Ineke Weevers levert haar bijdrage voor de centrale expositie in. Foto: Frank Vinkenvleugel
Ineke Weevers levert haar bijdrage voor de centrale expositie in. Foto: Frank Vinkenvleugel

Septemberkunst opnieuw grensoverschrijdend

AALTEN/BOCHOLT - De zesde editie van de tweejaarlijkse kunstmanifestatie Septemberkunst is opnieuw grensoverschrijdend. 55 kunstenaars - professionals en gevorderde amateurs - uit de gemeente Aalten en uit Bocholt exposeren hun kunstwerken, gedurende twee weekeinden: op 21/22 september en 28/29 september. De expositie in Bocholt is in die weekeinden te bekijken van 10.00 tot 14.00 uur, die in de Koppelkerk van 11.00 tot 17.00 uur. De Koppelkerk is ook geopend op donderdag 19/26 en vrijdag 20/27 september, telkens van 10.00 tot 12.30 uur en 14.30 tot 18.30 uur.

Door Lydia ter Welle

De kunstenaars exposeren hun werk op diverse locaties (zoals hun ateliers en openbare gebouwen in Bocholt en in de gemeente Aalten), en zijn daar ook aanwezig om over hun werk en werkwijze te vertellen. Daarnaast is er in Kunsthalle KÖ10 in Bocholt en in de Koppelkerk in Bredevoort een centrale expositie, waar elke kunstenaar één kunstwerk exposeert.

Centrale expositie
Loes Tieman is één van de organisatoren. Ze legt uit: "Een bezoek aan de centrale expositie biedt het publiek de mogelijkheid te kiezen van welke kunstenaar ze meer werk willen zien, en zo te bepalen op welke locaties ze gaan kijken." Een bezoek aan de centrale expositie kost drie euro, en dat is inclusief een routeboekje met informatie over de kunstenaars en plattegronden voor de tocht langs de individuele exposities.

Publieksprijs
Op de centrale expositie kan het publiek ook een stem uitbrengen voor de publieksprijs. "We vragen het publiek om aan te geven welk van de kunstwerken op de centrale expositie de meeste indruk heeft gemaakt. De maker van het werk met de meeste stemmen krijgt de publieksprijs." Zowel in Bocholt als in de Koppelkerk wordt een publieksprijs uitgereikt.

De 55 deelnemers aan Septemberkunst zijn uitgekozen na een zorgvuldige ballotage. Loes Tieman: "We krijgen veel meer aanmeldingen van kunstenaars dan we kwijt kunnen. Dus moeten we kiezen. Maar om het eerlijk te houden, willen we dat niet als organisatie doen. We hebben we een commissie van acht deskundigen samengesteld, uit de regio maar ook van ver daar buiten. Die hebben per kunstenaar vijf foto's (zonder de naam van de kunstenaar) van kunstwerken beoordeeld en zo 55 kunstenaars uitgekozen. Helaas betekent dat ook, dat we kunstenaars moesten teleurstellen omdat ze niet gekozen zijn. Dat is voor hen natuurlijk vervelend, maar we vinden nog steeds dat onze handelwijze de juiste is." De verwachting is dat manier van selecteren ook in de toekomst gehandhaafd wordt. "Het zorgt er ook voor, dat we de kwaliteit hoog houden en vernieuwend blijven. Zodat elke nieuwe editie van Septemberkunst verrassend is voor onze bezoekers."
De exposanten tonen werk uit allerlei disciplines, van fotografie tot keramiek en van schilderkunst tot beeldhouwwerk en werk in gemengde technieken.


www.septemberkunst.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden