Nieuwe IRRC Superbike kampioen Davey Todd. Foto Henk Teerink

Koots succesvol bij wegraces

Algemeen

HENGELO - Een aantal lokale en regionale leden van de Hamove is afgelopen weekend de baan opgegaan. In het Duitse Oschersleben werd gestreden om de punten in het NK Supercup kampioenschap van de OW Cup, en in het Tsjechische Horice verschenen de IRRC-rijders aan de start. In beide klassen reden de rijders twee wedstrijden. Hamove-lid Cliff Koots deed het het beste, met twee race-zeges in de NK Supercup 1000.

De meeste rijders uit de regio deden mee in het Duitse Oschersleben. In de gecombineerde klasse Pro Cup 600 / Sportcup 1000 reden ruim veertig deelnemers. Bart Meekes was met een 16de en 17de plaats redelijk tevreden. Arjan Bikkel uit Vorden en zijn broer Niels afkomstig uit Doetinchem reden voor het eerst in Oschersleben en hadden het behoorlijk moeilijk. Niels werd in de eerste race 36ste en in race twee deed hij het met een 28ste plaats wat beter. Broer Arjan moest ontzettend wennen aan de baan en de veranderende weersomstandigheden en slaagde er in zijn leerjaar op de Aprilia 1000 motor niet in redelijk snelle tijden neer te zetten. Dat resulteerde in een 37ste en 34ste plaats.
In de NK Supercup 1000 werd Denny v.d. Sluis tweemaal tweede achter Cliff Koots en Renzo van Emmerick scoorde tweemaal een derde plaats. De snelle dame Jolanda van Westrenen uit Ruurlo liet voor de zoveelste keer zien dat zij bij de top van deze klasse behoort. Zij behaalde een vijfde plaats in race 1 en deed het in race twee nog een stukje beter: ze eindigde als vierde. Thijs Peeters uit Borculo met z'n snelle BMW pakte een vierde plaats in race 1 maar moest wegens technische problemen de strijd staken in race twee.

IRRC
In Horice werd de Engelse rijder Davey Todd voortijdig kampioen in de IRRC Superbike kampioenschap. Todd is terecht kampioen want hij won bijna alle races. Ook in Horice was hij onverslaanbaar en won hij beide races. De races waren een genot om te zien en de top drie lag dicht bij elkaar. Achter Todd wist zijn Engelse teamgenoot Danny Webb een mooie tweede plaats te scoren in race 1 met meteen daarachter thuisrijder Marek Cerveny. Performance Racing topper Virgil Amber Bloemhard reed zich keurig in de top 10 en werd negende. Didier Grams, publiekslieveling en wheelie king, werd tweede in race twee, nipt achter Davey Todd. Cerveny werd wederom derde. Bloemhard deed het met een achtste plaats uitstekend.
In het IRRC supersport kampioenschap was de Franse rijder Mathieu Lagrive iedereen te snel af. Hij wist beide races te winnen maar moet in de laatste races van het seizoen nog wel vol aan de bak om het kampioenschap naar zich toe te trekken. Kamil Holan afkomstig uit Tsjechië reed een solide race en werd tweede voor de Duitser Christian Schmitz. Schmitz eindigde in race twee als tweede achter Lagrive, voor de Tsjech Petr Wiesenberg. Ilja Caljouw, de rijder van het Performance Racing uit Hengelo Gld had niet zijn weekend en eindigde in race 1 buiten de punten. In race 2 werd hij 13de, en dat terwijl hij normaal gesproken een top-10-rijder is.
In Tsjechië waren veel Hamove-leden en supporters van het Performance Racing aanwezig en ze hadden genoten van prachtige races die hun voorgeschoteld werden. De laatste wedstrijd van dit seizoen zal op 21 en 22 september worden gereden in het Duitse Frohburg.