Marian van Vleuten tijdens het NK Paalsport 2019. Foto: A. Buntinx
Marian van Vleuten tijdens het NK Paalsport 2019. Foto: A. Buntinx (Foto: )

Workshop leidt Marian naar brons in NK Paalsport

VORDEN - Een paar jaar geleden kreeg de nu 40-jarige Vordense Marian van Vleuten een workshop cadeau van een vriendin. Ze wist niet wat het was; ze moest gewoon naar Utrecht komen en ze zou het vast leuk vinden. Dat uitstapje heeft op 23 juni geleid tot een derde plaats in de Nederlandse Kampioenschappen Paalsport.

Het cadeautje van haar vriendin bleek een workshop paalsport te zijn, dus daar stond ze dan opeens op een donderdagavond in een zaal met acht palen. Het was heel onwennig in het begin, maar na een half uur vond ze de veelzijdigheid geweldig. Maar om die sport nou meteen te gaan beoefenen, die drempel vond ze erg hoog. Het is geen alledaagse sport en mensen denken toch al snel aan erotische taferelen. En bovendien was er in de nabije omgeving geen sportschool te vinden die paalsport aanbood.
Aangezien Marian op een gegeven moment toch een andere sport wilde gaan doen dan de duursporten die ze beoefende, besloot ze een proefles te gaan volgen in Arnhem. Na een uur was ze verkocht. Wat een geweldige ontspanning dankzij de inspanning. Tijdens het uur sporten dacht ze nergens anders aan dan aan het uitvoeren van oefeningen. Ze moest haar aandacht er wel bij houden, anders zou ze zo uit de paal vallen.
Marian merkte al snel dat ze wat meer energie in de sport moest steken dan haar jongere collega-atleten. Daarom besloot ze een paal in de woonkamer te plaatsen en krachttraining te gaan doen in de sportschool om de buik- en armspieren sterker te maken. Inmiddels beoefent ze de sport nu zo'n drie jaar met veel plezier. En met resultaat: op 23 juni deed Marian mee aan het NK Paalsport 2019 in de categorie 40+ Women. Ze wilde zichzelf uitdagen, nieuwe ervaringen opdoen, andere atleten ontmoeten en plezier hebben. Ze heeft haar doelen weten te bereiken en de derde plaats gehaald.
Wereldwijd is paalsport een snelgroeiende sport. De leeftijden van de beoefenaren variëren van zes jaar tot ouder dan zestig. Het wordt gedaan door verschillende mensen; van jong tot oud, van man tot vrouw, van dik tot dun. Bij paalsport worden verschillende technieken uitgevoerd aan een verticale paal. Het is een combinatie van de elementen kracht, lenigheid en cardio; het is uiteindelijk een workout voor het gehele lichaam.

Meer berichten