De winnende creatie van De Wogt met 'De Wichumse kermis'. Foto: Paul Harmelink.
De winnende creatie van De Wogt met 'De Wichumse kermis'. Foto: Paul Harmelink. (Foto: )

De Wogt wint met 'Wichumse kermis'

Warme maar prachtige optocht sluitstuk feestweek Vierakker-Wichmond

Door Jan Hendriksen

WICHMOND - Het zweet gutste zondagmiddag in Wichmond menig optochtdeelnemer en muzikant van het voorhoofd. En het publiek had massaal zoveel mogelijk schaduwplekken opgezocht. De optocht 2019 in het kader van het honderdjarig bestaan van het Oranje Comité Vierakker-Wichmond kan de boeken in als een van de warmste ooit maar ook kwalitatief als een van de mooiste.

"Het was een ontzettend moeilijke keus om de winnaar aan te wijzen. De creaties van de dertien deelnemende wagens/groepen waren van uitermate hoge kwaliteit", aldus de maar liefst negenkoppige jury na afloop. Uiteindelijk ging wagenbouwgroep De Wogt met de eer strijken. Hun creatie 'De Wichumse kermis' kreeg uiteindelijk de hoogste puntenscore (35). Ze bleven de groep HEKA (Heerlerweg-Kapelweg) met 'De Queens' (34) nipt voor. Uiteindelijk besloot de jury op grond van originaliteit, uitvoering, interactie met het publiek en techniek om De Wogt met De Wichumse kermis' als winnaars aan te wijzen. Het publiek koos voor 'De Queens' als mooiste uitvoering. Zij wonnen daarmee de publieksprijs. Het was te verwachten.
Een deel van de dertien deelnemende (wagenbouw)groepen had dit jaar als thema het honderdjarig bestaan van Oranje Comité Vierakker-Wichmond gekozen. De Hackforterweg met 'Felicitaart' (Onze jarige is hoog bejaard maar zeker nog geen ouwe taart), De Wogt met 'De Wichumse kermis (100 jaar Oranjefeest, geen Oranjefeest zonder kermis), Delden met 'Met de fiets noar Wichum' (Al 100 joar met de fietse vanuut Deld'n naor de Wichumse kermisse), HEKA met 'De Queens' (Van Wilhelmina ………...tot Freddy Mercury) hadden ingespeeld op dit thema. En dat gold ook nadrukkelijk voor De Kempe met 'Open Boek' (100 jaar Oranjecomité Vierakker-Wichmond. Sterke verhalen en andere waarheden) verwijzend naar het boek dat begin dit jaar gepresenteerd werd en waarin herinneringen, overleveringen en gedachten de sfeer en de geschiedenis weergeven van honderd jaar Oranjefeest in Vierakker-Wichmond.

Maar ook de andere deelnemers en de deelnemende kinderen toonden hun creativiteit. De optocht werd na het koningspaar en Harmonie Vorden geopend met een zomers carnaval door de groep Vogelzang met 'Carnaval in Rio'. Sinds 1984 worden de carnavalsparades in het Sambadromo van Rio gehouden maar voor het eerst was er nu een te zien in Wichmond. Een kleurig en bont spektakel onder de brandende zon. Maar de tegenstellingen waren groot. Wat te denken van het Tiroler Fest van de feestvierende groep Lankhorsterstraat-achter. 'Als de koeien van de Almen worden gehaald wordt daarna door het heel dorp feest gevierd'. En dat gebeurde letterlijk maar ook figuurlijk de afgelopen week. Het sneeuwde zelfs op het 'Fest' op deze warme zondagmiddag. Toepasselijk was ook de deelname van de plaatselijke muziekvereniging Jubal met de uitbeelding van 'De Fanfare' verwijzend naar de gelijknamige film uit 1958. Muzikaal trokken de muzikanten flink van leer.

Uitslagen optocht
Uitslag optocht 2019; Kinderoptocht Individueel; 1. Daan Vaartjes - Fendt tractor; 2. Jels Breukink - Frans meisje; 3. Lasse Woltjer - Stugge Veer; 4. Sietske Breukink - Abba Oranje Comité 100 jaar; 4. Finn Woltjer - Socii. Groepen kinderen: 1. Fien Sijmen en Hidde Wolbrink - afval; 2. Ieke Hogendoorn en Tessel Wolbrink - Unicorns; 3. Imke Daan en Lot - Rok en Rol. Grote optocht; 1. De Wogt: De Wichumse kermis 35 punten; 2. HEKA: De Queens 34; 3. Lankhorsterstraat-voor: Het weer is van slag 32.5;4. Lankhorsterstraat-achter: Tiroler Fest 31; 5. Delden: Met de fietse noar Wichum 30; 6. Dorpsstraat: De tijdmachine 29.5; 7. Pierendiek Apre Ski 29 punten; 8. Vogelzang: Carnaval in Rio 28.5; 9. Beeklaan: Mens erger je niet 28; 10. Hackforterweg: Felicitaart 27.5; 11. Groep Risico: NIX 18 27; 12. Muziekvereniging Jubal Vierakker- Wichmond: De Fanfare 26; 13. De Kempe: Open Boek 25.
Meer fotos op:

www.achterhoekfoto.nl

Meer berichten