Winst voor Febver en Coldenhof. Foto: Henk Teerink

Titels Dutch Masters of Motocross verdeeld bij Zwarte Cross

Algemeen

LICHTENVOORDE - Afgelopen weekend werden de titels verdeeld in de Dutch Masters of Motocross in Lichtenvoorde bij de Zwarte Cross. Naast de Dutch Master of Motocross werd er ook gestreden voor het ONK bij de zijspannen en quads. Op vrijdag waren er wedstrijden in de 85cc en 125cc waar de jeugdrijders aan de start kwamen. De Zijspancategorie en Quads kwamen voor het ONK op zaterdag in de baan voor hun titelstrijd. De grote mannen in de 250cc en 500cc streden op zondag voor het kampioenschap in de Dutch Masters of Motocross. Aan publiek had men niet te klagen en er waren verrassingen in de titelstrijd van de verschillende klassen.

In Lichtenvoorde heeft het jonge talent Cas Valk zich afgelopen vrijdag verzekerd van de KNMV Dutch Masters of Motocross titel in de 85cc. De crosser uit Nijverdal wist in beide manches tweede te worden achter Karlis Alberts Reisulis. De Letse rijder wist beide manches te winnen, maar kon daarmee zijn voorsprong van zeven punten niet omzetten in een kampioenschap. Valk pakte met slechts één punt voorsprong de titel in de lichtste klassen van de Dutch Masters of Motocross. Het podium op 'Circuit De Schans' werd compleet gemaakt door de Deense rijder Tobias Caprani die tweemaal derde werd. Met elf punten achterstand op Kjell Verbruggen begon Kay de Wolf aan de finale van de KNMV Dutch Masters of Motocross in de klasse 125cc. Het zou een zware opgave moeten worden voor de crosser uit Eersel die niet meer kon doen dan beide manches winnen. En dat was precies wat de Husqvarna-rijder deed op het circuit van Lichtenvoorde. De Wolf zegevierde in beide manches en daarmee won hij de finale. Omdat Verbruggen niet verder kwam dan een negende en tweede plaats, zag hij zijn voorsprong veranderen in een achterstand van vijf punten! De Wolf won zowel het dagklassement als de titel in de 125cc. Dave Kooiker en de Hongaar Adam Zsolt Kovacs werden tweede en derde in het dag klassement. Mick Wopereis de lokale rijder werd 21ste.

De Dutch Sidecar Masters liep uit op een thriller tijdens de finale op zaterdag. De combinaties Hermans/Musset en Bax/Stupelis begonnen de wedstrijd met een verschil van slechts één punt in het voordeel van Koen Hermans uit Hengelo. Toen het starthek in de eerste manche naar beneden klapte, hadden beide combinaties elkaar gelijk gevonden en begonnen als eerste en tweede aan de wedstrijd. Bax nam kopstart en leidde in de eerste paar ronden totdat Hermans hem wist te passeren. Gelijk daarna kreeg Bax te kampen met een veringprobleem en moest het tempo laten zakken. Bax hield de schade beperkt en kwam nog als vijfde binnen. Hermans won onbedreigd en bouwde hiermee zijn voorsprong verder uit naar tien punten. In de tweede manche domineerden Bax/Stupelis en wisten van start tot finish aan de leiding te rijden. Hermans begon op een tweede plaats en nam geen risico's. Ondanks dat hij onder druk stond van Dierckens, Willemsen en Veldman hield hij het hoofd koel en pakte de titel. De lokale rijders Willemsen/Belecas, Keuben/Roes, v. Werven/Beunk en Smit/Wesselink werden vierde, vijfde, negende en 22ste in het dagklassement.

Bij de quads was de titel al vergeven aan Mike van Grinsven maar het was interessant of de crosser uit Heesch alle manches van het kampioenschap kon winnen. Maar Van Grinsven was ook op de Zwarte Cross niet te stoppen en won beide manches. Hij wist hiermee alle manches van het kampioenschap te winnen. Achter van Grinsven werd Joe Maessen tweede en Richard Ruttenberg legde beslag op een derde plaats van het dagklassement.

De titel van Van Grinsven heeft een Vordens tintje. De CRQF-quad waarmee hij rijdt, is ontworpen door Vordenaar Gerben Vruggink. Hij was dan ook bijzonder blij dat Van Grinsven met overmacht de titel heeft binnengehaald zonder een punt verlies bij de wedstrijden van afgelopen seizoen. Gijs Wentink uit Ruurlo die ook op een CRQF-machine uitkomt werd zevende totaal op zaterdag.

Roan van de Moosdijk heeft op dominante wijze zondag de eerste manche van de Dutch Masters 250cc in Lichtenvoorde weten te winnen. Jago Geerts deed echter de beste zaken want hij wist van een vijfde plaats terug te komen naar een tweede plaats. Omdat Henry Jacobi slechts dertiende werd, verkleinde Geerts zijn achterstand van zeventien naar drie punten. Calvin Vlaanderen werd derde voor Adam Sterry, Tom Vialle en de terugkerende Davy Pootjes.

Van de Moosdijk won op sterke wijze ook de tweede manche van de Dutch Masters 250cc. Hij wist in de beginfase Geerts te passeren die even later met mechanische problemen uitviel. Van de Moosdijk wist in de rest van de manche Vlaanderen van zich af te houden en won. De Buitenlandse rijders reden sterk in Lichtenvoorde en Sterry werd derde voor Vialle en Mikkel Haarup. De Duitser Henry Jacobi startte in de kopgroep maar zakte gedurende de wedstrijd terug naar een tiende plaats, wat door het uitvallen van Geerts voldoende was om de titel te kunnen pakken in de 250cc categorie.

De eerste manche van de Dutch Masters 500 de topklasse van het kampioenschap met grote namen werd gewonnen door de Fransman Romain Febvre. Glenn Coldenhoff, Arminas Jasikonis en Pauls Jonass streden de hele wedstrijd om de tweede plaats maar het was Coldenhoff die het gevecht wist te winnen voor Jasikonis en Jonass. Micha Boy de Waal reed een ijzersterke wedstrijd en werd vijfde voor Brian Bogers. Glenn Coldenhoff won de tweede manche van de Dutch Masters 500 in Lichtenvoorde. Hij stond de hele manche onder druk van Arminas Jasikonis, kon in de slotfase het verschil maken en won met een kleine voorsprong voor Jasikonis en Febvre, die in de beginfase ten val was gekomen. Jonass finishte als vierde voor Brian Bogers. De titel in de 500cc klasse werd gewonnen door Jasikonis afkomstig uit Litouwen voor Glenn Coldenhoff die tweede werd in de eindstand. Helaas was onze Nederlandse topper Jeffrey Herlings nog herstellende van een blessure maar de wedstrijden waren er niet minder mooi om tijdens de Zwarte Cross 2019.