Culturele Manifestatie in Dorpskerk en Kulturhus

VORDEN – De Dorpskerk in het hart van Vorden kan weer zijn veelzijdige functie tonen. De steigers zijn weg zijn, de glas-in-loodramen gerestaureerd en het orgel is dan ook weer helemaal gerenoveerd. Veel inwoners hebben hiervoor vorig jaar een ruimhartige financiële bijdrage geleverd en kunnen komend weekend op zaterdag 21 en zondag 22 september tijdens een Culturele Manifestatie in en rond de Dorpskerk en Het Kulturhus genieten van een zeer veelzijdig programma dat gratis aangeboden wordt.

Door Jan Hendriksen

Dit is mogelijk doordat vertegenwoordigers van diverse Vordense culturele instellingen onder leiding van Henk Groenendal een werkgroep gevormd hebben, die een podium biedt aan de verschillende culturele instellingen en inwoners uit Vorden en directe omgeving. Afgevaardigden van Harmonie Vorden, Stichting KunstInVorden, het Cultuurfonds Vorden en de Vrienden van de Dorpskerk zijn met enkele vrijwilligers aan de slag gegaan en hebben een zeer afwisselend programma samengesteld. Zaterdag en zondag is er in de Dorpskerk en in het Kulturhus van 10.00 uur tot 17.00 uur van alles te doen. Grote en kleine concerten, zangoptredens, tentoonstellingen, shows, poëzie en workshops. Door bijdragen van De Werf en het Vordens Ondernemersfonds hoeft nergens entree betaald te worden.

Zaterdagprogramma
Zo vinden in de Dorpskerk zaterdag onder meer doorlopende voorstellingen van Capella Bronckhorst, Muziek op Venhorst, Balkanari XS, Jac Trijnsburg, Gerry Groot Zwaafting, Duo Een en Ander en een hoedenshow van Frida Pelgrum plaats. Daarnaast is in de kerk een expositie van tekeningen van Helen Niemeyer te bezichtigen en vindt er een uitleg van het orgel plaats. Buiten de Dorpskerk op het voorplein is de kindertheatervoorstelling 'De klein prins' te zien. In Het Kulturhus vinden in verschillende ruimten ook diverse voorstellingen en demonstraties plaats. Zo treden Balkanari XS en Colorful Music op, verzorgt Indoor Sport een hiphop-demonstratie, is er een film over de restauratie van de Dorpskerk te zien, vindt er een workshop tekenen door Rian Drok plaats, presenteert de Oudheidkundige Vereniging Oud Vorden doorlopend oude historische beelden en vinden er rondleidingen in de zaal waar MAS exposeert plaats.

Zondagprogramma
Zondag vindt er in de Dorpskerk om 10.00 uur eerst een feestelijke kerkdienst plaats die in het teken staat van de restauratie van de kerk en het onderhoud aan het orgel gevolg door een Koffieconcert van Harmonie Vorden. Ook treden zondag het Jeugdorkest van Harmonie Vorden en het Vordens Mannenkoor op. Verschillende organisten bespelen het gerenoveerde orgel en ook de expositie van Helen Niemeyer is weer te bezichtigen. In Het Kulturhus zijn er onder meer optredens van José van der Staak, Martine Smit, het Vordens Mannenkoor, Gery Groot Zwaafting en Stef Woestenenk. Ook dan wordt er een film vertoond van de restauratie van de kerk, is een workshop tekenen door Rian Drok en Oud Vorden vertoont doorlopend oude films en foto's.

Scholen doen mee
Leerlingen van de scholen de Hoge Voorde, de Dorpsschool en Kompaan(voormalig Beeckland) presenteren werkstukken die de leerlingen speciaal voor deze Culturele Manifestatie gemaakt hebben in het Kulturhus.

Werkgroep
Met dit brede aanbod van grote en kleine concerten, zangoptredens, tentoonstellingen, shows, poëzie en workshops hoopt de speciaal gevormde werkgroep bestaande uit Ab Boers namens Stichting Vrienden van de Dorpskerk, Ben Godtschalk jarenlang organisator van concerten in de Dorpskerk, Erwin Sportel, voorzitter van Harmonie Vorden, Henk Groenendal, projectleider, Will(emijn) Colenbrander namens Stichting KunstInVorden en Gerda Schoo namens het Cultuurfonds Vorden een breed en groot publiek naar deze Culturele Manifestatie te trekken. "We hebben en hopen een bijzonder en veelzijdig programma samengesteld dat grotendeels door Vordenaren aan de Vordenaren wordt aangeboden", aldus de werkgroep.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden