Boerderij De Goedenberg is centraal informatiepunt van de Open Monumentendagen in Bronckhorst. Foto: Han van der Lans
Boerderij De Goedenberg is centraal informatiepunt van de Open Monumentendagen in Bronckhorst. Foto: Han van der Lans

Boerderij De Goedenberg centraal informatiepunt Open Monumentendagen Bronckhorst

BRONCKHORST/HUMMELO - Boerderij De Goedenberg aan de Hessenweg 9 in Hummelo is zaterdag 14 en zondag 15 september het centrale informatiepunt van de Open Monumentendagen in Bronckhorst. Thema's dit jaar zijn 'Plekken van Plezier' en ´Een Nieuwe tijd. Wederopbouw in de Achterhoek'. Geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Bij de Goedenberg zijn bestuursleden van de Open Monumentendagen aanwezig. Mensen kunnen daar binnen lopen om de exposities te zien en een brochure mee te nemen over alle exposities in Bronckhorst dit jaar. Deze boekjes liggen ook op de andere locaties die deze dagen geopend zijn.

Exposities
De bewoners van De Goedenberg, Han en Saskia van der Lans, laten graag het resultaat van de restauratie zien door het openstellen van het huis en het erf en door de expositie op 'de deel´ over de historie van de boerderij en de reconstructies naar 1918 van de boerderij en de oude schuur uit 1813.

De boerderij behoort tot Landgoed Keppel, waar de familie Winkelhorst tot circa 2010 woont en werkt. Dan komt de boerderij leeg te staan totdat op 4 juli 2016 de huidige bewoners de sleutel krijgen. Zij beginnen met een grondige restauratie van de gebouwen. Zij gebruiken oude bouwmethodes en materialen en de kleuren van het landgoed Keppel. Contrasterende monumentenkleuren worden gebruikt voor paneeldeuren en oude balkenplafonds. De zolder behield het 'stoere' karakter door direct tegen de dakpannen aan te kijken. Het huis wordt verwarmd met een warmtepomp en pelletkachels. Stroom komt via zonnepanelen uit de eigen, in juli 2019 gerealiseerde energietuin. Afgelopen jaar is de moderne schuur met zwarte rabat delen afgetimmerd en uitgebreid met een carport. Het geheel is met oude dakpannen gedekt.

Tijdens de Open Monumentendagen is op De Goedenberg ook een expositie door Gerda Hartjes, bloemsierkunstenaar uit Zelhem. Teken- en schildersgroep 'Vrienden van de Galerie' uit Zelhem exposeert de ter plaatse gemaakte tekeningen en schilderijen.

Monumentenprijs 2019
Boerderij De Goedenberg is genomineerd voor de monumentenprijs Bronckhorst, evenals de Eekschuur aan de Hessenweg, het kerkje 1880 in Laag-Keppel en een boerderij op landgoed de Wierse. De prijs wordt bij de opening van de Open Monumentendagen woensdagavond 11 september, aanvang 20.00 uur, in de St. Martinuskerk van Baak door wethouder Willem Buunk uitgereikt.

Het gehele Open Monumenten-programma staat op de website.


www.openmonumentendag.nl/comite/bronckhorst

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden