Wim Riefel gaat met pensioen. Tijd om zijn armen wat vaker over elkaar te houden… Foto: Eric Klop
Wim Riefel gaat met pensioen. Tijd om zijn armen wat vaker over elkaar te houden… Foto: Eric Klop (Foto: )

Wim Riefel neemt afscheid van Koninklijk Zutphens Mannenkoor

ZUTPHEN – "Ik heb het gevoel dat het zo goed is. Heb een mooie carrière achter de rug. En met het Zutphens Mannenkoor een gezelschap neergezet dat zich gerust een visitekaartje van Zutphen mag noemen. Het is tijd voor een opvolger die al dat moois wat samen is neergezet overneemt."

Door Eric Klop

Koordirigent Wim Riefel gaat met pensioen. Van 'zijn' Koninklijk Zutphens Mannenkoor (ZMK) neemt hij zaterdag 29 juni officieel afscheid met het jaarlijkse 'Zomerconcert' dat vanaf 20.00 uur wordt uitgevoerd in de plaatselijke Walburgiskerk. Medewerking verleent een cellokwartet onder leiding van Jeroen den Herder en de entree is gratis. "We zingen, traditiegetrouw a capella, hoogtepunten uit de 17 jaar die ik aan het koor verbonden ben geweest", zegt de 66-jarige geboren en getogen Warnsvelder die in september zijn 'eerste AOW'tje krijgt'.

Aan zijn loopbaan als koordirigent komt na 37 jaar een einde. Dus vertrekt hij dezer weken ook bij de andere koren die hij onder zijn hoede heeft. Maar het Zutphens Mannenkoor, dat al in 1926 het predicaat 'Koninklijk' verwierf, heeft toch wel een heel bijzonder plekje in zijn hart. Hoe verbaasd was Wim Riefel toen in 2002, nadat hij tot dan toe alleen gemengde koren in onder meer Voorst, Wilp en Dieren dirigeerde, Herman Harmsen bij hem thuis in Warnsveld aan de deur stond. "Letterlijk. De toenmalig voorzitter vroeg of ik dirigent wilde worden. Recht toe, recht aan. Terwijl ik tot dan toe alleen maar voor gemengde gezelschappen had gestaan."

Het klikte snel. "We zijn meteen gaan bouwen. Er moest wat gebeuren om de kwaliteit op te krikken. En dat is gelukt. Hier zit een tevreden en dankbaar mens", zegt Riefel, die na de middelbare school en vele optredens als jongenssopraan in de Warnsveldse Martinuskerk kerkmuziek met daaraan gekoppeld koordirectie studeerde op het conservatorium in Utrecht. "De mannen van het ZMK zetten hun schouders eronder. Meer nog dan dat het geval is in een gemengd koor, mag ik uit eigen ervaring stellen. Keihard werken, ervoor gaan. Hetgeen niet wegneemt dat er ook ruimte is voor gezelligheid. Lol soms, jongens onder elkaar waarvan ik er een ben. Ik heb in de loop der 37 jaren als dirigent geleerd dat je moet streven naar een sociaal klimaat waar iedereen zich prettig bij voelt."

Wim Riefel steekt de loftrompet over de kwaliteit van de bijna veertig zangers, die niet alleen in Zutphen wonen maar ook uit onder andere Vorden en Gorssel komen. "Het koor kent een heerlijk evenwicht. Het is fantastisch om de klankkleur die iedere stem heeft te boetseren tot iets dat een eenheid uitstraalt. Zo zijn deze mannen in staat, én bereid, de diepte in te gaan. Het Zutphens Mannenkoor doet niet aan 'popie-jopie' muziek. Geen waan van de dag. We richten ons op de hoogwaardige mannenkoorliteratuur. Schumann, Mendelssohn-Bartholdy. En Russisch! Het koor weet dergelijke composities op hun waarde te schatten. Net als het publiek. Ook dat waardeert en herkent tijdens onze optredens dit repertoire."

Hij zal naar eigen zeggen het koor gaan missen. "Maar nu is het goed geweest. Dit is een mooi moment om afscheid te nemen. Het koor staat! Er is al een opvolger, maar die mag nog niet bekend worden gemaakt. Ik heb er echter het volste vertrouwen in dat het goed blijft gaan. Wat ik als pensionado ga doen? Geen idee. Ik heb het nog te druk met het afbouwen van mijn werkzaamheden om daarover na te denken. Wel realiseer ik me dat ik als dirigent van meerdere koren bijkans iedere avond van huis was. Mijn sociale leven schoot er bij in. Dat wordt nu anders. Meer tijd voor mijn vrouw, mijn kleinkinderen… Ik kom anders in het leven te staan. Maar verder zal het komen zoals het komt", aldus Wim Riefel.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden