Vorige week waren medewerkers van orgelmaker Reil nog druk in weer om die klanken van alle pijpen te testen. Foto: Jan Hendriksen
Vorige week waren medewerkers van orgelmaker Reil nog druk in weer om die klanken van alle pijpen te testen. Foto: Jan Hendriksen (Foto: )

Dorpskerk Vorden kan er weer even tegen

Restauratie ramen en groot onderhoud Lohman-orgel afgerond

Door Jan Hendriksen

VORDEN - In de afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de Vordense dorpskerk. Deze week zijn de laatste werkzaamheden afgerond en volgende week vrijdag, 20 september worden de kerk en het Lohman-orgel bij een feestelijke officiële bijeenkomst weer in gebruik gekomen, in aanwezigheid van burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst.

In de afgelopen maanden zijn de vijf glas-in-loodramen aan de kant van de Dorpsstraat gerestaureerd en is er groot onderhoud uitgevoerd aan het monumentale orgel. De afronding van deze klus is voor verschillende verenigingen in Vorden aanleiding voor een Culturele Manifestatie op zaterdag 21 en zondag 22 september. Op die dagen zijn er dan tal van culturele activiteiten in en rondom de Dorpskerk en in het Kulturhus. Daarover wordt uitgebreid bericht in Contact Bronckhorst Noord van volgende week.
Kerkbezoeker hebben de werkzaamheden de afgelopen maanden van dichtbij kunnen volgen omdat de kerk tijdens de werkzaamheden 'gewoon' kon worden gebruikt voor de erediensten. Voorzitter Ria Aartsen van de Kerkenraad en secretaris Dick Boerstoel van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Vorden zijn trots op het eindresultaat als we de restauratiewerkzaamheden bekijken terwijl medewerkers van Orgelmakerij Reil uit Heerde nog druk in de weer zijn met onderhoudswerkzaamheden aan het uit 1834 daterende orgel.
Zo 'gewoon' was het overigens niet om de erediensten telkens door te laten gaan. Er moest af en toe behoorlijk geïmproviseerd worden. Zelfs enkele rouwdiensten konden 'gewoon' in de kerk worden gehouden. Maar dan werden de werkzaamheden wel even stilgelegd. "Met medewerking van menige vrijwilliger, o
nder wie de vrijwillige kosters, is dat telkens prima gelukt", vertelt Ria Aartsen. In de afgelopen maanden liepen de werkzaamheden aan de kerkramen en orgel toch nog wat vertraging op. Dick Boerstoel: "Maar het is uiteindelijk gelukt om zoals de doelstelling was half september weer volledig gebruik te maken van ons vertrouwde, mooi opgefriste gebouw en orgel."

Ernstig
De restauratie van de vijf ramen aan de zijde van de Dorpsstraat stond al jaren hoog op het wensenlijstje van het College van Kerkrentmeesters dat de Dorpskerk beheert. Het zandsteen van de ramen was door de jaren heen ernstig verweerd en aangetast: hier en daar waren zelfs stukken helemaal verdwenen. Dick Boerstoel: "De ramen waren hierdoor sterk verzwakt waardoor gevaarlijke situaties zouden kunnen ontstaan. En dat wilden we voor zijn. Het kalkzandsteen is voor een groot deel vernieuwd. Daarnaast zijn de vijf glas-in-loodramen geheel vervangen.

Klanken
Ook werden er onderhoudswerkzaamheden aan het Lohmanorgel verricht. De bijna twaalfhonderd pijpen werden stuk voor stuk ingepakt om in Heerde bij de bekende Orgelmaker Reil te worden 'opgeschoond' zodat het orgel weer een optimale klank kan laten horen. Vorige week waren de medewerkers Henk van der Veen en Han van der Horst van Reil nog druk in de weer om de klanken van alle pijpen te testen. "Een omvangrijk maar mooie klus. Een leek zal het verschil in klank misschien niet horen maar een kenner absoluut wel", aldus Henk van der Veen. Ook Dick Boerstoel was nog druk in de weer om de laatste hand te leggen aan het schilderen van het orgel.

Massaal
De gehele restauratie van de ramen en het groot onderhoud aan het orgel kostte bijna 490.000 euro. Het grootste deel hiervan, zo'n 435.000 euro is gedekt door een subsidie van de provincie Gelderland en een bijdrage van Stichting Veilingcommissie Vorden. Voor het resterende bedrag deed de Protestantse Gemeente Vorden een beroep op de inwoners van Vorden om bij te dragen aan het behoud van het 'hart' van het dorp. En dat deed men massaal. Bijna dertigduizend euro doneerden de Vordenaren. "Dat was een prachtig gebaar en een teken dat men de kerk belangrijk vindt. Hij staat letterlijk en figuurlijk midden in de Vordense samenleving", zegt Ria Aartsen.

Verbindend
De Dorpskerk blijft als vanouds het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente Vorden. "Maar daarnaast maken ook anderen gebruik van de kerk", aldus Dick Boerstoel. Hij doelt daarmee op onder meer Stichting Vrienden van de Dorpskerk Vorden die regelmatig culturele activiteiten in de kerk organiseert. "Maar de kerk zou een nog meer verbindende rol kunnen spelen in de dorpssamenleving. De Culturele Manifestatie die volgende week in en rond de kerk wordt georganiseerd geeft daarbij misschien wel een extra duwtje", zo hoopt Boerstoel.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden