Medewerkers van De Feestfabriek sjouwen met houten letters bij de gracht van kasteel Vorden. Even later vormden ze aan de rand van het water samen de tekst Mañana Mañana, de naam van het festival dat hier in het derde weekend van juni plaatsvindt. Foto: Luuk Stam
Medewerkers van De Feestfabriek sjouwen met houten letters bij de gracht van kasteel Vorden. Even later vormden ze aan de rand van het water samen de tekst Mañana Mañana, de naam van het festival dat hier in het derde weekend van juni plaatsvindt. Foto: Luuk Stam

Opbouw Mañana Mañana gestart

Algemeen

VORDEN - Festival Mañana Mañana vindt plaats op 13, 14, 15 en 16 juni in Vorden. Dit jaar met iets meer dansbare muziek en iets minder hangmatten. Met het plaatsen van de houten letters die samen de naam van dit festival vormen, is op maandagochtend 27 mei bij kasteel Vorden het startschot gegeven voor de opbouw van Mañana Mañana. Het festival is toe aan de zevende editie. Na vier edities in Hummelo staat nu de derde Vordense uitgave voor de deur.

Door Luuk Stam

Naast de letters langs de gracht en het feit dat het gras gemaaid is, is er op dit moment nog niets van het festival te zien. Vanaf komende maandag zullen de opbouwers hier aan de slag gaan met het plaatsen van tenten, bars en podia. Binnen anderhalve week moet alles klaar zijn, want op donderdag 13, vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni openen hier de poorten.

Dat gebeurt op donderdagavond voor het derde jaar op rij exclusief voor de inwoners van Vorden. In het eerste jaar deed de organisator – De Feestfabriek uit Hengelo – dit als een welkom voor de buurt, vorig jaar vanwege de vijfjarige overeenkomst met de grondeigenaren en de kasteelvrouwe en dit jaar omdat het van beide kanten zo goed beviel.

Alle andere festivalgangers moeten een dagje langer geduld hebben. Nieuw dit jaar zijn de driedagenkaarten, voor mensen die het hele weekend naar het festival willen komen. "We merkten in de vorige twee jaar dat veel bezoekers uit de buurt een campingkaart kochten, maar niet op de camping sliepen", verklaart Johan Kampman van De Feestfabriek.

Eén van de grootste muzikale acts is dit jaar de Amerikaanse rockband Yawning Man, die aan het eind van de vrijdagavond op het programma staat. Kampman kan ook uitkijken naar een optreden als dat van het jazztrio Montis, Goudsmit & Directie, zaterdag aan het eind van de middag in de tipi-tent. "Dat zijn optredens die je niet wekelijks ziet", stelt hij. "Zeker niet in Nederland."

Over het algemeen zal er op het Mañana Mañana-terrein in het derde weekend van juni iets meer dansbare muziek te horen zijn dan tijdens de vorige twee edities. Zo willen de organisatoren tegemoetkomen aan bezoekers die de voorbije jaren voor een feestje kwamen, maar de sfeer op het terrein iets té relax vonden. "We gaan nu iets meer gas geven", belooft Kampman. "Iets meer zoals op de Zwarte Cross."

Toch zal het hier volgens de organisator nooit echt op 'de grote broer' gaan lijken. "We hebben hier geen crossbaan en die zal er ook nooit komen", zegt Kampman. "En we hebben hier bijvoorbeeld ook geen aparte reggaeweide. Mañana Mañana is één geheel met verschillende podia, maar dit keer met iets minder hangmatten. Er mag iets meer gedanst worden. We willen dat ook de jeugd hier een feestje kan komen vieren."

Naast muziek zal er ook wederom veel theater getoond worden en er zijn colleges. Meer dan de twee voorgaande jaren zal het festival zich niet alleen rondom, maar ook in het kasteel afspelen. Zo is er hier een afterparty en hebben bezoekers de mogelijkheid om vanaf het kasteel via een zipline over het terrein te scheren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant