Hartelman doet goede zaken bij MotoGP Assen
Quartararo gaat hier aan de leiding. Foto: Henk Teerink
Quartararo gaat hier aan de leiding. Foto: Henk Teerink

Hartelman doet goede zaken bij MotoGP Assen

HENGELO/ASSEN - De uit Hengelo Gld. afkomstige Torleif Hartelman had een goed weekend samen met het Petronas Yamaha SRT. Hartelman is rijderscoach van onder andere Fabio Quartararo en Franco Morbidelli die uitkomen in de MotoGP. Zij deden het meer dan voortreffelijk afgelopen weekend. In de trainingen hadden ze het nodige laten zien. Quartararo pakte op zaterdagmiddag 29 juni tijdens de kwalificaties de pole position. Daarvoor had er nog nooit iemand met twee wielen zo hard gereden op het TT Circuit Assen. Podiumplaatsen werden niet uitgesloten en top 10 klasseringen waren bijna vanzelfsprekend.

Quartararo scoorde na een geweldig weekend zijn tweede podium op rij tijdens de Motul Dutch TT op zondag 30 juni. Na lang aan de leiding te hebben gereden werd de twintigjarige rookie derde. Het was wel een zware race voor de jonge Fransman. Het begint langzamerhand normaal te worden om de naam Fabio Quartararo in de voorste gelederen van het MotoGP veld te zien. Quartararo mocht voor de derde keer dit seizoen vanaf pole position vertrekken. Bij de start verloor de Petronas Yamaha SRT coureur een paar posities. Nadat Alex Rins op de Suzuki gecrasht was, nam hij al snel de leiding over van Joan Mir. Quartararo voerde in totaal twaalf ronden het veld aan. De MotoGP nieuwkomer had wel moeite om zijn motor in bedwang te houden op de Veenslang. Daar zwabberde de Yamaha flink. Dat hij daarnaast nog herstellende is van een operatie aan zijn arm, zal hem zeker niet geholpen hebben. In de slotfase bleken Maverick Viñales en wereldkampioen Marc Marquez iets te sterk voor hem. Quartararo pakte met de derde plaats zijn tweede podium op rij. Eenmaal in het parc fermé werd het wel duidelijk dat het Franse talent veel last had van zijn arm.

Quartararo: "Mijn start en de eerste ronden waren veel beter dan in de voorgaande races. Het was een geweldig gevoel om aan de leiding te rijden. Ik denk dat de bewegingen in de motor ook deels mijn fout was. Ik koos de binnenlijn bij het uitkomen van de Strubben en ik denk dat dit in combinatie met de wind gebeurde. Later zag ik dat Viñales en Marquez de buitenlijn namen en toen ben ik dat ook zo gaan doen. Op het laatst probeerde ik wat energie te sparen, zodat ik de derde plaats veilig kon stellen. Mijn tweede podium op rij is natuurlijk super!". Hartelman was dan ook net als de rest van het Petronas Yamaha SRT super blij met het resultaat van de twintigjarige Fransman. Niet minder tevreden was men met de Italiaan Franco Morbidelli die een prachtige vijfde plaats wist te scoren.

Hartelman die ook de rijders John McPhee en Ayumu Sasaki in de Moto3 plus Jonas Folger Moto2 coacht, hadden het moeilijker in Assen. De Moto3 werd gewonnen door de Italiaanse rijder Tony Arbolino. McPhee uit Engeland en de Japanner Sasaki werden elfde en zeventiende voor het Petronas Sprinta Racing waarvoor Hartelman ook werkzaam is. De Spanjaard Augusto Fernandez pakte de winst in de Moto2 die gekenmerkt door veel valpartijen. Ook de enige vaste Nederlandse deelnemer Bo Bendsneyder kwam vroeg in de race ten val. De Duitser Jonas Folger werd zeventiende en moet erg wennen aan de Triumph van het Petronas Sprinta. Folger is normaal gezien testrijder, maar vervangt een geblesseerde rijder van het team.

Ruim 105.000 bezoekers bezochten zondag 30 juni de Motul Dutch TT. Hartelman en het Petronas Yamaha SRT hebben geen tijd van rusten, want dit weekend staat de MotoGP op de Sachsenring in Duitsland alweer op het programma.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden