Het bestuur van Oranjecomité Vierakker – Wichmond dat voor een omvangrijk feestprogrmma heeft gezorgd. V.l.n.r.: Gerrit Borgman, Niels Attema, Manon Peters, Judith Minderman, Paul Harmelink, Freddy Hogendoorn, Jantine van den Berg en Gerrit Weenk. Foto: PR.
Het bestuur van Oranjecomité Vierakker – Wichmond dat voor een omvangrijk feestprogrmma heeft gezorgd. V.l.n.r.: Gerrit Borgman, Niels Attema, Manon Peters, Judith Minderman, Paul Harmelink, Freddy Hogendoorn, Jantine van den Berg en Gerrit Weenk. Foto: PR.

Eeuwfeest van een dikke week in Vierakker-Wichmond

Oranje Comité: 'Er is veel veranderd maar kern is hetzelfde gebleven'

Door Jan Hendriksen

VIERAKKER/WICHMOND - Groot feest dit jaar in Vierakker en Wichmond. Het plaatselijke Oranje Comité bestaat dit jaar namelijk honderd jaar. Een mijlpaal die groots gevierd gaat worden met een bomvol feestweekprogramma voor jong en oud dat zich over maar liefst acht dagen uitstrekt: van zaterdag 17 tot en met zondag 25 augustus. Daarmee wordt een oude traditie in ere hersteld. Tot tien jaar geleden vierde Vierakker-Wichmond namelijk ook een volle week Oranjefeest.

Honderd jaar geleden werd de voorloper van het Oranje Comité Vierakker-Wichmond opgericht waarin het vogelschieten van de schutterij centraal stond. De eerste feesten werden destijds in Vierakker gehouden bij voormalig café 'De Vlieg'. 's Avonds gingen de voetjes van de vloer en werd er volop gedanst. "Tegenwoordig is er veel veranderd, maar de kern van het feest is hetzelfde gebleven: leuke en gezellige activiteiten met een zeer hoge saamhorigheidsfactor en met kernwoorden als verbinding, tradities en gemeenschapszin. Men kent deze woorden wel", zegt voorzitter Freddy Hoogendoorn van het Oranje Comité. "Het woord dat hierbij past is 'Bijzonder'. Volgens diverse woordenboeken is de exacte betekenis daarvan: 'Een hoogst eigenaardige kwaliteit of eigenschap hebbend'.Terugkijkend naar het Theater in de Openlucht past dit woord dus geweldig goed. Onze gemeenschap bevat de hoogst eigenaardige kwaliteit en eigenschap om met elkaar een fantastisch evenement neer te zetten. Dit geldt natuurlijk ook voor allerhande feesten maar ook niet te vergeten de verenigingen, kerken en scholen die ons dorp rijk is. Alles wordt zelf in stand gehouden, soms met gemopper, maar vaak toch erg trots. Het is deze hoogst eigenaardige kwaliteit en eigenschap die een honderdjarig jubileum van het Oranje Comité mogelijk maakt. Hoe bijzonder is dat? Mij maakt het in ieder geval een erg trotse voorzitter, dat ik dit eeuwfeest mee mag maken. En talrijke dorpsgenoten zullen dat ook zo ongetwijfeld ervaren", vervolgt Freddy Hoogendoorn.
Om het honderdjarig bestaan te vieren en een extra feestelijk tintje te geven wordt er dit jaar groots uitgepakt. De eerste aanzet werd vroeg dit jaar al gedaan met een wandeltocht en nieuwjaarsvisite, in het voorjaar gevolgd door het zeer succesvolle Theater in de Openlucht. Freddy Hoogendoorn: "En als klapstuk vindt van zaterdag 17 tot en met zondag 25 augustus de grote feestweek plaats. Deze kent een zeer gevarieerd programma vol activiteiten voor jong en oud en voor inwoners uit de hele regio."

Vogelschieten
De feestweek op het feestterrein aan de Lindeselaak gaat zaterdagavond 17 augustus van start met het vogelschieten (mannen), het vogelgooien (vrouwen) en het jeugdvogelschieten (twaalf tot en met vijftien jaar). Inschrijven vanaf 19.00 uur. Het eerste schot wordt om 19.30 uur gelost door de koning van vorig jaar, Gerjan Rietman. Muziekvereniging Jubal en Free Willy zullen deze avond van muziek voorzien. Het Oranjefeest wordt ook vanuit de kerkgemeenschap Vierakker - Wichmond gevierd m et een oecumenische dienst op zondag 18 augustus. De dienst heeft als thema 'Viering' en zal in het teken staan van het honderdjarig bestaan van het Oranje Comité De dienst begint om 10.00 uur in de tuin van Suideras in Vierakker. De traditionele fietsoriënteringsrit is eveneens op zondag 18 augustus. De fietstocht begint en eindigt dit jaar in de feesttent op het feestterrein. Inschrijven vanaf 12.00 uur, start tussen 12.30 en 13.30 uur. Er wordt gestart in groepen van zes personen.

Blagenbal en talent
Ook aan de feestvierders die nog op de basisschool zitten, is dit jaar gedacht. In samenwerking met Deckert en de Hummelose band HIK is er op dinsdag 20 augustus van 19.00 tot 21.30 uur een groot blagenbal. Alle kinderen die op de basisscholen in Wichmond, Vorden, Bekveld, Warken, Steenderen en Toldijk zitten hebben een uitnodiging ontvangen. En natuurlijk zijn ook alle andere kinderen uit de omgeving welkom. Verder barst het in Vierakker en Wichmond van het talent. De Seniorensoos heeft dit feit aangegrepen en organiseert een bijzondere avond voor alle leeftijden in de feesttent, aanvang 19.30 uur. Met onder meer optredens van muziekvereniging Jubal, het koor Reborn maar ook leuke verhalen van Han Pieterse. Verder komt Toneelvereniging Vierakker-Wichmond in actie. Het wordt een avond om lokaal talent te beluisteren en te zien spelen. Oftewel, een gezellige avond van de gemeenschap voor de gemeenschap.

Kinder- en volksspelen
Voor kinderen en ouders belooft vrijdag 23 augustus een hele gezellige middag te worden. Voor de kinderen zijn er leuke kinderspelen georganiseerd, voor de wat oudere 'kinderen' zijn er tal van leuke volksspelen waar om de eer gestreden kan worden. De kinderspelen bij de tent starten om 14.00 uur, de volksspelen om 15.30 uur. Een honderdjarig verjaardagsfeest mag goed gevierd worden. Niemand minder dan HIKE zal daarom vrijdagavond 23 augustus voor iedereen een onvergetelijke muzikale avond verzorgen. De tent is open vanaf 20.30 uur.

Zeskamp en Jackfire
Wat is een jubileumjaar zonder een spetterende zeskamp? En die is er dus, op zaterdag 24 augustus. Het draait het bij de maar liefst 21 deelnemende groepen om de teamprestatie waarbij het neerkomt op teamwork, fysieke kracht, maar ook om kennis. Aanvang 14.00 uur. Zaterdagavond 24 augustus zal Jackfire een spectaculair optreden verzorgen. De vier broers laten zowel Golden Oldies, als de beste dance-hits van nu aan bod komen met de energieke en verpletterende eigen stijl van deze band. DJ Titom zal in de pauze van Jackfire de meest aanstekelijke platen draaien. Aanvang: 21.30 uur.

Grote optocht
De Vierakkerse-Wichmondse feestweek wordt zondag 25 augustus afgesloten met de traditionele optocht. Maandenlang zijn maar liefst dertien verschillende wagenbouwgroepen in de weer geweest om de mooiste wagens te bouwen. Met een actieve jeugd die zelf ook met de mooiste creaties komt belooft het een geweldige optocht te worden. Vanwege het grote aantal wagens zal de optocht dit jaar de grote ronde doen, die dit jaar voert over de Dorpsstraat - Hackforterweg - Baron van de Heijdenlaan - Dorpsstraat. Aanvang: 14.00 uur. Aansluitend aan de optocht vindt een vaandelhulde plaats, treedt vanaf 15.00 uur de Millennium Showband in de feesttent op en vindt om 17:00 uur de prijsuitreiking van de optocht en de fietsoriënteringsrit plaats. Meer informatie over de feestweek is te vinden op onderstaande website of de Facebook-pagina.

oranjefeestvierakker-wichmond.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden