Een van de prachtige natuurfoto's die te zien zijn op de expositie van de GelderseNatuurFotografie. Foto:  Jeanette van Erk.
Een van de prachtige natuurfoto's die te zien zijn op de expositie van de GelderseNatuurFotografie. Foto: Jeanette van Erk. (Foto: Picasa)

Theetuin Vierakker vol natuur

Regionale amateurfotografen exposeren grote verscheidenheid aan natuurbeelden

Door Jan Hendriksen

VIERAKKER/VORDEN - Landschappen, fauna, planten en close-ups van natuurlijke scènes en texturen. Al deze facetten van de natuurfotografie zijn momenteel te zien in een expositie van een groep enthousiaste regionale amateur-natuurfotografen. Gebundeld in dertig werken die hangen in De Theetuin in Vierakker.

De verscheidenheid van de geëxposeerde natuurfoto's is groot. Het gehele spectrum komt aan bod. Daarop heeft de Activiteitencommissie van de GelderseNatuurFotografie (GNF) bewust geselecteerd. De 28 amateur-natuurfotografen die exposeren zijn grotendeels afkomstig uit de Achterhoek. Zij hebben zich aangesloten bij de vereniging, die als uitvalsbasis Vorden heeft.
Het is de eerste expositie van de GNF. "We hebben ons werk al wel eens gepresenteerd op een beeldscherm bij IJssalon Lekker, Profile Bleumink, Kulturhus en A in Vorden. Maar dit is onze eerste volwaardige expositie. Ieder lid heeft twee foto's voor de expositie aangeboden waarvan wij er een geselecteerd hebben om zo 'dubbelingen' te voorkomen. Middels contacten van een van onze leden mochten we gratis gebruik maken van de ruimten van Theetuin Vierakker. Een mooiere locatie kun je niet bedenken en daarvoor zijn we de eigenaren Bart Hiddinga en Rikjan Omvlee zeer dankbaar", zegt Gerard Klunder namens de Activiteitencommissie. Theetuin Vierakker is gevestigd in een oude maalderij. "Naast onze expositie kan de bezoeker verdwalen in een verrassende tuin die meer weg heeft van een paradijselijk park", aldus de Vordenaar.
Binnen de GNF zijn er leden die zich specifiek bezig houden met het fotograferen van dieren in beweging zoals vogels, maar ook landschappen, paddenstoelen en amfibieën. Veelal hebben natuurfotografen een achtergrond als natuurliefhebber en -beschermer en zijn zij lid van een natuurvereniging. Een kleinere groep vormen de algemene fotografen die zich nadien hebben gespecialiseerd in natuurfotografie", vertelt voorzitter Henk Droppers van GNF.
Natuurfotografie wordt vaak onderschat. Gerard Klunder; "Deze fotografievorm vereist veel geduld en afzien bij zowel koude als warme temperaturen, veel lichamelijke inzet, voorbereiding, technische kennis van materiaal en randapparatuur en soms ook veel investering in materiaal. De meeste fotografen zijn dan ook fanatieke amateurs die er veel voor over hebben."

Maximaal
Elk jaar wordt er door GNF een soort jaarboek uitgebracht in de vorm van een foto-dvd met de vijf beste en mooiste foto's van dat jaar van elk clublid. Op de website van de vereniging kunnen de leden geregeld hun beste foto's plaatsen en de andere leden kunnen daar commentaar of opbouwende kritiek bij plaatsen. De club bestaat momenteel uit 28 leden. Henk Droppers: "We zijn het laatste jaar behoorlijk gegroeid en zitten langzaam aan ons maximale ledental." Zowel de beginnende als de gevorderde natuurfotograaf is harte welkom. De leden komen grotendeels uit de gemeenten Bronckhorst, Zutphen en Berkelland. Maar zoals de naam van de vereniging al aangeeft. "Ze mogen vanuit geheel Gelderland instromen. "Er zijn zelfs leden van buiten de provincie", aldus Droppers.

Gezamenlijk
Op de maandelijkse verenigingsavonden van de GNF die vanaf september in de Lindesche Molen in Vorden plaatsvinden worden de foto's van de leden met een positieve insteek besproken. Daarnaast zijn er presentaties van eigen leden en gastsprekers. Ook worden er cursussen gegeven en zijn er mogelijkheden voor begeleiding. Een aantal keren per jaar trekken de leden eropuit om in een mooi natuurgebied gezamenlijk foto's te maken. Die worden dan later op een clubavond besproken. De resultaten van al dat werk zijn nog tot en met zondag 8 september te bewonderen in de Theetuin Vierakker aan de IJsselweg 3. Deze is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.30 uur.
Meer informatie over GNF op onderstaande website. Wie lid wil worden van de fotoclub of vragen heeft kan contact opnemen via het e-mailadres geldersenatuurfotografie@gmail.com.

www.geldersenatuurfotografie.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden