Foto: Burry van den Brink
Foto: Burry van den Brink (Foto: )

Historische rijtuigen schitteren weer

Vergrijzing baart zorgen voor toekomst Vordense Kastelenrit

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst beloofde in haar voorwoord in het programmaboekje van de 43ste editie van de Kastelenrit dat het zondag in Vorden een unieke dag zou worden. En dat werd het ook. Het is telkens weer een prachtig en onvergetelijk schouwspel ondanks de deelname dit jaar van maar veertig rijtuigen. Zeker het defilé door de Dorpsstraat. Duizenden belangstellenden zaten en stonden langs de straat. En ook de hernieuwde start-, lunch- en finishlocatie bij Kasteel Vorden leverde met op de achtergrond het kasteel weer prachtige 'plaatjes' en alleen maar positieve reacties op.

Maar toch. De organisatoren van de Vordense menvereniging In de Reep'n en de juryleden van de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij (NVTG) die zondag naar Vorden waren gekomen maken zich zorgen over de toekomst van de een van de oudste ritten die voor authentieke rijtuigen worden georganiseerd. "De vergrijzing slaat hard toe binnen de gelederen van de wereld van authentieke rijtuigen. En dat is duidelijk te merken in het aantal deelnemers aan ook de Vordense Kastelenrit. Die is jaarlijks tanende. En dat baart ons zorgen", zeggen bestuurslid Jan ten Damme van In de Reep'n en de juryleden Bé Bekkering uit het Groningse Woldendorp en Rinus Catzhoek uit het Drentse Dwingeloo namens de NVTG. En daarvan is de 68-jairge Jaap den Engelsman uit het Utrechtse Groenekan het levende bewijs. "Vijfentwintig jaar geleden was ik een van de jongste deelnemers. En dat is anno 2019 nog steeds zo. En dat zegt alles. Inderdaad we zien weinig jongeren binnen deze 'tak van sport', in tegenstelling tot de samengestelde wedstrijden voor authentieke aanspanningen en rijtuigen waarbij ook verplichte proeven moeten worden gereden. Deze wedstrijden vormen een mooie combinatie tussen de huidige klassementsritten en de wedstrijdsport en dat spreekt de jongere generatie en mij ook meer aan", zegt Den Engelsman tijdens de sherrystop bij Kasteel De Wildenborch terwijl hij uit de handen van Reint Wesselink van de Vordense folkloristische dansgroep De Knupduukskes een niet-alcoholisch drankje krijgt aangeboden.

Paardenvierdaagse
Jaap den Engelsman en zijn vrouw Roos waren zaterdag al in Vorden gearriveerd "We vertoeven deze dagen bij Taveerne de Wildenborcherhof want we nemen vanaf woensdag met een groep aanspanningen aan de Barchemse Paardenvierdaagse deel. Nee, we rijden dan niet met deze dogcart met twee KWPN-paarden maar met een marathonwagen met een vierspan. We zijn deze week in totaal met een groep van zestien personen in Vorden en nemen met acht aanspanningen aan de vierdaagse deel", zegt de Utrechter terwijl hij door een bestuurslid van In de Reep'n er op wordt gewezen dat een van de strengen van zijn leidsels niet goed bevestigd is. "Het was vanmorgen nog vroeg", excuseert Den Engelsman zich. Hij noemt de karakters van beide evenementen waaraan hij deze dagen deelneemt niet te vergelijken.

Aandachtspunten
Jaap den Engelsman nam zondag niet deel aan de jurywedstrijd van de NVTG die 's morgens bij Kasteel Vorden en tijdens de ochtendrit plaatsvond. Hieraan namen zes deelnemers en rijtuigen deel. De Vordense rit vormde laatste van tien ritten in Nederland die een voorselectie vormen voor het NK dat dit jaar op 14 september bij Kasteel Warmelo in Diepenheim plaatsvindt. Zo werd er zondag door de twee juryleden onder meer op gelet dat de staat waarin het rijtuig zich bevindt overeenstemt met de leeftijd van het rijtuig. Verder wordt er gekeken naar de kleding van de koetsier, grooms en de passagiers, de staat van de tuigen, de conditie van het paard en de staat van het beslag. "Het eerste aandachtspunt is altijd de veiligheid van de aanspanning: is die in dusdanige staat dat het geacht wordt veilig deel te kunnen nemen", zegt jurylid Bé Bekkering.
De NVTG stimuleert het rijdend houden van het Nederlands erfgoed aan rijtuigen, karren en arrensleden. Ze zorgt, door middel van het opleiden van juryleden, voor de overdracht en het in stand houden van alle kennis die er is over de rijtuigen uit de periode van 1850 tot 1930, Er was zondag ook gelegenheid om naast de activiteiten op de kasteelweide van Kasteel Vorden om ook in het koetshuis van Hotel Bakker een aantal koetsen te bezichtigen. Enkele van de rijtuigen waren zelfs te koop. Het betrof onder meer een grote Franse Omnibus uit 1860 en een Duitse Omnibus uit 1900.

Winnaars
Winnaars Koetsenrit Vorden 2019: Themaprijs (sportrijtuigen): Jaap den Engelsman met tandem aanspanning dogcart KWPN. Gemeentebeker voor schoonste geheel: Middelkamp met een Trap. CTA: 1. Mevr. Voorn van Sleeuwen met een Dennett Gig met Lippizaner: 2. Mevr. Morres met een Dames Phaëton met Welsh pony. In de Reep'n prijs voor mooiste aanspanning van de leden: Johann Haasnoot uit Vorden met een Transportable Phaëton met Welsh.
Meer foto's op onderstaande website.

www.achterhoekfoto.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden