Jonge koperblazers in voorbereiding op jeugdmuziekfestival Vorden. Foto: Musidesk Arnhem
Jonge koperblazers in voorbereiding op jeugdmuziekfestival Vorden. Foto: Musidesk Arnhem (Foto: )

Jeugdfestival voor blazers- en slagwerkensemble in Kulturhus

VORDEN - Op zaterdag 29 juni organiseren Musidesk en de Muziekbond Gelderland-Flevoland (MBGF) een jeugdfestival voor blazers- en slagwerkensembles in het Kulturhus Vorden. Voor deze eerste editie hebben zich zeven verenigingen aangemeld. Iedereen is van harte welkom.

In het ochtendprogramma, dat om 9.45 uur begint, treden drie ensembles op. Naast het zelf musiceren is het luisteren naar elkaars prestaties ook een belangrijk element van de muzikale ontwikkeling. Daarom is de volgorde nog niet vastgelegd, maar wordt aan het begin van elk 'blok' geloot. Hierdoor zijn de ensembles ook elkaars toehoorder. Maar uiteraard is er ook nog plaats voor andere luisteraars. Vanaf 9.15 uur zijn de deuren open voor publiek.

Twee 'blokken'
In het ochtenddeel treden op: de Jeugdbende van Harmonie KNA uit Beek (gem. Berg en Dal) en de jeugdorkesten van Crescendo uit Neede en Harmonie Vorden. In het tweede blok, wat start om 11.45 uur staan de volgende orkesten geprogrammeerd: de LEGO- orkesten van muziekvereniging Eendracht uit Eerbeek en St. Jan Kilder en de jeugdorkesten van muziekvereniging Kunst en Vriendschap uit Maurik en Harmonie Crescendo / Tutti uit 's-Heerenberg.

Solist(en)
De orkesten zijn vrij in het maken van een programma maar hebben vooraf wel een aantal 'spelregels' meegekregen. Zo heeft elk ensemble maximaal twintig minuten speeltijd en is er een thema meegegeven wat de orkesten op een eigen 'creatieve' manier voor het voetlicht mogen brengen. Het thema voor dit festival is 'Solist(en)'. Aangezien het een festival is en geen wedstrijd, worden er geen punten gegeven per optreden, maar worden de optredens wel beoordeeld op uitwerking van het thema, totale muzikale prestaties in relatie tot de fase waarin het ensemble op dit moment speelt en uiteraard de algehele creatieve presentatie.

Blaasmenu
Aan het eind van de festivalmiddag (circa 14.00 uur) worden twee bekers uitgereikt. Voor dit festival heeft de organisatie twee juryleden aangetrokken om de optredens te beoordelen. Dit zijn Willeke de Laak uit Didam en Geert-Jan Dijkerman uit Dieren. Voor alle deelnemende groepen is er een herinneringstrofee. Dit festival maakt deel uit van het mede door het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland en VSB fonds ondersteunde programma Blaasmenu van Musidesk / Rijnbrink. Blaasmenu bestaat uit een achttal workshops, waarmee een vereniging zich kan ontwikkelen op diverse onderdelen van het musiceren of, zoals bij dit jeugdfestival ook van toepassing is, de concertpresentatie. Nieuwsgierig wat al deze orkesten voor het voetlicht brengen? Kom dan 29 juni naar Kulturhus 'Dorpscentrum' , Raadhuisstraat 6 in Vorden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden