Kees Holtrigter:
Kees Holtrigter: "Jarenlang opgekropte creativiteit kwam er in een keer uit." Foto: Eric Klop

De sluimerende ideeën van Kees Holtrigter

Algemeen

Milieukundige maakt schrijversdebuut met fantasyroman

Door Eric Klop

WEHL – "Er zat mij wat dwars. Iets creatiefs. Zonder dat ik dit wist. Tot het overlijden van mijn vader, in april vorig jaar. Voor zijn crematie bereidde ik een speech voor. Een stukje werd een stuk. Tijdens het schrijfproces schoten mij andere ideeën te binnen die wellicht al heel lang sluimerden. Kort daarna bleek dat ze me niet meer loslieten en werkte het stuk voor stuk uit. En realiseerde mij stilaan dat ik een boek aan het schrijven was…"

In oktober aanstaande verschijnt 'Jesse Jongh', met als ondertitel 'Het geheim van het acht-kastelen-dorp' het eerste deel van een romantweeluik dat geschreven is door Kees Holtrigter uit Wehl. Hij plaatst zijn debuut in het 'fantasy'-genre. Fantasie heeft Holtrigter genoeg. Liet het de vrije loop. Maar keek ook naar de wereld om zich heen. Zo is de naam van hoofdpersoon Jesse, - spreek op z'n Engels uit 'Jessie' -, Jongh gebaseerd op zijn oudste zoon. "Jesse de Jong. Hij draagt net als onze andere drie kinderen de achternaam van mijn vrouw. En het acht-kastelen-dorp is Vorden, de plaats waar ik ben geboren en getogen."

Maar dan slaat de fantasie toe. Het verhaal speelt zich honderd jaar in de toekomst af. In 2119. En toch weer enigszins inspelend op de actualiteit: "Men is de technologie een beetje beu. Het gebruik van internet, 3d-printers en drones is doorgeslagen. Is in verkeerde handen gekomen en heeft de wereld meer kwaad dan goed gedaan. De dorpsgemeenschap van Jesse heeft daarop een levenswijze ontwikkeld die meer op de natuur gericht is. Eigenlijk is dit het centrale thema. Moet je iets behouden zoals het is, of sta je vooruitstrevend in het leven omdat het bestaande je niet meer bevalt? Dat geeft fricties, bepaalde verwikkelingen die ik hier niet prijs geef. Dan verklap ik de clou."

Milieukundige
Kees Holtrigter (38) is van oorsprong milieukundige. "Met liefde voor alles wat met duurzaamheid te maken heeft en gecharmeerd van het brede daarin." Daarnaast ontstond tijdens zijn studie een passie voor het onderwijs, die zo'n zeven jaar lang tot uiting kwam in een docentschap op onder meer het Doetinchemse Graafschapcollege. "Ik gaf met name scheikunde aan jongvolwassenen die alsnog hun havo- of vwo-diploma wilden halen. Totdat ik via de lerarenopleiding opeens mijn bevoegdheid moest halen. Dat bleek lastig te combineren met voor de klas staan en mijn gezin. Maakte de studie niet af. Inmiddels heb ik mijn oude roeping weer opgepakt. Werk bij het waterschap Rijn en IJssel. De schoorsteen moet toch roken."

'Jesse Jongh' kreeg echter al vorm toen Holtrigter nog als leraar actief was. "Direct na het overlijden van mijn vader, toen de ideeën over elkaar heen buitelden. Ik had een tijdelijke baan als docent op een scholengemeenschap in Apeldoorn. Iedere ochtend stond ik om 5.00 uur op. Reed vanuit Wehl in alle vroegte met mijn laptop richting Veluwe, waar ik bij de Loenense watervallen plaatsnam op een bankje. Daar typte ik een uurtje of wat alles in. Jarenlang opgekropte creativiteit kwam er zo in een keer uit. Tot aan de zomervakantie. Mijn job stopte, waarna ik besloot mijzelf nog meer tijd te gunnen om de loop van het verhaal te voltooien." Afgelopen najaar werd de laatste punt gezet, maar tevreden was Holtrigter echter niet. "Het las niet lekker genoeg weg. Bijvoorbeeld het maken van pakkende dialogen is een vak apart. Ik nam een tweetal schrijfcoaches in de hand. Zij gaven mij tips die ik ter harte nam. Vanaf pagina 1 heb ik alles herschreven. Iedere dag een stukje. Zelfs op 31 december en 1 januari zette ik een volgende stap."

Positief
IJzeren discipline blijkt goud waard. In mei jongstleden, precies een jaar na de eerste letter, was het manuscript wat de auteur betreft definitief gereed. Maar dan? Hoe het fantasyverhaal te delen met een lezerspubliek? Via een traditionele uitgeverij? "Dan kun je lang wachten en word je honderdduizend keer afgewezen." In eigen beheer? "Zo moet je alles zelf regelen, van vormgeving tot distributie, met allerlei rompslomp waar ik geen zin in had. Ik kwam uiteindelijk bij Boekscout terecht. De ideale middenweg. Deze uitgeverij heeft voldoende expertise om een mooi product te maken dat terecht komt bij hen die er op zitten te wachten." De reactie was positief, op één praktisch puntje na. Het aangeboden manuscript had een dusdanig volume dat het boek te dik zou worden. In technische zin. Het zou niet door de brievenbus kunnen… "Boekscout gaf mij twee opties. Drastisch inkorten of er twee delen van maken. Op hun dringende advies koos ik voor het laatste."                

Deel 1 van Jesse Jongh, vol open eindjes, verschijnt in oktober. Het vervolg, met als voorlopige ondertitel 'De hoge school voor creatie' komt als het aan Kees Holtrigter ligt komend voorjaar op de markt. De doelgroep van zijn schrijversdebuut is divers. "Geschikt voor zowel jongvolwassenen als oudere lezers". zegt de auteur. "Net als bijvoorbeeld Harry Potter, waarmee ik mijn roman overigens niet vergelijk. Of de strips van Asterix. Waarom lezen ook volwassenen die? Omdat er diepere lagen in zitten. Verscholen in een verhaal dat voor alle leeftijden prettig leesbaar is. Een pageturner, met karakteristieke types. In een gemeenschap waar je altijd op terug kunt vallen. Zoals het acht-kastelen-dorp, oftewel Vorden. Waarvan veel elementen in het verhaal terug te vinden zijn. De acht kastelen natuurlijk. Maar ook de witte wieven, de oude monumentale eik en het Knopenlaantje. Waarop ik, gesitueerd in het jaar 2119, mijn fantasie heb losgelaten. Als kind had ik die al. Bedacht verhalen die ik in de auto mijn zusje vertelde als we met onze ouders op vakantie gingen naar Zuid-Frankrijk. Maar ze opschrijven was er nooit bij. Ja, de opstellen op school, die werden wel gewaardeerd. Een boek voor een groter publiek is echter andere koek. Dat ligt er nu. Het moest er altijd al een keer van komen, denk ik nu. Wat jammer toch dat mijn vader dit niet meer heeft kunnen meemaken…"

Check meer informatie over de verschijningsdatum van 'Jesse Jongh; het geheim van het acht-kastelen-dorp' via keesholtrigter.auteursblog.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant