Bevrijdingsoptocht met de wagen van Het Hoge: 'Vrede'. Deze optocht werd gehouden rond Koninginnedag (Koningin Wilhelmina) op 31 augustus 1945. Foto: PR
Bevrijdingsoptocht met de wagen van Het Hoge: 'Vrede'. Deze optocht werd gehouden rond Koninginnedag (Koningin Wilhelmina) op 31 augustus 1945. Foto: PR (Foto: )

Vereniging Oud Vorden zoekt bevrijdingsverhalen en -foto's

VORDEN - De vereniging Oud Vorden is op zoek naar verhalen en foto's uit die tijd van de Bevrijding. Daaromheen wordt een programma samengesteld voor volgend jaar, wanneer het 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de bezetting.

Het Vordens feestprogramma voor de viering van 75 jaar bevrijding, in april en mei volgend jaar, wordt samengesteld in samenwerking met Harmonie Vorden en het Comité 4-5 mei. In het Old Vorden Huus zal dan een expositie gehouden worden van allerlei materialen die van doen hebben met de bevrijding in 1945, zoals krantenartikelen, documenten en foto's. Daarover zal de komende maanden meer bekend gaan worden.
Verder wil de redactie van de Vordense Kronyck, het verenigingsblad van 'Oud Vorden', in april 2020 een speciaal bevrijdingsnummer uitbrengen, waarin de belevenissen van vele Vordenaren de hoofdmoot zullen gaan vormen. Daarvoor kunnen Vordenaren hun herinneringen aan de oorlog en bevrijding op schrift stellen en als Word-bestand mailen aan de redactie. Ook willen enkele medewerkers degenen die een artikeltje schrijven niet makkelijk vinden, interviewen en daaruit een leesbaar verhaal samenstellen. Contact kan worden opgenomen met de eindredactie van de Kronyck: Rinus Ilbrink, tel. 0575-552666, e-mail rinus.ilbrink@gmail.com.
De commissieleden van Oud Vorden zijn nog meer activiteiten aan het voorbereiden. In september, wegens de afronding van de restauratie van de Dorpskerk, zullen er diverse culturele activiteiten in de kerk en in het Kulturhus plaatsvinden. De vereniging verzorgt dan een fotopresentatie in het Kulturhus over het heden en verleden van Vordens centrum.

Eigen onderkomen
Ongeveer een jaar geleden kwam de Vereniging 'Oud Vorden' in het bezit van een eigen onderkomen, het voormalige Monutapand aan het Jebbink 4a. Sinds de opening in maart jl. heeft de vereniging al verscheidene bezoekers kunnen verwelkomen in het fraai opgeknapte pand dat een behoorlijke metamorfose heeft ondergaan. Voornamelijk gerealiseerd door verschillende vrijwilligers die zich hebben ingezet door bouwkundige aanpassingen en isolatiewerkzaamheden te verrichten.
Na de vakantie zal er weer gelegenheid zijn het pand met daarin o.a. het archief te bezoeken. Openingstijden zullen nog worden bekendgemaakt via de website en Contact. Ook deed het Old Vorden Huus al enkele keren dienst als stembureau, waardoor vele honderden Vordenaren de inrichting hebben kunnen bekijken. Dat heeft zelfs een aantal nieuwe leden opgeleverd.

www.oudvorden.nl

        

Meer berichten