Henk Vriend uit Vorden ontving een oorkonde en erespeld uit handen van burgemeester Geert van Rumund van Wageningen. Foto: PR
Henk Vriend uit Vorden ontving een oorkonde en erespeld uit handen van burgemeester Geert van Rumund van Wageningen. Foto: PR

Vordenaar Henk Vriend ontvangt oorkonde en erespeld

VORDEN- Burgemeester Geert van Rumund verraste 20 september in het stadhuis van Wageningen Henk Vriend uit Vorden met een oorkonde en erespeld voor het volbrengen van de prestatie om ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding op eigen kracht de lange weg van Normandië naar Nederland te fietsen, de weg die ooit door geallieerde strijdkrachten in '44-45 werd afgelegd.

Op 20 augustus vertrok de groep van 15 'Europafietsers' naar Utah Beach, om daar de dertigdaagse fietstocht te beginnen, terwijl op 14 september nog een twintigtal anderen in Bastogne aansloten om hen de laatste zes dagen te vergezellen. Chef d'equipe Roeland Janssen vertelt: "De rode draad (of eigenlijk de ketting) was de 'Voie de la Liberté', een met anderhalve meter hoge zuilen gemarkeerde route van Ste.Mere Eglise in Normandië naar Bastogne in de Belgische Ardennen, een 1347 kilometer lang lint als monument voor de bevrijding." Na Bastogne voerde de route naar de 'Stad der Bevrijding' Wageningen langs de Slag bij Aken,- bij Susteren/Echt ,-bij Overloon en Gennep (operatie Veritable). Namens de stad Wageningen werd bij lokale ontmoetingen onderweg in 26 steden een pakket 'FreedomFlame Tulips' aangeboden. Deze speciaal ontwikkelde tulp werd vorig jaar in Wageningen gedoopt.

Henk Vriend: "Een heel bijzonder ervaring om in die Franse gemeenten de verhalen over de plaatselijke geschiedenis met elkaar te delen en zo de herinnering levend te houden voor de toekomstige generatie. Met de fietsroutegids van Europafietsers 'Spoor van de Vrijheid' werd in dit project onder de naam Velopalise, dat staat voor Paix, Liberté en sécurité (vrede, vrijheid, veiligheid), een traject van 1800 kilometer met de fiets afgelegd in een vergelijkbaar tempo van toen. Door op eigen kracht die afstand te overbruggen werden de nodige inspanningen ervaren, zo af en toe moest er ook gelopen worden, maar het gevoel op deze wijze de vrijheid te kunnen vieren overheerste. Door onderweg de vredesboodschap namens Wageningen uit te dragen en deze te versterken met de tulpenbollen, ontstonden mooie contacten, waarbij in enkele steden ook lokale deelnemers aansloten om een deel van de route mee te fietsen. Hoewel de route een militair karakter heeft, immers de weg van de legers werd gevolgd, werd juist bij de lokale ontmoetingen aandacht gevraagd voor burgerslachtoffers, een vaak vergeten groep, die geen eigen organisatie kent, maar gespreid in min of meer kleinere gebeurtenissen, wellicht de grootste groep slachtoffers van oorlogsgeweld vormt."

Meer informatie en een dagelijks verslag is te vinden op de website.


www.velopalise.nl

Meer berichten