Lezing "Agnes van den Brandeler"

VORDEN - Kunsthistorica drs. Frederike Upmeijer verzorgt voor Cultuurfonds Vorden een lezing over het werk van Agnes van den Brandeler. Zij spreekt op zaterdag 20 juli om 14.30 uur in het Kulturhus in Vorden. Frederike Upmeijer is bekend van haar cultuur- en kunstreizen voor onder meer de Vrije Academie, NRC en Pied a terre.

De hoofdpersoon uit de lezing, jonkvrouwe Agnes van den Brandeler (1918 – 2002), groeide op in Den Haag. 's Zomers vertoefde ze vaak in Rossum, waar haar moeders familie een buiten bezat. Haar ouders stimuleerden haar artistieke ambities, maar toen ze aangaf een carrière in de kunst te ambiëren stuitte dat op grote bezwaren. Desondanks schreef ze zich toch in bij de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en werd uit het ouderlijk huis gezet.
Om de Haagse society te ontlopen bracht ze lange periodes door in Frankrijk, Spanje, Griekenland en Italië. Tussen haar reizen door woonde ze in een klein huisje in het Haagse kunstenaarskwartier.
Uit –latere- interviews blijkt dat haar liefde voor het weidse rivierenlandschap en de rust van de Achterhoek al vroeg is ontstaan. In 1973 betrok ze met haar man 'Het Hof' in Hengelo (Gld), het voormalige burgemeestershuis, dat vrijkwam na het overlijden van haar ouders. Op 15 maart 2002 overleed Agnes van den Brandeler op Het Hof.
Haar schilderijen en iconen zijn na afloop van de lezing te zien in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst (MAS), eveneens in het Kulturhus in Vorden. Wie niet in de gelegenheid is om de lezing bij te wonen kan de schilderijen in het MAS bezoeken t/m 6 september 2019 (vrijdag en zaterdag).
Toegangskaarten kosten 10 euro (incl. kopje koffie/thee) en zijn te koop bij Bruna in Vorden, Raadhuisstraat 20. Ook kunnen kaarten gereserveerd worden door 10 euro per kaartje over te maken op rek.nr. NL80RABO01426.68.931 t.n.v. Cultuurfonds Vorden o.v.v. 'Agnes van den Brandeler'. Bestelde kaarten liggen dan bij de entree op naam gereed.

www.cultuurfondsvorden.nl

                                        

Meer berichten