Lindesche molen vangt wind met splinternieuwe zeilen

Natasja Klein Nulent en Jos Kablau waren zaterdag samen met Henk Ruiterkamp druk in touw om de zeilen te vervangen. Foto: PR.
Natasja Klein Nulent en Jos Kablau waren zaterdag samen met Henk Ruiterkamp druk in touw om de zeilen te vervangen. Foto: PR. (Foto: )

LINDE- De wieken van de Lindesche Molen zijn afgelopen zaterdag voorzien van nieuwe zeilen. De oude zeilen waren versleten en aan vervanging toe. Mede door een financiële bijdrage van de Veilingcommissie Vorden Kringloopwinkel De Werf was de aanschaf van nieuwe zeilen mogelijk.

Sinds kort zijn er twee nieuwe gediplomeerde molenaars aan de Lindesche Molen verbonden. Dit zijn Natasja Klein Nulent en Jos Kablau. Zij waren afgelopen zaterdag samen met Henk Ruiterkamp, voorzitter van de Stichting de Lindesche Molen, druk in touw om de zeilen te vervangen. Het resultaat mocht er zijn. Henk Ruiterkamp: "De nieuwe zeilen hangen een stuk mooier. Hier kan de molen weer jaren mee vooruit." Ook was er hulp van een groepje molenaars in opleiding van de Hackforter korenmolen uit Vorden die, in het kader van hun opleiding tot gediplomeerd molenaar, alle aspecten van het molenaarsambt in de praktijk gezien moeten hebben. Ook het vervangen van zeilen hoort hierbij. "Met de inzet van Natasja en Jos kan de Lindesche molen vaker draaien maar ook vaker gebruikt worden voor opleidingsdoeleinden, daar zijn we als stichting erg blij mee", aldus voorzitter Ruiterkamp.

Functie van de zeilen
In ruststand liggen zeilen opgerold langs de roeden van de molenwieken. Als de molen ook bij minder wind wil kunnen draaien, worden er over de rasters van de wieken zeilen uitgerold. Afhankelijk van de hoeveelheid wind wordt dit bij twee tegenovergestelde wieken of bij alle wieken gedaan. Ook kunnen de zeilen deels worden uitgerold.

Meer berichten