Snelheidscontrole wordt uitgevoerd met de lasergun, hier op de Kuiperstraat in Halle. Foto: Liesbeth Spaansen
Snelheidscontrole wordt uitgevoerd met de lasergun, hier op de Kuiperstraat in Halle. Foto: Liesbeth Spaansen

Rent-A-Cop: Luisteren naar burgers levert lovende woorden op

Algemeen

BRONCKHORST – Wijkagent Zelhem Wouter Pol en collega's gingen dinsdag 28 mei de straat op. Nu staat surveilleren altijd op de agenda, maar deze dag startte het Rent-A-Cop project, waarbij burgers konden aangeven waar zij vinden dat aandacht van de politie voor moet zijn. "Er zijn opmerkelijk veel meldingen over verkeerszaken en met name snelheid binnengekomen, dus we hebben snelheidscontroles op het programma staan vandaag," laat Wouter Pol weten. "We posten vaker bij sluiproutes zowel binnen als buiten de bebouwde kom, maar nu komen we op plekken waarvan we niet wisten dat er klachten over waren."

Door Liesbeth Spaansen

De facebook-oproep had effect. "Het leeft wel, we hadden snel behoorlijk wat meldingen binnen. We gaan sociale media vaker inzetten, we merken dat dit een groot bereik heeft en effectief is," laat wijkagent Pol meteen weten. "Het idee ontstond tijdens een van onze clusterdagen, waar we voorlichting krijgen en in overleg gaan met elkaar. Ik had gelezen over het project Rent-A-Cop van andere korpsen in Nederland. Het leek mij een goed idee om gericht, naar aanleiding van meldingen van de burgers zelf te gaan handelen en vroeg inwoners van Bronckhorst te bepalen waar en waaraan we onze aandacht moeten besteden."
Naast vele meldingen over snelheid, kwamen ook verzoeken binnen om iets te doen aan loslopende honden, hondenpoep en parkeeroverlast. "Vroeger handelden politieagenten alles zelf af, maar we komen niet meer overal aan toe. Dus die meldingen dragen we over aan de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeente Bronckhorst."

Aan het werk
Na een briefing op het kantoor in het gemeentehuis van Hengelo, gingen drie politiewagens 'de wijk in'. Team Wouter Pol en collega draaide een 'onopvallende dienst', dat wil zeggen dat zij kozen voor een zwarte politieauto. "Dat kun je toch wat effectiever werken met de laser."

Sluiproute Halle
De auto werd geparkeerd aan de Kuiperstraat in Halle. "Daar zijn een viertal meldingen van binnengekomen en we hebben hier vanmiddag ook al een uurtje gestaan. Toen was het rustig." Nu stond wederom een halfuur ingepland. "Daarna is het effect weg. Via sociale media wordt al snel doorgegeven waar we staan."
Wouter Pol belt aan bij Jan-Willem Hogeweide, een van de melders. Hij woont aan deze klinkerweg. "Het is een sluiproute richting Mariënvelde en Zieuwent. De Halle-Heideweg nemen dat zou beter zijn, die is breder," vertelt hij. "Auto's minderen ook geen vaart als er scholieren fietsen, dat is gevaarlijk. We willen eigenlijk maatregelen die remmend werken en zijn in gesprek met de gemeente en wildbeheereenheid." Hij wijst naar diepe sporen langs de weg. "Van groot materieel dat hier ook rijdt. Vroeger was de weg smaller en gingen de auto's de sloot in. Sinds de grasblokken zijn gelegd naast de weg is het met het snelle rijden alleen maar erger geworden."
Verschillende metingen werden verricht met de lasergun, die de snelheid van de auto laat zien op het schermpje. Auto's reden 37,5 of 40 kilometer, maar ook 80. Deze snelheid was duidelijk te horen over de klinkers. De auto werd direct tot stoppen gemaand. De politie genoteerde de gegevens van de bestuurder en de boete wordt nagestuurd. "Het gaat om 10 euro per te hard gereden kilometer, na aftrek van drie kilometer. Twintig kilometer te hard kost dus 200 euro." De automobilist was niet blij, maar de melder keek tevreden, hij is serieus genomen.

Aaltenseweg Zelhem
De auto werd vervolgens in de berm langs de Aaltenseweg gezet, een 60 kilometerweg. Een buurtgenoot op de fiets ontdekte de agenten en stak zijn duim omhoog. "Hij is tevreden ons te zien posten, er wordt ook hier te hard gereden." Binnen een half uur kwamen verschillende auto's langs die zich niet precies aan de snelheid hielden: 71 en 66 kilometer. Actie werd ondernomen met gemeten snelheden over de 80 kilometer. Tot drie keer toe, bij 83, 88 en 87 kilometer, gingen de wijkagenten achter de overtreders aan en na het lezen van het STOP POLITIE bord zetten de bestuurders hun auto aan de kant. Boos, beschaamd en geïrriteerd waren ze, maar de cijfers logen niet. Ze krijgen een boete thuisgestuurd. Met een "fijne avond nog en rijd voorzichtig" gingen de agenten naar de dienstwagen terug.

Snel schakelen
Politiemedewerkers moeten snel kunnen schakelen. Dat het niet alleen de rijvaardigheid betreft, bleek deze avond toen er op weg naar een tweede locatie voor de snelheidscontrole een melding binnenkwam van een inbraakalarm. Het bleek 'vals' alarm te zijn, maar betrokkenen weten nu wel dat er serieus wordt gehandeld als de bellen gaan rinkelen.
Na de oproep van een heterdaad in Varsseveld werd assistentie verleend door in het centrum te surveilleren op zoek naar drie jonge inbrekers, die door het vernielen van een bovenraam dachten binnen te kunnen gaan. En passant werd uitgekeken naar een dronken man, waarvan het vermoedde bestond dat hij met de auto zou willen wegrijden. Gelukkig liep hij naar een hotel.

Resultaten
Deze dag werden tien locaties bezocht met de lasergun om snelheidsovertreders staande te houden. De hoogste gemeten snelheid was op de Zomerweg in Drempt: 97 kilometer. De wijkagenten lazen op Facebook lovende woorden "Maar het zijn momentopnames. Belangrijk is dat je met de mensen in gesprek bent," aldus Wouter Pol. "We zijn soms wat minder zichtbaar. Via dit project kunnen we daar verandering in brengen." Ze zijn tevreden over de resultaten. "Ja, je gaat iets meer informatie gestuurd op pad, hebben ook met een aantal burgers gesproken en dat is fijn. We hebben al veel meldingen opgepakt, daar gaan we komende tijd zeker mee verder."

De resultaten van Rent-A-Cop:
15 bekeuringen snelheid
1 bekeuring niet dragen gordel
1 bekeuring inrijverbod vrachtwagen
1 bekeuring foutief parkeren
1 gesignaleerd voertuig buiten gebruik stellen ivm openstaande boete van €1000,-
1 melding conflict
1 melding inbraakalarm
1 melding poging inbraak
3 adviserende en informerende gesprekken

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant