, beneden de disco. Veel bondiger is De Zwaan niet te omschrijven. Een bezoek aan de disco was en is nog altijd de jas inruilen voor een bonnetje, langs de balie voor entree en muntjes, de trap af naar beneden en dan naar links de hoek om. Beneden is het overzichtelijk. Twee bars, de dansvloer met het balkonnetje, de DJ-booth en het zitje achterin.

Op de 40+-party had ik niets te zoeken, maar via een verjaardag kwam ik er toch terecht. Het was in december en het was bomvol, in tegenstelling tot een paar maanden eerder. Weer waren er bakken vol verhalen. Vooral in dat zitje achterin. Zaken die destijds zeer geheim moesten blijven, vormden nu de hoofdingrediënten van spannende anekdotes.

Zelf ben ik de 30 net gepasseerd en dus zou ik logischerwijs bij het feestje voor de 30-plussers op mijn plek zijn. Uiteraard nam ik daar ook even een kijkje. Het was zeer gezellig en wederom flink druk, maar dit was maar voor een klein deel mijn Zwaan-generatie. Ik kwam er zelf pas op latere leeftijd en dus kon ik ook de reünie voor de 20-plussers niet overslaan.

Nu alle jubileumfeestjes erop zitten, wordt discotheek De Zwaan weer het domein van de tieners. Een wekelijkse openstelling is er niet meer, maar als de deur naar de kelder opent, weten nog altijd heel wat jongeren de weg hiernaartoe te vinden. Wat zou het mooi zijn als deze disco ook de vijftig jaar haalt. Ik kijk alvast uit naar een reünie in vijf etappes.

Meer berichten