Foto: Henk van Raaij

Farm & Country Fair: te veel om op te noemen

IJZERLO – Vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 juni is de Farm & Country Fair op de terreinen van de familie Ruesink in IJzerlo, tussen Aalten en Dinxperlo. Door de honderden stands en activiteiten is de Farm & Country Fair, naast een walhalla voor shopliefhebbers, een educatief evenement voor elke leeftijd. Met een enorme lijst aan shows, presentaties en doe-dingen.

Door Lydia ter Welle

Wie wil weten wat er allemaal te zien en te beleven is, kan natuurlijk de website www.countryfair.nl raadplegen. Nog makkelijker is het downloaden van de app Countryfair, beschikbaar voor Apple en voor Android. "Niet alleen handig om het programma bij de hand te hebben, maar ook bijvoorbeeld om te checken waar je kunt eten. En voor mensen die te maken hebben met een allergie: in de app is eenvoudig op te zoeken welke etenswaren ze veilig kunnen eten", legt Mariël Ruesink uit, als ervaringsdeskundige met een glutenallergie gespitst op dat soort informatie. Deze informatie is trouwens ook te vinden bij alle kramen waar etenswaren verkrijgbaar zijn.

Muziek
Samen met Joke Ruesink lopen we in gedachten langs wat onderdelen van de fair. "Op muziekgebied hebben we bijzondere gasten: Na Leania staat alle drie dagen meerdere malen op het podium. Dit zijn de kinderen van de bekende Sands Family. Zij komen uit Noord-Ierland en brengen zowel instrumentaal als met zang en samenzang muziek van topniveau. Ze spelen eigen werk maar ook 'traditionals', echt geweldig. En de Iers-Deense formatie Shamrock speelt de traditionele Ierse muziek. Twee van hen zijn organisatoren van het Skagen muziekfestival, een enorm groot festival in Denemarken. Op zaterdagavond is er iets bijzonders, dan hebben we in de grote ring Feel The Beat, vijf slagwerkgroepen uit de gemeente Aalten."

Follybos
Ze voegt er aan toe: "Maar we hebben ook genoeg rustige plekjes op de fair, waar mensen even kunnen gaan zitten, uitrusten, genieten van de sfeer." Als voorbeeld noemt ze het Follybos. Een folly is een grappig of verrassend bouwenwerk. Iedereen kan er zijn fantasie de vrije loop laten. "En er zijn weer nieuwe karakters en bouwwerken te vinden. Zoals – en dat weet ik zeker - de hoogste berg van IJzerlo, met een waterval!"

Museumcollecties
Op het terrein van de fair zijn ook enkele bijzondere museale collecties te bekijken. Zo is nu voor het eerst een bijzondere collectie peper-en-zout-stelletjes te bekijken, en een verzameling van meer dan 1000 verschillende koffie- en theepotten of de uitgebreide collectie strijkbouten. Ook is er een ongekend grote collectie 'grijs gewolkt', emaille keukengerei te bewonderen. Joke noemt als voorbeeld een nieuwe aanwinst: "De Henkelmännekes: twee grijs gewolkte pannetjes, verbonden door één handvat. Dat werd vroeger gebruikt om eten mee te nemen naar het land."
Een andere bijzondere collectie wordt gevormd door porseleinen isolatoren. "Niet iedereen begrijpt dan meteen wat dat zijn, maar denk maar eens aan de vroegere elektriciteitspalen: daar zaten bovenin van die witte porseleinen dingen: dat zijn isolatoren. En vroeger had je ze ook in de meterkast zitten, om de zekeringen heen. Van dat soort grote en kleine isolatoren hebben we een hele collectie in bezit gekregen."

Loopgraven
Indrukwekkend is volgens Joke en Mariël een tocht door de uitgebreide loopgraven, die eindigen bij de legerbasis met legervoertuigen, bunkers en displays uit de Tweede Wereldoorlog. Re-enactors laten alles zien en geven uitleg over het leven aan het front. De loopgraven zijn speciaal voor de Farm & Country Fair aangelegd en ook onvergetelijk voor kinderen.

Opening door Iris Bouwers
De Farm & Country Fair wordt geopend door Iris Bouwers, vicevoorzitter van The European Council of Young Farmers (CEJA). CEJA is de belangenbehartiger voor Europese jonge boeren en vertegenwoordigt een miljoen jonge boeren en tuinders. Bij het CEJA zijn 24 jonge boerenorganisaties uit heel Europa aangesloten, waaronder het Nederlandse NAJK.
Kortom: er is heel veel te beleven op de Farm & Country Fair. Vrijdag 21 en zaterdag 22 juni is de fair te bezoeken van 10.00 tot 21.00 uur, zondag 23 juni van 10.00 tot 18.00 uur.


www.countryfair.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden