Wethouder Willem Buunk overhandigt de cheque aan Jan Markvoort en de pentekening van de eekschuur aan dochter Elisabeth. Foto: Liesbeth Spaansen
Wethouder Willem Buunk overhandigt de cheque aan Jan Markvoort en de pentekening van de eekschuur aan dochter Elisabeth. Foto: Liesbeth Spaansen

Eerste monumentenprijs Bronckhorst voor restauratie van de eekschuur in Hummelo

Algemeen

BRONCKHORST/BAAK – Tijdens de officiële opening van de Open Monumentendagen 2019, woensdag 11 september in de St. Martinuskerk van Baak, mocht wethouder Willem Buunk de eerste monumentenprijs van de gemeente Bronckhorst uitreiken. De eer kwam toe aan de familie Markvoort uit Hummelo voor hun gerestaureerde eekschuur aan de Sliekstraat. De heer Jan Markvoort (85) mocht de cheque in ontvangst nemen, zijn dochter Elisabeth kreeg een pentekening van de eekschuur.

Door Liesbeth Spaansen

Voorzitter van Stichting Open Monumentendag Bronckhorst, Harry Somsen, opende de avond met een welkom namens het bestuur aan de aanwezigen en de speciale gasten: wethouder cultuurhistorie en monumenten Willem Buunk, enkele genomineerden voor de monumentenprijs, hoofdsponsor Robert Kemink van Timmer- en Aannemersbedrijf De Vries en Joanne te Winkel van het Gelders Genootschap. "Joanne werkt samen met het Gelders Erfgoed en de Stichting Open Monumentendagen Bronckhorst voor de exposities van de wederopbouw in de Achterhoek en in het bijzonder in Bronckhorst. Elf gemeenten hebben dit gezamenlijke project gesteund", legt hij uit. "We hebben ook dit jaar weer een prachtige brochure kunnen samenstellen, waarin alle exposities en georganiseerde evenementen zijn opgenomen."

Wethouder Willem Buunk: "We hebben als gemeente gemeend de monumentenprijs te moeten instellen om mensen die hun best doen om een monument in stand te houden in het zonnetje te zetten. In de gemeente Bronckhorst zijn veel projecten die wel een prijs verdienen." Er werden vier projecten genomineerd. Wethouder Buunk benoemde van de boerderij op landgoed de Wierse in Vorden, het kerkje in Laag-Keppel (Galerie 1880), boerderij De Goedenberg in Hummelo en de eekschuur in Hummelo de verschillende bijzonderheden.

Wethouder Buunk vond het een grote eer de winnaar bekend te maken. Vader Jan Markvoort en dochter Elisabeth van de eekschuur mochten de prijs in ontvangst nemen. "U heeft zich veel moeite getroost de schuur te herstellen en ik heb hem ook mogen openen tijdens een feestelijke bijeenkomst", lacht de wethouder. "De prijs is een symbolisch bedrag, 250 euro. Daarnaast hebben we een mooie pentekening laten maken van het monument."

Het in stand houden van agrarisch erfgoed is lastig. "Dit is een typisch voorbeeld van een schuur waarvan de functie, het drogen van eek, eikenschors voor de leerlooierij, is verdwenen. Dan is het niet meer nodig en dan kijk je er wat minder naar om", aldus wethouder Buunk. "Ik hoop dat agrarisch erfgoed extra aandacht krijgt en toch met elkaar in stand wordt gehouden."

Jan Markvoort bedankte de provincie, gemeente Bronckhorst en Aannemersbedrijf De Vries, waardoor de schuur weer in de oude staat kon worden gebracht. "Als je nu van Hummelo komt is de oude Hessenweg met die oude eekschuur precies in de oude staat. De bouwstijl is ook op historische wijze gedaan, er is nauwelijks een spijker gebruikt. We zijn er erg gelukkig mee", nodigde hij iedereen uit om tijdens de monumentendagen te komen kijken, of anders op een ander moment. "De schuur is altijd open voor bezichtiging." Hij bedankte zijn dochter voor al haar werk. Zij kreeg van de wethouder een bos bloemen.

Saskia en Han van der Lans van De Goedenberg mochten ook naar voren komen en kregen een fles wijn en bloemen. "Bijzonder vind ik dat ze het proces van restauratie heel mooi gedocumenteerd hebben, gefotografeerd en toegelicht, en zo de kennis die gaandeweg de restauratie vergaard is ook beschikbaar wordt voor anderen. Het is echt de moeite waard om daar te gaan kijken", aldus Willem Buunk.

Joanne te Winkel van het Gelders Genootschap gaf vervolgens via een PowerPoint presentatie inzicht over 'Een nieuwe tijd', de wederopbouwperiode tussen 1945 en 1965.

Na de pauze liet Harry Somsen aan de hand van vele foto's de periode van de ongekende modernisering van de jaren 1950 en '60 zien. Het was regelmatig onrustig in de Martinuskerk vanwege de herinneringen uit die tijd die bij de aanwezigen boven kwamen.


www.openmonumentendag.nl/comite/bronckhorst/

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant