Een groep Zwitserse liefhebbers van de 'Schweizeriche Fuchsienverein' keken hun ogen uit in de tuin. Foto: PR
Een groep Zwitserse liefhebbers van de 'Schweizeriche Fuchsienverein' keken hun ogen uit in de tuin. Foto: PR

Arie en Hermien Elsman hebben een fantastische 'Traumgarten'

Algemeen

Wichmondse fuchsiatuin drie dagen te bewonderen

Door Jan Hendriksen

WICHMOND – Naar ruwe schatting hebben ongeveer vijftigduizend bezoekers uit alle windstreken van Nederland de afgelopen 35 jaar de fuchsiatuin van Arie en Hermien Elsman in Wichmond bewonderd. Onder hen honderden Duitsers en enkele tientallen andere 'verdwaalde' buitenlandse fuchsia liefhebbers. Maar een bus met Zwitserse liefhebbers hadden Arie en Hermien Elsman in al die jaren nog nooit over de vloer gehad. Eind vorige maand was het dan zover. Een groep van achttien Zwitserse liefhebbers van de 'Schweizeriche Fuchsienverein' die een 'fuchsia-toer' door Duitsland, België en Frankrijk maakten keken hun ogen uit in de tuin aan de Baron van der Heijdenlaan 24 in Wichmond. "Ein Traumgarten", was de unanieme collectieve reactie van de Zwitsers.

Op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 augustus bieden Arie (71) en Hermien (69) Elsman iedereen weer opnieuw de gelegenheid om de kleurrijke pracht en praal waarmee het echtpaar dagelijks in de weer zijn te bewonderen. Alle drie dagen is de tuin van 10.00 en 17.00 uur te bezichtigen. Een kleurrijk planten-imperium waaraan het echtpaar bijna veertig jaar heeft gewerkt.

Arie Elsman wordt lyrisch als hij op een zonovergoten zondagmorgen in alle vroegte verhaalt over z'n uit de hand gelopen hobby, het kweken van fuchsia's. De Wichmondse voormalige bouwvakker lijkt helemaal in vervoering te raken als we een rondgang door de tuin maken en hij uitweidt over het stekken van zijn meest geliefde plant. Het is allemaal in 1980 begonnen met een paar stekjes. De hobby van het stekken van fuchsia's is sindsdien helemaal uit de hand gelopen, naar ruim 1100 soorten! In de loop der jaren heeft Arie ook zelf 22 nieuwe fuchsia soorten/kruisingen gekweekt die officieel goedgekeurd zijn door de Nederlandse Kring van Fuchsia Vrienden (NKFV). Zo zijn er enkele fuchsia's vernoemd naar onder andere hun twee kinderen: Nadia en Arjen en kleindochter Nina. De eerste kreeg begin jaren negentig de naam: Elsstar en er is ook één vernoemd naar de Zelhemse museumboerderij Smedekinck, waar één van de laatste grote landelijke fuchsiashows werd georganiseerd waaraan Arie en Hermien hun medewerking verleenden.

Belangstelling loopt terug
Momenteel zijn er nog ongeveer achthonderd verschillende soorten fuchsia's te zien in de tuin aan de Baron van der Heijenlaan. "Maar we gaan wat minderen in aantallen en soorten. Daarom is het komend weekeinde tijdens de Open dagen ook mogelijk om oudere planten te kopen uit de tuin zelf", zo verklaart Arie. Volgens de Wichmondse fuchsiakweker is de belangstelling voor zijn groene hobby tanende. De Nederlandse kring van fuchsiavrienden waarvan Arie en Hermien lid zijn heeft weliswaar nog zo'n kleine drieduizend leden, maar dat aantal is in de afgelopen jaren steeds verder teruggelopen.

Het kweken en veredelen van fuchsia's vraagt namelijk de nodige (vrije)tijd en geduld van de hobbykwekers. "En daar hebben jongeren blijkbaar geen tijd en energie voor. Op vakantie gaan is mogelijk. Maar dan moeten we wel mensen uit onze familie- en kennissenkring vragen om onze planten te verzorgen. Want die moeten regelmatig van water worden voorzien. Zeker nu het weer zo droog en heet is", zo vertelt Hermien.

Eindeloze mogelijkheden
Ook de verkoop loopt enigszins terug al blijft de 'bellenplant' geliefd bij het publiek. Voor Arie en Hermien bestaat er vooralsnog echter niets mooiers dan het stekken en zien opgroeien van de fuchsia. "Misschien is het een ouderwetse plant maar de mogelijkheden zijn eindeloos en datzelfde geldt voor de kleurvariaties en de grootte en vorm", zo verklaart Arie tot slot.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant