Burgemeester Marianne Besselink en jeugdburgemeester Evi Otten. Foto: Liesbeth Spaansen
Burgemeester Marianne Besselink en jeugdburgemeester Evi Otten. Foto: Liesbeth Spaansen

Jeugdburgemeester Evi Otten beleeft zeer actief jaar in Bronckhorst

Algemeen

BRONCKHORST - Ze is de eerste jeugdburgemeester van Bronckhorst en heeft de aankomende twee maanden nog leuke activiteiten op haar agenda staan. Evi Otten uit Halle kijkt met plezier alvast terug naar haar samenwerking met burgemeester Marianne Besselink. Samen moeten ze echter ook alvast kijken naar de toekomst: wie neemt in oktober de taak van Evi over?

Door Liesbeth Spaansen

Dat Bronckhorst een jeugdburgemeester kreeg, kwam voort uit de stelling: 'wie de jeugd heeft, heeft de toekomst'. "We hebben daarom de jeugdlintjes in het leven geroepen. Er zijn veel jeugdigen die we mogen waarderen om wat ze al doen," vindt Marianne Besselink. "En ook een jeugdburgemeester past daarbij. We merken dat Evi een andere doelgroep aanspreekt."

In september 2018 deed de gemeente Bronckhorst een oproep aan de kinderen van groep 7 van de basisscholen: Wij zoeken een jeugdburgemeester! "Ik zag het en dacht 'dat ga ik doen'," lacht Evi. "Het leek me leuk om te doen. Kinderen in mijn klas vonden het wel bij mij passen."

Tijdens een bijeenkomst in oktober kwamen de kandidaten bijeen en werd Evi Otten als nieuwe jeugdburgemeester gekozen. De jury was enthousiast. "Evi had uitstraling én een eigen mening. Iedereen moest haar serieus nemen." Begin november is ze [1] vervolgens door de gemeenteraad benoemd en ging ze aan de slag.

De bedoeling was om vier of vijf activiteiten te doen. "Want school, sport en sociaal leven bleef wel belangrijk. Maar we hadden te maken met Evi," lacht burgemeester Besselink. "Meteen die middag van de jeugdburgemeestersverkiezing waar elf kinderen zich presenteerden, bleek dat Evi een programma had. Ze ging voor een schoon milieu en veel vrijwilligers. Dat heeft ze dit jaar steeds laten zien."

Maar liefst veertien agendapunten staan op haar lijstje, waarvan zij er intussen al elf heeft volbracht. "Evi was niet te stoppen. Er kwamen veel verzoeken binnen, maar zij koos de bezoeken die ze deed zelf uit." De beide burgemeesters hadden gesprekken over wat leeft onder kinderen en gingen vaak samen op pad. "En dan was het meestal koud of het regende," weten ze nog. "De intocht van Sinterklaas was zelfs héél koud."

De dodenherdenking in Steenderen vond Evi indrukwekkend, maar had voor haar een mooi vervolg. "Ik heb nu twee penvriendinnen in Canada," zegt ze trots. Marianne Besselink legt uit: "Ik was 6 april bij het Canadese monument op Rha en sprak met familieleden van de omgekomen John Kavanagh. Zij hadden daar bloemen gebracht, maar gingen ook naar het graf van de onbekende soldaat op de Algemene Begraafplaats in Steenderen. Tijdens de 4 mei herdenking legden schoolkinderen er bloemen naast. De foto waar Evi en ik op staan met die bloemen, heb ik naar de familie Kavanagh gestuurd." Daar kwam reactie op, ook van de jongste generatie dochters, die van Evi's leeftijd zijn. Evi schreef terug. Nu schrijven ze elkaar regelmatig, in het Engels. "Op 4 mei 2020 ga ik ze ontmoeten, dan komen ze voor de dodenherdenking naar Nederland."

De opschoondag in maart vond Evi het leukst. "Ik hou van het milieu en het opruimen daarvan is leuk om te doen met vriendinnen. Samen met de andere kandidaten van de verkiezingsmiddag hebben we in Steenderen opgeruimd tijdens de landelijke opschoondag in maart." Van de gemeente waren wethouder Paul Hofman, beleidsmedewerker onderwijs Stefanie Huurnink en griffier Moana van IJsseldijk ook aanwezig. Burgemeester Marianne Besselink ging die dag aan de slag in Halle.

Evi deed de prijsuitreiking van de kleurwedstrijd Vitale Kern Vorden en die op CBS 't Loo in Zelhem na de politieke week. Ze was aanwezig bij de boomplantdag, de kidsrun en 'groep 8 aan de macht' en opende de markt in Halle met Koningsdag. Evi mocht ook de certificaten uitreiken aan de kinderen die een jeugdlintje kregen van de burgemeester.

In de laatste maanden van haar jeugdburgemeesterschap staan er nog mooie ontmoetingen op het programma. "Ik ga op bezoek bij de brandweerpost in Zelhem. Die hebben veel vrijwilligers, dat is belangrijk," laat ze weten. "En ik ga 28 september naar de jaarlijkse dag van Kinderburgemeesters in de gemeente Stichtse Vecht. Dan gaat Stefanie Huurnink mee en we gaan varen over de Vecht."

Het jaar van jeugdburgemeester Evi Otten is bijna om. "Ik denk dat ik het heel erg ga missen." Ze zal aanwezig zijn bij de benoeming van haar opvolger. Daarna neemt zij afscheid. Zij heeft wel een tip voor de nieuwe jeugdburgemeester van Bronckhorst: "Doe vooral dingen die je zelf graag doet. Zijn er belangrijke onderwerpen, kijk dan of je deze wil en kan bereiken."

Op zoek naar een nieuwe jeugdburgemeester
De gemeente Bronckhorst gaat nu weer op zoek naar een nieuwe jeugdburgemeester. Kinderen uit groep 7 van de Bronckhorster basisscholen kunnen zich tot 7 oktober 2019 opgeven via een formulier op de gemeentesite. In oktober wordt de jeugdburgemeester benoemd en woont in dat jaar ongeveer vijf bijeenkomsten bij. Daarnaast praat hij of zij de burgemeester bij over zaken die kinderen bezig houden. Sollicitatiegesprekken met geselecteerde kandidaten vinden plaats op 16 oktober 's middags in het gemeentehuis. Diezelfde middag wordt de uitslag ook bekend. Tijdens de raadsvergadering van 31 oktober wordt de jeugdburgemeester officieel benoemd en krijgt de speciale ambtsketen omgehangen.


www.bronckhorst.nl/jeugdburgemeester

Burgemeester Marianne Besselink en jeugdburgemeester Evi Otten. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant