Koorleden en oud-leden bijeen voor het 100-jarig jubileum van Cappella Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen
Koorleden en oud-leden bijeen voor het 100-jarig jubileum van Cappella Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen

Gelauwerde 'Henneman' pijler voor 100-jarig Cappella Bronckhorst

Algemeen

VORDEN/STEENDEREN - Leden en oud-leden van Cappella Bronckhorst vierden op 15 juni het eeuwfeest. Dit bijzondere jubileum kreeg een extra feestelijk tintje, want het koor kreeg hiervoor een Koninklijke Erepenning uitgereikt. Daarnaast stond één van de belangrijkste pijlers van het koor in het zonnetje: Henny Vlogman-Vleemingh. Zeer bescheiden zorgt ze als 'stille kracht' voor het reilen en zeilen. Vele jaren is ze bestuurslid geweest. Als koster van de dorpskerk (óók vrijwilligerswerk), waar het koor repeteert en vrijwel alle concerten uitvoert, is ze altijd als eerste aanwezig, zet de stoelen klaar en zorgt voor de koffie en iets lekkers voor in de pauze; vaak zelf gebakken. Druk? "Dat valt best mee", zegt ze. "Ik kan het allemaal prima combineren met mijn vrijwilligerswerk voor het hospice in Zutphen." Voor haar was de verrassing groot toen locoburgemeester Willem Buunk ook haar mocht onderscheiden. Zij is nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De naam Vleemingh is zo lang Cappella Bronckhorst bestaat verbonden met het koor. Henny's opa J.G. Vleemingh richtte het koor in 1919 als jongeman op. Henny is sinds haar jeugd lid. "Ik kwam graag luisteren als het koor optrad. Mijn oom en tante zongen er ook. Ook toen zetten koorleden zich in voor het werven van jonge zangers. Een kennis van mijn ouders, Henk Boogman, zei regelmatig tegen me: 'Henneman, wanneer kommie noe es zingen? Wee mot jonge mensen hebben.' Toen ik 14 was meldde ik me aan. Ik wist helemaal niet of ik kon zingen, maar ik kreeg een plekje tussen ervaren koorleden en zo pikte ik het op. In die tijd was zangkwaliteit nog helemaal niet zo belangrijk. Aan stemtesten werd niet gedaan."

Is Henny ononderbroken lid geweest van het koor? "Nee, dat niet. We oefenden in Steenderen. Rond mijn twintigste ben ik er een tijdje afgegaan. Ik vond het zingen nog steeds heerlijk, maar we verhuisden naar Vorden en ja, toen werd het lastiger. Openbaar vervoer was er nauwelijks. Nu heeft vrijwel iedereen een auto, maar dat was toen geen vanzelfsprekendheid. Om 's avonds op en neer te fietsen naar Steenderen was eigenlijk geen optie. Maar tien jaar later kregen we een auto en ben ik gelijk weer lid geworden van het koor."

Terugkijkend ziet Henny Vlogman dat het koor een behoorlijke ontwikkeling heeft doorgemaakt. "Het koor is veel ambitieuzer geworden in de loop der jaren. Dat begon eigenlijk al onder Wim Megens. Onder hem verdubbelde het aantal koorleden van ongeveer 20 tot boven de 40. Hij liet ons een heel ander genre zingen. Hij bracht 'De Flaganten' mee, een middeleeuwse muziekgroep. Daar brachten we bijzondere concerten mee ten gehore, die ook nog eens omlijst werden door dansen van 'Capriol' onder leiding van Maria Angad Gaur, één van de oud-leden. Zij bracht ons ook in contact met Klaas Stok. Ik zat toen in het bestuur. Klaas woonde in Zelhem. Ik ben gewoon een avond bij hem langs gegaan en gevraagd of hij er iets voor voelde onze dirigent te worden. Dat wilde hij. Zo'n procedure kun je je nu niet meer voorstellen. Tegenwoordig wordt dat veel beter voorbereid. De werving van een goede dirigent heeft nu heel wat voeten in de aarde. Niettemin hebben we aan Klaas Stok een fantastische dirigent gehad, die ons koor op een hoger niveau heeft gebracht. Toen hij dirigent werd, zongen we meer het klassieke koorrepertoire; eerst kleinere koorstukken. Later onder Pauli Yap zijn we grote koorstukken gaan zingen. Ook Hans de Wilde, onze huidige dirigent pakt grote stukken op en weet het beste in ons naar boven te halen. Maar mét dat het koor ambitieuzer werd, werden de kosten ook hoger. Dat begon eigenlijk onder Klaas Stok. Hij wilde ons onder concert-begeleiding laten zingen. Maar ja, zo'n orkest moet natuurlijk wel betaald worden. We gingen daarom activiteiten organiseren om geld bij elkaar te sprokkelen. Vroeger waren dat rommelmarkten. Sinds 2006 heeft het koor een uitgebreide kraam op de kerstmarkt in Bronkhorst met zelfgemaakte kerstdecoraties."

