De organisatie van de zeskamp (DARIDAJA) wordt tijdens de feestavond bedankt door voorzitter Marc van der Linden. V.l.n.r.: Rik Schröer, Jarno Messink, Daan Horstman en Daan Wiegerink. Foto: Johan Bolink
De organisatie van de zeskamp (DARIDAJA) wordt tijdens de feestavond bedankt door voorzitter Marc van der Linden. V.l.n.r.: Rik Schröer, Jarno Messink, Daan Horstman en Daan Wiegerink. Foto: Johan Bolink (Foto: Johan Bolink johanbolink@gmail.com)

Negentigjarige VV Vorden springlevend en kerngezond

'We kijken met volle tevredenheid, trots en genoegen terug'

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Je zult maar negentig jaar worden en in zo'n geweldige gezondheid verkeren. Inderdaad. Voetbalvereniging Vorden is springlevend. Dat werd vrijdagavond duidelijk tijdens een zeer geanimeerde jubileumreceptie in clubgebouw De Ark op sportpark Het Grote Veld.

VV Vorden heeft namelijk nog nooit zoveel leden gehad: 550. Het eerste elftal speelt het komend seizoen voor het vijfde achtereenvolgende seizoen in de 2e klasse van het district Oost van de KNVB. En dat met allemaal jongens die vanaf de pupillen bij VV Vorden voetballen. Een unicum op dat niveau.
Financieel staat de vereniging er goed voor ook al wil penningmeester Kees Jansen nog weleens tot zuinigheid manen. De voetballers zijn content met de accommodatie hoewel de club onmiskenbaar twee velden tekort komt gezien het aantal elftallen in de competitie. Afgelopen zomer is de keuken vernieuwd en de kantine 'gepimpt'. Ook heeft men veel steun van sponsors voor shirt- en balsponsoring, advertenties en reclameborden. En tot slot heeft VV Vorden een grote groep vrijwilligers. Hoewel het elk jaar weer puzzelen is om alle posities bezet te krijgen mag VV Vorden absoluut tevreden zijn met hoe het gaat.
Met deze positieve opsomming opende ceremoniemeester Herman Vrielink de jubileumreceptie bij een vereniging die één en al voetbal uitstraalt. Niet alleen dankzij voorzitter Marc van der Linden, maar ook door het sportcomplex en de kantine, met prachtige historische afbeeldingen van oud-voetballers, de jongste generatie en een overzicht van ereleden. Alles ademt voetbal, tot in de oude bestuurskamer, die als klein museum is ingericht met kunstgras op de vloer. "Jullie mogen trots op jullie zelf zijn. Jullie zijn een bloeiende vereniging die midden in de Vordense samenleving en gemeenschap staat. Kijk maar naar de recente voetbalplaatjesactie. Voor iedereen is er plek. Jullie zijn nog kwiek. Op naar de honderd jaar", zei burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst tijdens haar felicitatie.

Clubliefde
Namens de KNVB bracht vertegenwoordiger Henk Plas gelukwensen over aan VV Vorden. "Sinds 2013 spelen jullie met het eerste elftal in de tweede klasse, een hele prestatie. Complimenten daarvoor." Namens de KNVB overhandigde Plas een beeldje van Johan Cruyff aan voorzitter Marc van der Linden. Namens de Vordense volleybalvereniging Dash bracht voorzitter Rein Bruinsma de felicitaties over. "Het is liefde en passie voor de club die we gemeen hebben. Jullie voor jullie geel-zwarte club, wij voor onze rood-zwarte. En er zijn tussen deze clubs veel dwarsverbanden te leggen. Zo zijn er in Vorden 54 gezinnen die beide clubkleuren binnen de familie dragen. Honderdtwintig kinderen tellen die gezinnen gezamenlijk. Honderdvijftien daarvan zijn lid van of VV Vorden of Dash. Kortom we houden van elkaar."
Henry Meutstege van VV Ruurlo feliciteerde de Vordense buren namens de zusterverenigingen uit de regio. "We kunnen nog veel van jullie leren. Zeker hoe jullie sportief presteren. Maar ook hoe jullie het voetbal uitdragen. Misschien moeten we als zusterverenigingen eens wat vaker bij elkaar op visite gaan en ervaringen uitwisselen. Ik kijk vanavond goed om mij heen want in 2022 vieren wij ons negentig jarig bestaan. Het ga jullie goed. Op naar de honderd jaar."

Vriendschappen
Ook Herman Vrielink zelf nam nog even het woord. "Bij de viering van ons negentigjarig bestaan vind ik dat onze jeugdtoernooien ook wat extra aandacht verdienen. Want die hebben in de afgelopen tientallen jaren Vorden toch wel op de kaart gezet, in de regio én landelijk. Van 1986 tot 1995 hadden wij het Sorbo-toernooi onder leiding van Henk de Jonge en Jan Golstein. En dan vind ik het mooi om te zien dat juist die twee personen nu weer een prominente rol hebben in de invulling van deze jubileumavond met aansluitend een reünie voor oud-leden en leden. In 1991 werd een D- pupillentoernooi gestart door Jan Borgonjen: het Willem Kuijpertoernooi."
Over beide toernooien vertelde Vrielink een aantal anekdotes. "Natuurlijk weet ik dat het bij een voetbalvereniging om voetbal draait, maar het zijn juist ook de anekdotes en de randverschijnselen, de saamhorigheid en de vriendschappen die het besturen voor mij en voor vele anderen tot een fijne hobby maakten. En dat geldt denk ik voor alle vrijwilligers, bij de voetbal, volleybal, de Harmonie of het Vordens Mannenkoor. Het feit dat je ergens bij hoort en de binding die je hebt onder elkaar, maken dat je de vereniging helpt, maar het geeft jezelf ook heel veel voldoening."
Dat laatste werd beaamd door voorzitter Marc van der Linden. "Wat moet het de mannen een heerlijk gevoel hebben gegeven toen ze in 1929 Voetbalvereniging Vorden oprichtten."
Aansluitend aan de receptie volgde er een gezellige reünie. Tal van oud-voetballers en – trainers troffen elkaar zoals onder meer Jan Lindenschot, Drikus Groot Jebbink, Bertus Nijenhuis, Henk Spikkert, Jan Ligtenberg en vele anderen. Ook werd de voetbalkennis over de geschiedenis van VV Vorden getest middels een 'voetbalpubquiz'. En dat leverde veel hilariteit op. Tot winnaar van de quiz werden Ab Hartelman (1), Wilco Klein Nengerman (2) en Jan Golstein (3) uitgeroepen.

Zeskamp
Zaterdagmorgen was er in het kader van het jubileum een spelactiviteit voor de jongste leden van vijf tot en met vijftien jaar en 's middags stond er een grote zeskamp op het programma waaraan 160 personen in twintig teams deelnamen. Winnaar van het succesvolle sportieve evenement dat in de toekomst om een herhaling vraagt werd het team van 'Dick DASHgier'. Daarvoor was een bezoek gebracht aan de Algemene Begraafplaats waar de overleden leden werden herdacht. Zaterdagavond brak het grote jubileumfeest los met medewerking van een Radio 538-dj.

Trots en genoegen
Zowel de vrijdagavond als de gehele zaterdag stonden verenigingsgevoel, saamhorigheid, samenwerking en gewoon het heerlijke voetbalgevoel centraal. Jong en oud, leden en oud-leden, vrijwilligers, sponsoren, supporters, club van 50 leden en overige betrokkenen maakten er met elkaar een prachtig geel-zwart weekend van. "In de prachtige verbouwde kantine met de gloednieuwe keuken, in de enorme driehoekstent en op de lekker kort geschoren velden verliep het gehele programma op rolletjes en hebben we met z'n allen genoten van een hele mooie verjaardag. We kijken er nu al met volle tevredenheid, trots en genoegen op terug. Het is geworden wat wij hadden gehoopt, maar toch ook niet helemaal verwacht. We hebben onszelf bij VV Vorden wederom verrast. Maar eigenlijk ook niet, want we weten nog steeds, ook na negentig jaar, dat de club springlevend is, betrokken, saamhorig en vol met passie", aldus voorzitter Marc van der Linden na afloop van alle festiviteiten.
Een uitgebreide fotoreportage van het gehele jubileumweekend op onderstaande site:

www.johanbolink.nl

Meer berichten