Bij de organisatie daarvan is Henny altijd volop in touw geweest. Maandenlang werden er spullen verzameld en verkoopklaar gemaakt. De artikelen voor de kerstmarkt worden jaar in jaar uit bij Henny thuis gemaakt. Ze koopt materialen in, slaat ze op, snoeit de conifeer en liguster, zodat er met vers groen gewerkt kan worden. Een paar weken lang knutselen koorleden in haar garage de marktwaar bij elkaar. En als vanzelfsprekend is Henny al die middagen en avonden in de lead, knutselt ze mee, voert de voorraad aan, zet koffie en thee en presenteert zelfgebakken lekkernijen. Dat alles vanuit een grote bescheidenheid.

"Ik ben puur van het praktische, dat vind ik het fijnst. Bestuurswerk heb ik jaren lang gedaan, maar nooit als voorzitter. Dat vraagt zo nu en dan toch dat je op de voorgrond treedt. Dat past mij niet zo. Ik stel me liever beschikbaar voor ondersteunend en uitvoerend werk, net als bij mijn werk voor het hospice. Daar gaat het er om dat je de gast centraal stelt en nabij bent in de nadagen van iemands leven. Heel vaak doe je dat door gewoon hele alledaagse dingen te doen; koffie zetten, schoonmaken, bloemen in de vaas zetten. Maar soms heb je ineens hele mooie gesprekken."

Koninklijke Erepenning
Nét na het proosten op het 100-jarig Cappella Bronckhorst was daar locoburgemeester Willem Buunk. "Eigenlijk sta ik hier namens zijne majesteit de Koning om u toe te spreken, want het koor bestaat 100 jaar. Wel bijzonder, 1919-2019, het is knap om na 100 jaar nog te bestaan en voort te bestaan. Van Zanglust naar Sanclust en naar Cappella Bronckhorst, goed dat er ontwikkeling is." Buunk benoemde de verschillende werken van het koor, waaronder The Armed Men en was lovend over de ambitie van het koor, maar ook voor de dirigent Hans de Wilde. "Omdat het koor zolang bestaat en ambitie heeft om fijn verder te zingen met elkaar heeft het zijne majesteit de Koning behaagd om de Koninklijke Erepenning toe te kennen aan Cappella Bronckhorst." Voorzitter Erica de Bruïne en secretaris Willem Drok mochten dit kleinood in ontvangst nemen van locoburgemeester Willem Buunk en de voorzitter mocht de oorkonde ondertekenen.

Henny Vlogman-Vleemingh
Locoburgemeester Buunk vroeg vervolgens Henny Vlogman-Vleemingh naar voren. "Jij verdient een woordje van dank, omdat jij zoveel betekent voor het koor. Je bent vanaf 1980 lid, bestuurslid geweest, actief bij fondsenwerving en staat klaar voor de leden. Maar je doet meer. Je bent ook actief voor het Hospice in Zutphen om mensen te verzorgen, in de moeilijkste tijd van hun leven. Ik stel me voor dat dat dankbaar werk is, maar wel zwaar. Ik geef een grote schouderklop. Dat is nog niet genoeg. JJe bent ook nog actief in de Protestantse kerk Vorden als koster, coördineert de kosters en staat klaar voor rouw- en trouwdiensten. Het heeft daarom zijne majesteit de Koning behaagd vanwege al deze prachtige inzet en grote waardering jou te benoemen tot Lid in de orde van Oranje Nassau."

Wethouder Buunk overhandigt de Koninklijke Erepenning en Oorkonde aan Erika de Bruïne en Willem Drok. Foto: Liesbeth Spaansen
Henny Vlogman-Vleemingh en locoburgemeester Willem Buunk. Foto: Liesbeth Spaansen
Proosten op het 100-jarige jubileum van Cappella Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant